Γαλλία: Σε ζωντανή μετάδοση ήθελε να πεθάνει ασθενής χρόνιας νόσου 

Γαλλία: Σε ζωντανή μετάδοση ήθελε να πεθάνει ασθενής χρόνιας νόσου 

Ωστόσο το Facebook μπλόκαρε την ανάρτηση

″Εφαγα το τελευταίο μου γεύμα...πίνω στην υγειά σας μια τελευταία φορά. Ο δρόμος της απελευθέρωσης ανοίγεται και, πιστέψτε με, είμαι χαρούμενος”-Νωρίτερα ο Μακρόν είχε αρνηθεί το αίτημα του 57χρονου να υποβληθεί σε ιατρική υποβοηθούμενη ευθανασία.

Το Facebook μπλόκαρε την μετάδοση ενός βίντεο που θα έδειχνε έναν Γάλλο, ο οποίος πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, να πεθαίνει καθώς αρνείται πλέον να σιτιστεί, να πιει νερό και να λάβει τα φάρμακά. O δε πρόεδρος της χώρας, Εμμανουέλ Μακρόν  απάντησε αρνητικά στο αίτημά του να υποβληθεί σε ευθανασία.

Ο 57χρονος Αλέν Κοκ, ο οποίος πάσχει επί 34 χρόνια από μια εκφυλιστική νόσο, είχε ανακοινώσει ότι θα μετέδιδε ζωντανά τον θάνατό του στο Facebook από χθες το πρωί.

″Λοιπόν, έφαγα το τελευταίο μου γεύμα...πίνω στην υγειά σας μια τελευταία φορά. Ο δρόμος της απελευθέρωσης ανοίγεται και, πιστέψτε με, είμαι χαρούμενος”, είπε ο Κοκ σε ένα βίντεό που αναρτήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Facebook και μαγνητοσκοπήθηκε από το ιατρικό του κρεβάτι στο σπίτι του, στην Ντιζόν της ανατολικής Γαλλίας. 

werfew

Λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι το Facebook του μπλόκαρε την μετάδοση του βίντεο μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Κοκ είχε γράψει στον Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας του να του επιτραπεί η χορήγηση ηρεμιστικού και να πεθάνει ήρεμα αλλά ο πρόεδρος του απάντησε εξηγώντας του ότι αυτό απαγορεύεται από τον γαλλικό νόμο.

Οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας- η Ελβετία, το Βέλγιο και η Ολλανδία- έχουν υιοθετήσει νόμους που επιτρέπουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά η Γαλλία δεν έχει κάνει αυτό το βήμα, εν μέρει εξαιτίας των πιέσεων από την Καθολική Εκκλησία.

rtw5rt

″Επειδή δεν είμαι υπεράνω του νόμου, δεν μπορώ να συμφωνήσω με το αίτημά σας. Η επιθυμία σας είναι να ζητήσετε ενεργό βοήθεια για να πεθάνετε, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή απαγορεύεται στη χώρα μας”, απάντησε ο Μακρόν

Ο Κοκ ανήρτησε την απάντηση του γάλλου προέδρου στη σελίδα του στο Facebook.

Ο νόμος Λεονετί για τον τερματισμό της ζωής, που υιοθετήθηκε το 2016, επιτρέπει την βαθιά νάρκωση, αλλά μόνο για ανθρώπους που η πρόγνωσή τους απειλείται στο άμεσο μέλλον.

Ο Κοκ είχε ζητήσει την αλλαγή του νόμου αυτού ώστε να επιτρέπεται η ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία σε περιπτώσεις σαν τη δική του.

Σημειώνεται πως σιτίζεται με ορό και έχει κολοστομία.

Η κατάστασή του τού είχε προκαλέσει εγκεφαλικά ανευρύσματα και όταν δεν λαμβάνει τα φάρμακά του παθαίνει σπασμούς. Ο ίδιος λέει ότι βιώνει διαρκή πόνο.

 Πηγή

Loader