Google: Τιμά την πρώτη τρανς ηθοποιό που εμφανίστηκε σε βραζιλιάνικη σαπουνόπερα

Google: Τιμά την πρώτη τρανς ηθοποιό που εμφανίστηκε σε βραζιλιάνικη σαπουνόπερα

Η Celeste εμφανίστηκε σε δύο βραζιλιάνικες ταινίες με τίτλο Beijo na Boca και Punk’s, Os Filhos da Noite.

Η Google γιόρτασε την Cláudia Celeste, την πρώτη τρανς ηθοποιό που εμφανίστηκε σε βραζιλιάνικες τηλενουβέλες, με ένα όμορφο doodle στην αρχική σελίδα της Βραζιλίας 22 Αυγούστου του 2022.

Η Celeste ήταν μια καταξιωμένη τραγουδίστρια, χορεύτρια, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας που άνοιξε τον δρόμο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ταλέντα στη Βραζιλία.

Έγινε γνωστή το 1988, όταν εμφανίστηκε ως ανοιχτά τρανς γυναίκα στο επεισόδιο πρεμιέρας του Olho por Olho, μιας τηλεοπτικής νουβέλας γεμάτη δράματα που διήρκεσε μέχρι το 1989. Κέρδισε τον ρόλο που διεκδίκησαν περισσότεροι από 200 ηθοποιοί και η δέσμευσή της στον χαρακτήρα ήταν « απαράμιλλη», σύμφωνα με την Google. 

Οι διακρίσεις και τα εμπόδια

Αντιμετώπισε διακρίσεις μετά την απομάκρυνσή της από το καστ της σαπουνόπερας, όταν η τρανς ταυτότητά της «ανακαλύφθηκε» από τη διοίκηση. Ωστόσο, επέμεινε και συνέχισε να χαράζει νέους δρόμους στην καριέρα της – καθιστώντας την πρωτοπόρο για την τρανς εκπροσώπηση και τους ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτέχνες στη Βραζιλία. 

Η Cláudia Celeste, που γεννήθηκε το 1952, εξερεύνησε την ταυτότητα και τα ταλέντα της ενώ βρισκόταν στην υπηρεσία του στρατού. Αφού τελείωσε η στρατιωτική της καριέρα, σπούδασε κομμωτική και εργάστηκε στην Κοπακαμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Σύμφωνα με την ίδια, η δουλειά της στο κομμωτήριο την ενέπνευσε για τη μετάβαση στον καλλιτεχνικό χώρο και τελικά είχε την αυτοπεποίθηση για να περάσει από οντισιόν σε ένα τοπικό θέατρο. Έκανε το χορευτικό της ντεμπούτο στη σκηνή του νυχτερινού κέντρου Beco de Garrafas. 

7

Ένα αστέρι γεννήθηκε

Ένα θέατρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο με το όνομα Teatro Rival ήταν ο πρώτος οργανισμός το 1973 που κέρδισε κυβερνητική άδεια για την παράσταση «O mundo é das Bonecas». Η Celeste κλήθηκε να ηγηθεί της παράστασης δίπλα σε άλλους γνωστούς τρανς ηθοποιούς.  

Προσκλήθηκε να εμφανιστεί σε πολλά νυχτερινά μαγαζιά σε όλη τη Βραζιλία μετά την επιτυχία του σόου και η τρανς ερμηνεύτρια αποφάσισε τελικά να συμμετάσχει σε καλλιστεία. 

Η Cláudia Celeste διαγωνίστηκε και κέρδισε το διαγωνισμό Miss Brazil Pop το 1976 και προσκλήθηκε να παίξει σε μια σαπουνόπερα που ονομάζεται Magic Mirror ένα χρόνο αργότερα, αφού ο σκηνοθέτης της σειράς είδε τη Celeste να παίζει στο Teatro Rival. 

Ωστόσο, κανείς στο καστ ή το συνεργείο δε γνώριζε ότι ήταν τρανς και αντιμετώπισε αρνητική προσοχή από τα μέσα μετά την πρώτη της εμφάνιση. Η παράσταση ακυρώθηκε και η Celeste μετακόμισε στην Ευρώπη για να εξερευνήσει άλλες ευκαιρίες. 

Το 1982, η Celeste εμφανίστηκε σε δύο βραζιλιάνικες ταινίες με τίτλο Beijo na Boca και Punk’s, Os Filhos da Noite. 

Πέθανε στις 13 Μαΐου 2018 λόγω επιπλοκών από πνευμονία. 

Πηγή: in.gr

Loader