Ευρώπη: Lockdown και διαδηλώσεις

Ευρώπη: Lockdown και διαδηλώσεις

Ταραχές σε Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες που αντιδρούν στην επιβολή νέων περιορισμών - Ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%

Αγωνία. Κόπωση. Θρήνος. Απογοήτευση. Θυμός. Πανικός. Σύγχυση. Τα συναισθήματα αυτά συγκρούονται, συγχωνεύονται και αλληλοπυροδοτούνται στους πολίτες της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται για ακόμα μία φορά στον κυκλώνα της πανδημίας. Και αυτό, ενώ μία ακόμα εορταστική περίοδο επισκιάζεται από την πανδημία. Ο κορωνοϊός ρίχνει βαριά τη σκιά του, με τις γιορτές να χάνουν τη μαγεία τους εξαιτίας του τέταρτου κύματος που καλπάζει. Ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%. Παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς, η Γηραιά Ήπειρος λυγίζει υπό το βάρος της πανδημίας. Οι ανεμβολίαστοι, η μειωμένη ανοσία των εμβολιασμένων, η κόπωση που οδηγεί τους πολίτες να παραβιάζουν τα μέτρα, ο χειμωνιάτικος καιρός, αλλά και η πρόσκαιρη αίσθηση ασφάλειας που παρείχε το εμβόλιο και κατ’ επέκταση η γενικότερη χαλάρωση, οδήγησαν στον εκτροχιασμό της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ >> Lockdown για τους ανεμβολίαστους και στην Κύπρο;

Την ώρα που σαρώνει ο ιός, δεκάδες είναι οι χώρες που επιστρέφουν σε λοκντάουν, με τις εκάστοτε αρχές δειλά δειλά να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα. Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια να βάλουν φρένο στην εξάπλωσή του κορωνοϊού πριν την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Στην Αυστρία, οι ανεμβολίαστοι ήταν οι πρώτοι για τους οποίους ίσχυσε λοκντάουν, το οποίο εντέλει επεκτάθηκε και στο γενικό πληθυσμό. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε ότι η χώρα «κλειδώνει» για περίπου 20 ημέρες, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες απάντησαν στα μέτρα κατεβαίνοντας στους δρόμους της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα για «δικτατορία» και «φασισμό». Η Βιέννη δεν ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που βίωσε ταραχές.

Καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ολλανδία σημειώθηκαν επεισόδια. Κατά τη διάρκεια αυτών αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας δύο διαδηλωτές. Συγκεκριμένα, η Χάγη βίωσε βίαιες διαδηλώσεις. Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν και άλλα τραυματίστηκαν. Το εξαγριωμένο πλήθος έφτασε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς και να πυρπολεί αυτοκίνητα και ποδήλατα. Να θυμίσουμε ότι στη χώρα ισχύει γενική καραντίνα, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων. Ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί ιδιαίτερα. Τα εστιατόρια κλείνουν στις 20:00, ενώ απαγορεύεται η πρόσβαση των μη εμβολιασμένων σε αυτά.

Μαζικές κινητοποιήσεις και στη Ρώμη της Ιταλίας, στην οποία αυτή την εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι θα εγκρίνει νέα μέτρα.

Πηγή 

Loader