Γεννιέται ο Αδαμάντιος Διαμαντής, Κύπριος ζωγράφος

Γεννιέται ο Αδαμάντιος Διαμαντής, Κύπριος ζωγράφος

Ο Αδαμάντιος Διαμαντής ήταν από τους σημαντικότερους Κύπριους καλλιτέχνες και θεωρείται ο πατέρας της Κυπριακής τέχνης. Έργα του σήμερα υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη της Λευκωσίας.

Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο και στη συνέχεια έγινε καθηγητής τέχνης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Ήταν μέλος της εταιρείας Κυπριακών σπουδών, συλλέκτης έργων λαϊκής τέχνης και ιδρυτής του μουσείου λαϊκής τέχνης Κύπρου, του οποίου ήταν και πρώτος διευθυντής. Τον συνέδεσε μεγάλη φιλία με τον Γιώργο Σεφέρη, ο Γιώργος Σεφέρης του είχε αφιερώσει το ποίημα “Λεπτομέρειες στην Κύπρο”.

Βραβεύτηκε το 1923 με το Α΄ βραβείο σχεδίου από το Royal College of Art του Λονδίνο. Το 1976 από την Ακαδημία Αθηνών για τις υπηρεσίες του ως καθηγητής τέχνης αλλά και τη γενική του προσφορά. Επίσης τιμήθηκε το 1989 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το 1993 με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Η προσφορά του στην τέχνη, ως καθηγητής, υπήρξε τεράστια. Πολλοί νεότεροι καλλιτέχνες υπήρξαν μαθητές του, ενώ πάρα πολλοί άλλοι αγάπησαν τη ζωγραφική και άλλες τέχνες εξαιτίας του Διαμαντή. Ταυτόχρονα ο ίδιος εργαζόταν συνεχώς και αθόρυβα για πολλά χρόνια στο εργαστήριό του στη Λευκωσία, διαμοιράζοντας έτσι τον χρόνο του μεταξύ του σχολείου και της επίδοσης στη ζωγραφική. Η πρώτη του έκθεση, και η πρώτη επαφή του κοινού με τη ζωγραφική δουλειά του Διαμαντή, έγινε 30 χρόνια αργότερα, το 1957. Η θεματογραφία του ήταν παρμένη από την Κύπρο, τα τοπία και τους ανθρώπους της.

αγωνιες

Αγωνίες ΙΙ, 1963 - Λάδι σε μουσαμά

o kosmos tis kiprou

Κομμάτι από "O κόσμος της Κύπρου", 1967-1972

(Η μακρόσυρτη σύνθεση αποτελείται από 11 τελάρα)

 

Πηγές 

https://cypriotartists.leventisgallery.org

http://www.polignosi.com/

Πίνακες

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader