Για ποιους δισεκατομμυριούχους είναι κερδοφόρα η πανδημία;

Για ποιους δισεκατομμυριούχους είναι κερδοφόρα η πανδημία;

Κατάφεραν να μετατρέψουν την πανδημία σε κέρδος

Κάποιοι από τους  πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ βρέθηκαν στην αρχή της ουράς την ώρα που η κυβέρνηση άρχισε να μοιράζει τρισεκατομμύρια για την ενίσχυση της θρυμματισμένης λόγω πανδημίας, οικονομικής δραστηριότητας. 

Η τάξη των δισεκατομμυριούχων πρόσθεσε 308 δισ. δολάρια στο εισόδημά της μέσα σε τέσσερις μόλις εβδομάδες ενώ 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους.  

Σύμφωνα με τη νέα αναφορά του Ινστιτούτου Πολιτικού Σπουδών, ενός προοδευτικού αμερικανικού think tank, μεταξύ της 18ης Μαρτίου και της 22ης Απριλίου ο πλούτος των πιο επιφανών πλουτοκρατών στην Αμερική σημείωσε άνοδο της τάξης του 10,5%. 

Μετά την τελευταία μεγάλη οικονομική ύφεση, είχαν χρειαστεί δύο χρόνια τουλάχιστον για να επιστρέψει ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων στα επίπεδα πριν από το 2007. Οκτώ από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους κέρδισαν αυτές τις μέρες πάνω από 1 δισ. δολάρια έκαστος, ανάμεσά τους o Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής του Zoom Έρικ Γιουάν, o Στιβ Μπάλμερ, πρώην αφεντικό της Microsoft και ο Έλον Μασκ. 

Μαζί τους ένας ολόκληρος στόλος από μεγάλες εταιρείες που βρήκαν παραθυράκια και πέτυχαν να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από το «πακέτο διάσωσης» των 349 δισ. δολαρίων που υποτίθεται ότι προοριζόταν για τη σωτηρία των μικρών επιχειρήσεων. 

Ούτε και οι τράπεζες όμως, που είχαν εισπράξει το μεγαλύτερο μερίδιο των οικονομικού πακέτου «διάσωσης» στην κορύφωση της τελευταίας οικονομικής ύφεσης, έμειναν παραπονεμένες, καθώς απέσπασαν γύρω στα δέκα δισ. δολάρια με τη μορφή προμήθειας από τα κυβερνητικά δάνεια, σύμφωνα με μια ανάλυση του National Public Radio.   

«Κορώνα κερδίζουμε, γράμματα χάνετε», δήλωσε στον Guardian συνοψίζοντας την αναφορά, ο Τσακ Κόλινς, διευθυντής του προγράμματος για την οικονομική ανισότητα στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών, συμπληρώνοντας ότι η πανδημία έχει εκθέσει ακόμα περισσότερο το βάθος του ρήγματος που όλο μεγαλώνει ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και στους υπόλοιπους πολίτες.   

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί από το 1990 ως το 2020 σημειώνοντας μια ιλιγγιώδη αύξηση της τάξεως του 1.130% σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. 

Αυτή η αύξηση είναι πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη από την άνοδο κατά 5,78% του μέσου εισοδήματος στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Συγχρόνως, η φορολογική επιβάρυνση των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής αναλόγως με το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 79% από το 1980 ως το 2018.   

Ο Τσακ Κόλινς μελετά τα στοιχεία εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια. Ακόμα κι ο ίδιος όμως δηλώνει έκπληκτος από την ταχύτητα με την οποία οι ζάπλουτοι της χώρας μετέτρεψαν την πανδημία σε πηγή κέρδους. «Μετά από τόσα χρόνια, ακόμα σοκάρομαι» λέει. 

Πηγή

Loader