Γερμανία: Σάλος από βίντεο αστυνομικού που γονατίζει στο λαιμό ανηλίκου

Γερμανία: Σάλος από βίντεο αστυνομικού που γονατίζει στο λαιμό ανηλίκου

Διατάχθηκε έρευνα

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γερμανία ένα βίντεο στο οποίο αστυνομικός γονατίζει στον λαιμό ανηλίκου, κατά τη σύλληψή του, ένα περιστατικό που θυμίζει την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ, η δολοφονία του οποίου προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας.   

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα social media και σε αυτό καταγράφονται δύο αστυνομικοί κατά τη διάρκεια σύλληψης ανηλίκου στο Ντίσελντορφ, το περασμένο Σάββατο. Ο ένας από τους αστυνομικούς αρχικά πιέζει με το γόνατό του το κεφάλι του ανηλίκου και στη συνέχεια τον λαιμό του, παρά τις διαμαρτυρίες περαστικών.   

Ο Χέρμπερτ Ρέουλ, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, δήλωσε σοκαρισμένος από το βίντεο και διέταξε τη διενέργεια έρευνας. Η αστυνομία σε ανακοίνωση για το περιστατικό ανέφερε ότι ο νεαρός επιτέθηκε στους αστυνομικούς οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ομάδα χούλιγκαν σε κοντινό εστιατόριο, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν προκειμένου να γίνει εξακρίβωση στοιχείων και να τον πάνε στους κηδεμόνες του.   

«Το βίντεο εξετάζεται προσεκτικά αναφορικά με τον τρόπο που έγινε η παρέμβαση της αστυνομίας», τονίζει ακόμη η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι επικεφαλής της σχετικής έρευνας είναι αστυνομικοί από γειτονική πόλη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμεροληψία.   

Τα στοιχεία του νεαρού δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην αντιμετώπιση που είχε από την αστυνομία, ούτε αν τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του. Η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει στους αστυνομικούς να γονατίζουν στο κεφάλι υπόπτου, αλλά όχι στον λαιμό του, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου της αστυνομίας.   

Το περιστατικό προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία. «Είναι εντελώς ακατανόητο γιατί, ενώ αυτός ο νεαρός, που ήδη έχει ακινητοποιηθεί στο έδαφος, ο αστυνομικός συνεχίζει να έχει το γόνατό του στο κεφάλι του και τον λαιμό του», δήλωσε η Βερένα Σάφερ των Πρασίνων. «Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό», υπογράμμισε. 

Πηγή

Loader