Το Facebook παραβίασε προσωπικά δεδομένα και τώρα αποζημιώνει τους χρήστες

Το Facebook παραβίασε προσωπικά δεδομένα και τώρα αποζημιώνει τους χρήστες

Οι χρήστες λαμβάνουν επιταγές από το Facebook

Επιταγές από το Facebook έχουν λάβει περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι του Ιλινόις των ΗΠΑ, μετά από διακανονισμό που πέτυχαν με τον τεχνολογικό κολοσσό λόγω ομαδικής αγωγής για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Όπως αναφέρουν οι ενάγοντες, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποίησε παράνομα δεδομένα αναγνώρισης προσώπου -που συλλέχθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους- για να προτρέπει τους χρήστες να κάνουν tag τους φίλους τους σε φωτογραφίες.

Ο διακανονισμός ήταν ύψους 650 εκατομμυρίων και κάθε ένας χρήστης έχει λάβει επιταγή ύψους 397 δολαρίων. Την ίδια στιγμή, ειδικοί εκτιμούν πως αυτή είναι η πρώτη από πολλές, ανάλογες, μηνύσεις κατά εταιρειών για τους ίδιους λόγους.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Αγωγές, άλλωστε, έχουν ήδη κατατεθεί κατά του Google Photos και του Shutterfly, που αναμένεται να καταβάλουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων. Εξάλλου, η νομοθεσία του Ιλινόις είναι από τις αυστηρότερες στις ΗΠΑ, ενώ παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν επίσης στο Τέξας και την Ουάσινγκτον και ανάλογα βήματα θα γίνουν και στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο και τη Βιρτζίνια.

Διάβασε Επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ καθησυχάζει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού

Ο δικηγόρος που είχε εργαστεί στην αγωγή κατά του Facebook επεσήμανε πως οι αποζημιώσεις είναι εντυπωσιακές, αλλά πιο εντυπωσιακές είναι οι ίδιες οι παραβιάσεις. Έφερε δε ως παράδειγμα την αναγνώριση προσώπου η οποία «έχει και μια σκοτεινή πλευρά».

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι μας παρακολουθούν περισσότερο απ' ό,τι γνωρίζουμε».

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader