Φωτογράφησαν τα πιο σκοτεινά πλάσματα του κόσμου, πρώτη φορά

Φωτογράφησαν τα πιο σκοτεινά πλάσματα του κόσμου, πρώτη φορά

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

Το δέρμα αυτών των ψαριών είναι ένα από τα πιο μαύρα υλικά που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

Είναι πράγματι τρομακτικά. Για πρώτη φορά απαθανατίστηκαν τα πιο σκοτεινά πλάσματα στα πιο σκοτεινα νερά του κόσμου. Και οι λήψεις είναι εντυπωσιακές. 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Current Biology, ορισμένα εξωτικά είδη ψαριών έχουν προσαρμόσει το σχήμα, το μέγεθος και τη χρωστική ουσία του δέρματός τους για να απορροφήσουν το 99,5% του φωτός που τους χτυπά - καθιστώντας τα περίπου 20 φορές πιο σκοτεινά από τα καθημερινά μαύρα αντικείμενα. 

7y5t4

Είναι η πιο σκοτεινή απόχρωση του μαύρου που έχει εντοπιστεί ποτέ σε έμβιο ον, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Επιστήμονες από Πανεπιστήμιο Ντιουκ και από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian μελέτησαν 16 είδη κατάμαυρων ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του fangtooth, του «διαβόλου της θάλασσας» (blackdragon) του Ειρηνικού, και του μαύρου χελιδονόψαρου, στα σκοτεινά νερά του Monterey Bay της Καλιφόρνια και του Κόλπου του Μεξικού. 

ui8i7

Μερικά από τα ψάρια κατοικούν σε τμήματα του ωκεανού που αγγίζουν τα τρία μίλια, όπου πολύ λίγο φως του ήλιου μπορεί να φτάσει. Σε αυτά τα βάθη, η βιοφωταύγεια - φως που εκπέμπεται από ζωντανούς οργανισμούς - είναι η μόνη πηγή φωτός.

Το καμουφλάζ τους - η ιδιότητά τους με την βιοφωταύγεια - είναι αυτό που το βοηθά να βρίσκει την τροφή του. 

p;9y

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τα κανονικά μαύρα ψάρια, αυτά τα κατάμαυρα ψάρια έχουν μοναδικά μελανοσώματα. Το δέρμα αυτών των ψαριών είναι ένα από τα πιο μαύρα υλικά που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

Τα ευρήματα κατατάσσουν τα ψάρια μεταξύ των πιο γνωστών ζώων στον κόσμο: Οι εξαιρετικά μαύρες πεταλούδες αντανακλούν μεταξύ 0,06% και 0,5% του φωτός και τα μαύρα πουλιά έχουν ανακλαστικότητα 0,05% έως 0,31%.

Η φωτογράφηση των ψαριών αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη για τους ερευνητές. 

Πηγή

Loader