Γροιλανδία: Aποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι πάγου

Γροιλανδία: Aποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι πάγου

Η απώλεια αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν στη Γροιλανδία, λένε οι επιστήμονες

Ένα μεγάλο κομμάτι πάγου έσπασε και αποκολλήθηκε από τη μεγαλύτερη παγοκρηπίδα της Αρκτικής, στη βορειοανατολική Γροιλανδία.  

Το τμήμα καλύπτει περίπου 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι έχει διαλυθεί σε πολλά μικρά κομμάτια. Η απώλεια αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν στη Γροιλανδία, λένε οι επιστήμονες.

«Η ατμόσφαιρα σε αυτήν την περιοχή έχει θερμανθεί κατά περίπου 3 βαθμούς από το 1980», δήλωσε η Δρ Jenny Turton.  

Στις δορυφορικές φωτογραφίες, τα σκούρα στίγματα που διακρίνονται πάνω στον πάγο είναι συσσωρευμένο νερό το οποίο είναι συχνά προβληματικό για τις παγοκρηπίδες. Το νερό διευρύνει τις ρωγμές προς τα κάτω και η υδροδιαβρωτική διαδικασία αποδυναμώνει τον πάγο, ο οποίος σπάει. Την ίδια ώρα, ωκεανογράφοι έχουν επίσης τεκμηριώσει υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα που σημαίνει ότι ο πάγος λειώνει και από κάτω.

Ακόμα και φαινομενικά μικρά ποσοστά υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες και ορισμένα δεδομένα για το κλιματικό σύστημα της γης δεν άλλαξαν σταδιακά, αλλά, μάλλον ξαφνικά καθώς η θερμοκρασία αυξήθηκε, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τέτοια στοιχεία ανατροπής περιλαμβάνουν την τήξη του πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.  

gsggssgsggssg

«Η παγοκρηπίδα 79N αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα πάγου της Αρκτικής αφότου ο παγετώνας Petermann στη βορειοδυτική Γροιλανδία έχασε πολλές περιοχές του το 2010 και το 2012», εξήγησε ο καθηγητής Jason Box από την ομάδα Γεωλογικής Έρευνας της Δανίας και της Γροιλανδίας. «Αυτό που κάνει την 79N τόσο σημαντική είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται με το εσωτερικό φύλλο πάγου, και αυτό σημαίνει ότι μια μέρα - αν το κλίμα ζεσταθεί όπως περιμένουμε - αυτή η περιοχή θα γίνει πιθανώς ένα από τα σημαντικότερα κέντρα δράσης για την Γροιλανδία», προσθέτει.  

Ο καθηγητής δήλωσε ότι η παγοκρηπίδα θα μπορούσε να αντισταθεί περισσότερο στη διάβρωση επειδή στο μπροστινό άκρο της υπάρχουν ορισμένα νησιά. Αυτό προσδίδει ένα βαθμό σταθερότητας. Όμως, πρόσθεσε πως συνεχίζει να αραιώνει, αν και αυτό συμβαίνει κυρίως πιο πίσω, κατά μήκος του κορμού. «Αυτό θα οδηγήσει πιθανώς σε αποσύνθεση από τη μέση, κάτι που είναι μοναδικό. Υποθέτω, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα συμβεί μέσα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια. Ποιος ξέρει;» είπε στο BBC News. 

Loader