Γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά λόγω της κλιματικής αλλαγής

Γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η οργάνωση BirthStrike αποτελείται από (κυρίως) γυναίκες που αρνούνται να κάνουν παιδιά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μόλις η Blythe Pepino γνώρισε τον σύντροφό της, ένιωσε μια ακατανίκητη επιθυμία να δημιουργήσουν μαζί οικογένεια. Μιλώντας στη βρετανική The Guardian είπε «Νομίζω την πέμπτη ημέρα αφού γνωριστήκαμε, του είπα “πρέπει να γνωρίσω τους γονείς σου”. Μου είπε “είσαι τρελή;”».

Ύστερα πριν από δύο χρόνια παρακολούθησε μια ομιλία την οποία διοργάνωσε η ομάδα «Extinction Rebellion», στην οποία απαριθμούσε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Αυτό κυριολεκτικά τη συγκλόνισε και ξεκίνησε να κάνει τη δική της έρευνα.

Για την ιστορία: η συγκεκριμένη ομάδα πριν από λίγο καιρό πέταξε κόκκινη μπογιά στην Downing Street, ως διαμαρτυρία για το «θάνατο των παιδιών μας λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Το αποτέλεσμα; Από εκεί που ήθελε όσο τίποτα να κάνει οικογένεια με τον αγαπημένο της, αποφάσισε ότι, όσο ο πλανήτης βρισκόταν σε τέτοιον κίνδυνο δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.

«Συνειδητοποίησα ότι, παρά το γεγονός ότι ήθελα πραγματικά να κάνω οικογένεια, δεν μπορούσα να πείσω τον εαυτό μου να προχωρήσει και να κάνω παιδιά. Είπα στον σύντροφό μου “Δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω, δεδομένου όσων γνωρίζουμε -αν δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο για να αλλάξει αυτό, τότε δεν έχουμε καμία ελπίδα».

Η Pepino τότε έμαθε ότι και άλλες γυναίκες με περιβαλλοντολογικές ανησυχίες βασανίζονταν με ανάλογα ερωτήματα, αλλά δίσταζαν να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτό, επειδή φοβούνταν μήπως τις έκριναν αυστηρά ή τις χλεύαζαν. Μέχρι που η Αμερικανίδα γερουσιάστρια Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι «Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ερωτηματικά στους νέους και δημιουργεί την εύλογη απορία: είναι ΟΚ να κάνω παιδιά;».

Τότε, η Peppino αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά λόγω της κλιματικής αλλαγής, ιδρύοντας το BirthStrike, μια εθελοντική ομάδα για γυναίκες και άνδρες που αρνούνται να κάνουν οικογένεια λόγω της «καταστροφής του περιβάλλοντος και της κατάρρευσης του πολιτισμού». Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει να μετατρέψει το άγχος της για το μέλλον σε κάτι πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες περίπου 140 άτομα απευθύνθηκαν στην εθελοντική οργάνωση, καθώς μοιράζονται την ίδια απόφαση «να μην κάνουν παιδιά λόγω της σοβαρότητας της οικολογικής κρίσης». Η ιδρύτρια της ομάδας ανέφερε στην The Guardian ότι πολλοί απλώς επικοινώνησαν μαζί της για να την ευχαριστήσουν για το γεγονός ότι μίλησε επιτέλους ανοιχτά για κάτι που δεν τολμούσαν να αναφέρουν ούτε στην οικογένειά τους.

Η Pepino αναφέρει ότι το BirthStrike διαφέρει από τους Αντιναταλιστές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η αναπαραγωγή είναι ανήθικη, και στόχος του κινήματος δεν είναι να αποθαρρύνουν τον κόσμο από το κάνει παιδιά ή να κρίνουν όσους ήδη έχουν, αλλά να επικοινωνήσουν πόσο επείγον είναι να παρθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Άλλωστε, όπως ανέφερε η ίδια στη βρετανική εφημερίδα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 στην Αμερική έδειξε ότι η μείωση του πληθυσμού δεν είναι αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αντίθετα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε.

Η 23χρονη Χάνα Σκοτ, επίσης μέλος του BirthStrike τόνισε ότι ακόμα και πολλοί ακτιβιστές που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή δεν έχουν συνειδητοποιήσει την τραγικότητα της κατάστασης. «Γι’ αυτό δεν κάνω παιδί. Επειδή αισθάνομαι απόγνωση για το γεγονός ότι θα φέρω ζωή σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και πιο θλιβερός. Κάθε φορά που ένας φίλος μου λέει ότι περιμένουν παιδί ή σχεδιάζει να κάνει παιδιά, δαγκώνω τη γλώσσα μου. Στο BirthStrike πιστεύουμε ότι είναι ΟΚ να επιλέγεις να κάνεις παιδιά. Αλλά δεν πρέπει να ζούμε σε μια κατάσταση, στην οποία φοβόμαστε να φέρουμε μια νέα ζωή στον κόσμο».

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι η στάση μου απέναντι σε αυτό το ζήτημα είναι παράξενη. Κάποιος μου είπε τις προάλλες: “Οι άνθρωποι κάνουν παιδιά ακόμα και όταν βρίσκονται σε πόλεμο”. Αυτό που μπορώ να πω ότι αποτελεί μια δική μου, εντελώς προσωπική απόφαση και πιθανότατα κανείς -σίγουρα όχι εγώ- δεν είναι καταρτισμένος για να κρίνει αν είναι σωστή ή όχι» είπε άλλο μέλος της οργάνωσης στη The Guardian.

Οπότε, δεν πρόκειται για μια οργάνωση που καλεί τους πάντες να σταματήσουν κάνουν παιδί, απλώς οι ίδιοι αρνούνται να φέρουν μια νέα ζωή σε έναν κόσμο που κατά τους ίδιους καταστρέφεται, με στόχο την αφύπνιση των υπολοίπων να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά τους.

Πηγή

Loader