Γεννιέται ο σπουδαίος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Γεννιέται ο σπουδαίος συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Μία μουσική ιδιοφυΐα

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Βγεννήθηκε σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1756 στο  Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συνθέτες όλων των εποχών και στη σύντομη ζωή του συνέθεσε περίπου 600 αριστουργήματα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού, του κλασικισμού και τη «Πρώτη Σχολή της Βιέννης».

Ο Μότσαρτ έζησε μόνο 35 χρόνια, πρόλαβε όμως να συνθέσει περίπου 600 έργα (συμφωνικά, δωματίου, κονσέρτα, όπερες και χορωδιακά), τα περισσότερα από τα οποία είναι αριστουργήματα. Θεωρείται μουσική ιδιοφυία, αφού σε ηλικία τριών χρονών έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο.

Όντας ακόμη σε μικρή ηλικία, ο Μότσαρτ περιόδευσε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με πλούσιο πολιτισμό όπως το Μόναχο, το Παρίσι και το Λονδίνο. Ο ίδιος πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία μαζί με την αδερφή του, όταν εκείνος ήταν ακόμη 6 ετών και εκείνη 11 με την προσπάθειά τους να είναι άκρως επιτυχημένη. Ο εξάχρονος Μότσαρτ θεωρείται από την πρώτη στιγμή «παιδί θαύμα». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας γνώρισε τον επίσης διάσημο συνθέτη κλασικής μουσικής Κρίστιαν Μπαχ, το έργο του οποίου άσκησε μεγάλη επιρροή στον Μότσαρτ. Πήγε στο Λονδίνο, όπου πήρε μαθήματα σύνθεσης από τον Μπαχ και συνέθεσε τις πρώτες τρεις συμφωνίες του. Επίσης, επισκέφθηκε την Ολλανδία και την Ελβετία, ενώ επιστρέφοντας στο Σάλτσμπουργκ, συνέθεσε το πρώτο ορατόριο, που του είχε παραγγείλει ο εκεί αρχιεπίσκοπος. Μεταξύ 1767 και 1768 συνέθεσε τις κωμικές όπερες «Ο Μπαστιέν και η Μπαστιέννε» και «Η ψευτοαφελής».

Από το 1770 ο Μότσαρτ μαζί με τον πατέρα του ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ιταλίας και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1770 παρουσίασε την όπερά του “Μιθριδάτης”, “Βασιλιάς του Πόντου”  στο Μιλάνο, ενώ το 1771 και 1772 την όπερά του “Λούκιος Σίλλας” με μεγάλη επιτυχία.

Πέθανε στις στις 5 Δεκεμβρίου του 1791 σε ηλικία μόλις 35 ετών στη Βιέννη. Τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του Μότσαρτ το ταλέντο του άρχισε να αναγνωρίζεται και ως εκ τούτου η καλλιτεχνική του άνθιση έκαναν τα τελευταία χρόνια της ζωής του οικονομικά επιτυχημένα. Ωστόσο, άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη εις βάρος του, τα οποία οφείλονταν τόσο στην κακή οικονομική διαχείριση του συνθέτη, όσο και στις συνεχείς ασθένειες της γυναίκας του, αλλά και στην τάση του για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια.

Ο Μότσαρτ αν και άφησε τεράστια παρακαταθήκη στον κόσμο της μουσικής, πέθανε φτωχικά και κηδεύτηκε με δημόσιες δαπάνες σε μαζικό κοιμητήριο. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ επισήμως και για αυτό το λόγο ο επίσημος τάφος στην πτέρυγα των τιμώμενων προσώπων του κεντρικού νεκροταφείου της Βιέννης είναι κενός.

πηγή

πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader