Έτσι είναι η ζωή σε ένα νησί στη μέση του πουθενά στον Ειρηνικό, με 12.000 κατοίκους
Μόλις 3.700 τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα αυτή ετησίως
Πράγματι, δεν υπάρχουν απευθείας διεθνείς πτήσεις προς το Τουβαλού, και υπάρχουν μόνο τρεις πτήσεις την εβδομάδα από την νησιωτική αλυσίδα προς και από τα Φίτζι, με το ταξίδι μετ' επιστροφής να κοστίζει 700 δολάρια.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια απομακρυσμένη, δυσπρόσιτη τοποθεσία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε το Τουβαλού ως τη χώρα με τις λιγότερες επισκέψεις για το 2023, με μόλις 3.700 τουρίστες να προσγειώνονται στις ακτές του ετησίως.
Όσον αφορά την έκταση, το αρχιπέλαγος - το οποίο αποτελείται από τέσσερα νησιά-υφάλους και πέντε κοραλλιογενείς ατόλες - έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικά μίλια, γεγονός που το καθιστά την τέταρτη μικρότερη χώρα στον κόσμο και 0,8 φορές το μέγεθος του Μανχάταν. Όσον αφορά τον πληθυσμό του, υπάρχουν περίπου 11.900 κάτοικοι.
Καθώς απαιτείται πολύς χρόνος και χρήμα για να φτάσει κανείς στο Τουβαλού, τείνει να προσελκύει τους πιο τολμηρούς τουρίστες και κάποιοι έχουν μοιραστεί τις γνώσεις τους για το μέρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο TikTok, μπορεί να πάρει κανείς μια ματιά από το κύριο νησί, το οποίο όπως μπορεί να δει κανείς, είναι γεμάτο με φοίνικες, λευκή άμμο και κοραλλιογενείς παραλίες.
Το δίδυμο των TikTokers Τζόρνταν και Κλόε, που χρησιμοποιούν το handle @countingcountries, αποφάσισε να επισκεφθεί το νησί το 2022.
Ο Τζόρνταν εξηγεί σε ένα κλιπ ότι «υπάρχουν μόνο λίγες επιλογές ξενοδοχείων στο Τουβαλού» και επέλεξαν να μείνουν σε ένα ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο. Εξήγησε ότι το δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο, το οποίο κόστιζε 120 δολάρια τη βραδιά, δεν ήταν «τίποτα το φανταχτερό», αλλά είχε όλες τις βασικές ανέσεις και «το πιο σημαντικό είναι ο κλιματισμός».
Κατά τη διαμονή τους στο κύριο νησί Φονγκαφάλε στην ατόλη Φουναφούτι , ο Τζόρνταν και η Κλόε χρησιμοποίησαν μοτοσικλέτα για να μετακινηθούν.
Καθώς το Φονγκαφάλε έχει μήκος μόλις 12 χιλιόμετρα, το ζευγάρι δήλωσε ότι τους πήρε μόλις 20 λεπτά για να φτάσουν από τη μία άκρη στην άλλη στον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, παρά το γεγονός ότι πήγαιναν αργά.
Ο διάδρομος προσγείωσης αεροπλάνων χρησιμοποιείται και ως γήπεδο ποδοσφαίρου. Κατά την περιπλάνησή τους στο νησί, ο Τζόρνταν και η Κλόε διαπίστωσαν ότι οι επιλογές φαγητού ήταν «περιορισμένες» και αποφάσισαν να σταματήσουν σε ένα μέρος που ονομάζεται «Fast Food Restaurant»,. Κατέληξαν με ένα μεγάλο πιάτο με κοτόπουλο chop suey που κόστισε περίπου 3 δολάρια και είπαν ότι «ήταν καταπληκτικό». Παράλληλα, όπως μπορεί να δει κανείς στο βίντεό τους, ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό της χώρας είναι πως ο διάδρομος προσγείωσης των αεροπλάνων χρησιμοποιείται επίσης και ως γήπεδο ποδοσφαίρου.
Συνοψίζοντας το ταξίδι τους στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος, οι ταξιδιώτες δήλωσαν: «Παρόλο που το Τουβαλού δεν είναι δομημένο για τουρισμό, θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν ένα από τα πιο αξέχαστα ταξίδια που έχουμε κάνει».
Και δεν ήταν οι μόνοι που είχαν παρόμοιες θετικές εμπειρίες από το ταξίδι τους στο Τουβαλού. Ο Ολλανδός ταξιδιωτικός blogger Τομ Γκροντ επισκέφθηκε νωρίτερα φέτος τη χώρα.
@dtrzrl Credit:Yes Theory! Would You Stay In Tuvalu? #fy #xyzcba #travel #traveltiktok #tuvalu ♬ Aesthetic - Tollan Kim
@traveltomtom Happy I made it out here to this small country: #Tuvalu ❤️ #🇹🇻 #tuvaluan🇹🇻 #travel ♬ original sound - Traveltomtom
Στα TikTok του, τον βλέπουμε να κάνει check-in σε ένα από τα λίγα ξενοδοχεία, να κάνει οτοστόπ με ντόπιους και να επισκέπτεται την τράπεζα για μετρητά, καθώς δεν υπάρχουν ATM στη χώρα.
Σε ένα απόσπασμα, κάνει επίσης στους θεατές μια ξενάγηση στο σούπερ μάρκετ, το οποίο ανανεώνεται μία φορά το μήνα, καθώς όλες οι προμήθειες αποστέλλονται και τίποτα δεν παράγεται εντός της χώρας. Μερικά από τα είδη που βρίσκει στο κατάστημα είναι κατεψυγμένα καβούρια και μπούτια κοτόπουλου, σύκα και «πολλές κονσέρβες». Σε ένα άλλο TikTok που ανέβασε ένας ταξιδιώτης με το όνομα @dtrzrl, δήλωσε ότι βρισκόταν στο κύριο νησί του Τουβαλού για περίπου 4 ώρες και δεν είχε δει άλλον τουρίστα. Για μεσημεριανό επισκέφθηκε ένα τοπικό εστιατόριο, όπου παρήγγειλε μισό κοτόπουλο με πατάτες, με την σερβιτόρα να είναι έκπληκτη όταν έμαθε ότι ήταν τουρίστας.
Αργότερα, συνάντησε τυχαία έναν άνδρα που ήταν μισός Αυστραλός και μισός από το Τουβαλού, ο οποίος τον κάλεσε στο σπίτι της οικογένειάς του. Εκεί έμαθε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας κοιμούνται σε υφαντά στο πάτωμα και όχι σε στρώματα.
Κίνδυνος να χαθεί τελείως η χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Πολλά TikToks τονίζουν τη δεινή θέση του Τουβαλού, καθώς προβλέπεται ότι η χώρα θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μόλις 50 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Το 2022, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, Σάιμον Κόφε εκφώνησε ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών COP26 για το κλίμα, ενώ στεκόταν μέχρι το γόνατο μέσα στο νερό εκεί που κάποτε υπήρχε στεριά. Καθώς το υψηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται τέσσερα μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, οποιαδήποτε άνοδος της στάθμης της θάλασσας σημαίνει ότι τμήματα ορισμένων νησιών θα παρασυρθούν, ενώ άλλα τμήματα θα καταστούν ακατοίκητα.