Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick σχεδιάζουν ένα πάρκο για την κοινότητα Παχύαμμου και τους επισκέπτες της

Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Frederick σχεδιάζουν ένα πάρκο για την κοινότητα Παχύαμμου και τους επισκέπτες της

Το πάρκο σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λευκωσίας, που αποτάθηκε στο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick για να συνεργαστούν

Οι φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick εργάστηκαν κατά το χειμερινό εξάμηνο 2022-23 και ετοίμασαν το master plan του πάρκου, στο οποίο περιλαμβάνονται παγκάκια, ψησταριές, χώροι υγιεινής, πάγκοι και παιχνίδια που σχεδίασαν οι ίδιες.

Το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick βρέθηκαν στον Παχύαμμο και σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών προχώρησαν σε μια καλά μελετημένη δεντροφύτευση! Ήταν ένα από τα βήματα για τη δημιουργία του Κοινοτικού Πάρκου Παχύαμμου, το οποίο σχεδίασαν ομαδικά φοιτήτριες του Προγράμματος Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων στο Πανεπιστήμιο Frederick, στο πλαίσιο του μαθήματος Interior Design Studio, υπό την καθοδήγηση της διδάσκουσας, Άννας Μέρρι Οικονόμου. Η αρχή έγινε όταν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εργασιών της για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Τηλλυρίας, αποτάθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick προκειμένου να αναπτυχθεί συνεργασία με στόχο τη δημιουργία πάρκου και παιδότοπου σε ειδικό τεμάχιο της κοινότητας. Στόχος είναι, το πάρκο να εξυπηρετεί συλλογικά την κοινότητα και να αποτελεί, παράλληλα, χώρο προσέλκυσης επισκεπτών. 

Οι φοιτήτριες εργάστηκαν κατά το χειμερινό εξάμηνο 2022-23 και ετοίμασαν το master plan του πάρκου, στο οποίο περιλαμβάνονται παγκάκια, ψησταριές, χώροι υγιεινής, πάγκοι και παιχνίδια που σχεδίασαν οι ίδιες. 

Σε αυτό το διάστημα, είχαν την ευκαιρία να διεξάγουν έρευνα σχετικά με τον σχεδιασμό και έπειτα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα πάρκο στο επίκεντρο του οποίου να βρίσκεται ο βιώσιμος σχεδιασμός, η κοινωνικοποίηση και η αλληλεπίδραση των επισκεπτών μεταξύ τους αλλά και με το χώρο. Είχαν επιτόπιες συναντήσεις με τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Παχύαμμου και την ΕΤΑΠ Λευκωσίας και σε αυτές τις συναντήσεις τούς δόθηκαν μια σειρά από ζητούμενα: 

> Να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες που διέπουν ένα πάρκο ως προς την ασφάλεια του παιδότοπου, την προστασία του περιβάλλοντος, τους κανονισμούς σε ό,τι αφορά τους χώρους υγιεινής και την προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

> Να διαχωρίσουν τις δραστηριότητες μέσα στο πάρκο ανάλογα με την παροχή νερού και ηλεκτρισμού.

> Να χρησιμοποιήσουν οικολογικά υλικά (όπως ξύλο) για την κατασκευή του πάρκου και των επίπλων εξωτερικού χώρου

> Να λάβουν υπόψη τις έννοιες της «εξερεύνησης» και της αλληλεπίδρασης με την ίδια τη φύση.

Το Master Plan 

Το έργο περιλαμβάνει παιδότοπο, ανάπτυξη δάσους με αμυγδαλιές, εκδρομικό χώρο με δυνατότητα παρασκευής γευμάτων, μικρή υπαίθρια σκηνή για μικρής κλίμακας μουσικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις, τουαλέτες, ντουσιέρες και οριοθετημένο χώρο ανάπτυξης κατασκήνωσης μικρής διάρκειας.

Με καθοδήγηση από το Τμήμα Δασών, οι φοιτήτριες διερεύνησαν ποια δέντρα μπορούν να φυτευτούν στον χώρο, έμαθαν τι σημαίνει να σχεδιάζεις ένα πάρκο όταν σ’ αυτό περιλαμβάνονται χώροι για ετοιμασία φαγητού και ψησταριές, πώς σχεδιάζονται οι χώροι υγιεινής και πώς καλύπτονται όλες οι διευκολύνσεις που οφείλουμε να παρέχουμε σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Βεβαίως, πάνω από όλα λήφθηκε υπόψη ο βιώσιμος σχεδιασμός του πάρκου και η εμπειρία των επισκεπτών. Γι’ αυτό και οι φοιτήτριες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: πώς θα μπορούν οι επισκέπτες να βιώσουν αυτό τον χώρο στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό; Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές εγκατάστασης αστικού εξοπλισμού για να έχουν οι επισκέπτες καλύτερη θέα και πώς θα τοποθετηθεί αυτός ο εξοπλισμός για να έχουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση; 

«Ζητήσαμε από τις φοιτήτριες μας να σχεδιάσουν το πάρκο λαμβάνοντας υπόψη την ιδέα του ‘framing the view’: να δημιουργήσουν, δηλαδή, διάφορα σημεία όπου μπορεί κανείς να καθίσει, να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη θέα» εξηγεί η Δρ Μέρρι Οικονόμου. «Ξέρετε, από την ακτή του Παχύαμμου μπορεί κανείς να δει το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα. Γι’ αυτό και σε ένα σημείο του πάρκου δημιούργησαν ένα ύψωμα από το οποίο μπορεί κανείς να έχει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, αυτή ακριβώς την ώρα». 

7

Το πρότζεκτ του πάρκου στον Παχύαμμο περιλαμβάνεται στα μαθήματα που εντάσσονται στο Frederick University Living Lab (FULL), μια παιδαγωγική προσέγγιση που συνδυάζει τη συμμετοχική και βιωματική μάθηση μέσα από πρότζεκτ που υλοποιούνται από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, σε στενή συνεργασία και σύνδεση με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. «Οι φοιτητές και φοιτήτριες έρχονται σε επαφή με πραγματικές συνθήκες εργασίας και χρησιμοποιούν τις γνώσεις και δεξιότητές τους για να δώσουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα», αναφέρει η Δρ Μέρρι Οικονόμου, εξηγώντας ότι στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η διδασκαλία μετατοπίζεται από την παραδοσιακή δασκαλοκεντρική, στην φοιτητοκεντρική μέθοδο. «Δεν είναι απλά παθητικοί αποδέκτες της πληροφορίας αλλά αντίθετα τους δίνεται η δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη της μάθησής τους, να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία της γνώσης και να γίνουν αυτόνομοι ως εκπαιδευόμενοι μέσα από συνεχή αναστοχασμό και ενεργητικές μεθόδους μάθησης, όπως ο σχεδιασμός ενός πάρκου που θα δουν σιγά σιγά να υλοποιείται!» 

7

Μέχρι στιγμής, στο χώρο έχουν φυτευτεί πέραν των 300 δένδρων και άλλων 400 θάμνων καθώς επίσης και ειδική εγκατάσταση ποτίσματος με το κόστος να ανέρχεται πέραν των 20.000 ευρώ τα οποία χορήγησε η ΕΤΑΠ Λευκωσίας με τη θερμή στήριξη του Τμήματος Δασών που επίσης προμήθευσε το Κοινοτικό Συμβούλιο με γηγενείς ποικιλίες δένδρων και θάμνων. 

7

Το Πανεπιστήμιο Frederick αποτελεί ενεργό μέλος της ΕΤΑΠ Λευκωσίας με διαρκή και έντονη συνεργασία σε πληθώρα θεμάτων που άπτονται της ανάπτυξης της Λευκωσίας όπως η δημιουργία του Αρχιτεκτονικού χάρτη Λευκωσίας, η ανάπτυξη εφαρμογής για έξυπνες συσκευές Visit Nicosia, η δημιουργία ειδικής καμπάνιας χριστουγεννιάτικων βιτρινών στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας καθώς επίσης και η πρόσφατη συνεργασία για το τρενάκι της Λευκωσίας με στόχο την επαναλειτουργία του! 

7

 

Loader