Έξι ερωτήσεις που πρέπει να θέτουμε αυτό τον καιρό

Έξι ερωτήσεις που πρέπει να θέτουμε αυτό τον καιρό

Για ουσιαστικότερη επικοινωνία με το συνομιλητή μας

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι περισσότεροι χρησιμοποιήσαμε υπηρεσίες όπως το Zoom, το Facetime και το Skype για να διατηρήσουμε επαφή με συγγενείς και φίλους, καθώς δεν μπορούσαμε να τους δούμε από κοντά.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι συζητήσεις ήταν σύντομες και οι κοινές δραστηριότητες δεν διαρκούσαν για πολύ, γεγονός που βοήθησε την μονοτονία της νέας καθημερινότητας.

Όμως σε αυτού του είδους τις συζητήσεις, πόσο μάλλον όταν γίνονται μέσω μιας οθόνης, αποφεύγουμε να ρωτήσουμε ερωτήσεις που θα δώσουν μεγαλύτερη και ουσιαστική απάντηση. 

Για παράδειγμα: «Πώς είσαι στ’αλήθεια; Τι σε ανησυχεί αυτό το διάστημα; Τα εργασιακά; Μην αρρωστήσουν οι γονείς και παππούδες σου; Μήπως ανησυχείς για το πώς θα μοιάζει η ζωή όταν αρθούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα;».

Φυσικά, μερικές μέθοδοι για να προσεγγίσουμε πιο «βαριά» θέματα συζήτησης και να κατανοήσουμε καλύτερα την ψυχολογία του συνομιλητή μας, προτιμώνται από άλλες. Οι ψυχοθεραπευτές προτείνουν τις έξι ερωτήσεις που θα κάνουν τους άλλους να δώσουν πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις.

Ωστόσο, ο συνομιλητής ίσως να μην θέλει να αναλύσει την απάντηση όπως θα θέλαμε εμείς – και αυτό είναι απολύτως κατανοητό.

«Θα πρέπει να παρατηρήσουμε και να σεβαστούμε την τρέχουσα ψυχική κατάσταση ή διάθεση του ανθρώπου στον οποίο απευθυνόμαστε», είναι η ψυχοθεραπεύτρια Σιμόν Κένεντι. «Αν δεν είναι πρόθυμοι να μιλήσουν εκείνη την στιγμή, ας το αναγνωρίσουμε και ας κρατήσουμε τις ερωτήσεις για μελλοντικές συζητήσεις».

Αν όμως θέλουν να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, αυτές οι ερωτήσεις είναι μια καλή αρχή.

rthetyh

«Αγωνίζομαι με αυτό το ζήτημα. Εσύ;» 

«Ας σκεφτούμε τις προσωπικές μας δυσκολίες και ας τις μοιραστούμε με τους άλλους. Όταν μιλήσουμε για πιο προσωπικά θέματα και επιτρέψουμε στον εαυτό μας να φανεί, τότε δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους άλλους ώστε να μοιραστούν τις δικές τους ευαισθησίες», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Όταν κάνουμε ερωτήσεις, ας προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε μια προσωπική δοκιμασία για μια πιο ομαλή μετάβαση στην συζήτηση.

«Πώς αντιμετωπίζεις τους φόβους μήπως νοσήσεις με κορωνοϊό;»

Η επικοινωνία με φίλους και συγγενείς μέσω Facetime μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για ανησυχίες που αντιμετωπίσαμε μέσα στην ημέρα. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τα συναισθήματά μας και τους φόβους. Ας μοιραστούμε τα βήματα που ακολουθούμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, όπως για παράδειγμα τις αποστάσεις, την χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο και την συχνή πλύση των χεριών για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι.

«Μια ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε είναι: “Παρατηρείς τον εαυτό σου να αντιδρά διαφορετικά σε καθημερινά γεγονότα; Τρως, πίνεις, θυμώνεις περισσότερο με τον σύντροφό σου;».

7u57

«Πώς είσαι στ’αλήθεια;»

Συνιστώ να προχωρήσουμε κατευθείαν στα “βαθιά” και να ρωτήσουμε: “Πώς είσαι στ’αλήθεια; Θέλω να μάθω πώς ήταν αυτή η εμπειρία για σένα”. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε τον αγαπημένο μας να καταλάβει ότι ενδιαφερόμαστε για την εμπειρία τους και δεν ρωτάμε μόνο τα τυπικά», εξηγεί η Κένεντι.

«Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της ημέρας σου;»

«Ας σκεφτούμε να ρωτήσουμε για τις θετικές αλλαγές που έχουν παρατηρήσει, για κάτι όμορφο και ενδιαφέρον που είδαν ή έμαθαν πρόσφατα. Ας ξεκινήσουμε τη συζήτηση με θετικό ή ουδέτερο τόνο. Αν ξεκινήσουμε με μια πιο “δύσκολη” συζήτηση, μπορεί να θεωρηθεί αδιάκριτο, επικριτικό ή ξαφνικό για την πορεία της συζήτησης, κυρίως αν δεν συνηθίζουμε να κάνουμε τέτοιου είδους ερωτήσεις», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Ρέιτσελ Καζέζ.

«Πώς αντιμετωπίζεις την κάθε ημέρα;»

«Αυτή η ερώτηση ουσιαστικά σημαίνει: πώς τα καταφέρνεις; Το ρωτάω όταν θέλω να δω αν έχει προκύψει κάτι σημαντικό στην οικογένειά μου ή τους κοντινούς φίλους. Τότε μπορούμε να ρωτήσουμε: “Πώς ήταν το τελευταίο 24ωρο για σένα;”».

«Ποιες ήταν μερικές δραστηριότητες με τις οποίες διασκέδαζες ή ήσουν απασχολημένος;»

«Ας προσθέσουμε λίγη ενθάρρυνση στην συζήτηση και ας ρωτήσουμε: “Ποια είναι μερικά από τα πράγματα που κάναμε για να ψυχαγωγήσουμε τον εαυτό μας και να παραμείνουμε απασχολημένοι; Ας εστιάσουμε σε μερικά από αυτά με τα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε σε μια στιγμή όπου δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε», λέει η Κένεντι.

Πηγή

Loader