H εταιρεία που φακελώνει «αδιάκριτα» τα ερωτικά των υπαλλήλων της

H εταιρεία που φακελώνει «αδιάκριτα» τα ερωτικά των υπαλλήλων της

Η νέα πολιτική του επενδυτικού κολοσσού για τους έρωτες στο γραφείο, προκαλεί

Η πασίγνωστη αμερικανική εταιρεία BlackRock λάνσαρε νέους κανόνες για την ανάπτυξη ειδυλλίων στη δουλειά και προκαλεί ήδη μεγάλη συζήτηση με τις απαιτήσεις της, που χαρακτηρίζονται από πολλούς «τουλάχιστον υπερβολικές».

Ο παγκόσμιος κολοσσός διαχείρισης επενδύσεων βάζει πλέον εμπόδια ακόμη και στους έρωτες εκτός γραφείου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι της BlackRock ήδη όφειλαν να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους εάν έβγαιναν με κάποιον από τους 16.000 συναδέλφους τους.

Ωστόσο, με τη νέα πολιτική που ανακοινώθηκε στο προσωπικό μέσω ενός σημειώματος (memo), οφείλουν να ενημερώνουν ακόμη και στην περίπτωση που συνάπτουν σχέση με «εξωτερικούς συνεργάτες».

Το μέγεθος της εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει περισσότερα από επτά ατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση και τεράστιο αριθμό προμηθευτών και πελατών σε όλο τον κόσμο, σημαίνει ότι οι νέοι κανόνες θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις, ρίχνοντας αδιάκριτο φως στην προσωπική ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων.

3233333

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s, Στιβ Iστερμπρουκ, απομακρύνθηκε από την θέση του πέρυσι μετά την αποκάλυψη της σχέσης του με μια συνάδελφό του.

Στο BlackRock, στα τέλη του περασμένου έτους, το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος, Μαρκ Γουάιζμαν, επίσης απολύθηκε επειδή δεν αποκάλυψε τον δεσμό του με μια γυναίκα από την εταιρεία, παρόλο που ήταν υποψήφιος διάδοχος του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Λάρι Φινκ.

Ενώ πολλοί χώροι εργασίας απαιτούν από το προσωπικό να είναι ειλικρινείς αναφορικά με τις σχέσεις με συναδέλφους του, η νέα πολιτική της BlackRock είναι ασυνήθιστη εφόσον ζητά ενημέρωση και για ερωτικούς συντρόφους από άλλες εταιρείες.

Οι νέοι κανόνες αναφέρουν ότι ο εκάστοτε υπάλληλος θα πρέπει να αποκαλύψει οποιαδήποτε προσωπική σχέση που έχει με οποιονδήποτε «πάροχο υπηρεσιών, προμηθευτή ή άλλο τρίτο μέρος (συμπεριλαμβανομένου ενός πελάτη), εάν ο αυτός/αυτή δεν ανήκει στην BlackRock αλλά βρίσκεται σε μια ομάδα που αλληλεπιδρά με την BlackRock», σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα, λεπτομέρειες του οποίου φέρνει στο φως το BBC.

Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων, αναθέτοντας την επίλυση του ζητήματος στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού στους και τους δικηγόρους της εταιρείας, που καλούνται να εκτιμήσουν εάν υπάρχει πρόβλημα.

eweewewew

Ωστόσο, εν μέσω πανδημίας και τηλεργασίας προκύπτει μια νέα ανάγκη για τη διαχείριση των ιδιωτικών και επαγγελματικών ορίων.

«Οι εργοδότες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι καλούνται πλέον να γνωρίζουν περισσότερα για τις οικιακές συνθήκες των υπαλλήλων τους από ό,τι πριν» τονίζει ο εργατολόγος Τομ ΜακΛάφιν.

Οι σχέσεις που εμπίπτουν στη νέα πολιτική της εταιρείας είναι αυτές που θα μπορούσαν να είναι «επιρρεπείς σε απρέπεια, μεροληψία, ευνοιοκρατία ή/και κατάχρηση εξουσίας εντός του εργασιακού περιβάλλοντος».

Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τις ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις αλλά και τις οικογενειακές σχέσεις και τα εξωτερικά επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι όμως τις «φιλίες με τους συναδέλφους στην εργασία».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές από το σημείωμα πού βρίσκεται το όριο, σε ποιο σημείο δηλαδή μια φιλία ή μια σειρά από ραντεβού, γίνεται αρκετά σημαντική για να απαιτηθεί η αποκάλυψή της.

Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει στους εργοδότες να υποβάλλουν ερωτήσεις στους υπαλλήλους τους σχετικά με τις σχέσεις τους, αλλά οι απαντήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά για να συμμορφώνονται με τους κανόνες απορρήτου.

Η BlackRock λέει ότι οι αποκαλύψεις των ειδυλλίων θα αντιμετωπίζονται με διακριτική ευχέρεια και, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να θεσπιστούν «εναλλακτικές ρυθμίσεις εργασίας».

Πηγή

Loader