H Ρωσία στη λίστα των ΗΠΑ για καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών

H Ρωσία στη λίστα των ΗΠΑ για καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών

Στη λίστα των χωρών για τις οποίες υπάρχει «ιδιαίτερη ανησυχία» για την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών, περιέλαβε τη Ρωσία το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν είπε πως στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται επίσης η Βιρμανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Ερυθραία, το Ιράν, η ΛΔΚ, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

 

Παράλληλα, στην ειδική λίστα παρακολούθησης τοποθετήθηκαν η Αλγερία, οι Κομόρες, Κούβα και η Νικαράγουα.

 

Ο κ. Μπλίνκεν καθόρισε επίσης τις αλ Σαμπάμπ, την Μπόκο Χαράμ, τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, τους Χούτι, το ISIS, το ISIS-Μεγάλη Σαχάρα, το ISIS-Δυτικής Αφρικής, τη Τζαμάατ Νασρ αλ-Ισλάμ ουαλ-Μουσλιμίν και τους Ταλιμπάν ως οντότητες ιδιαίτερης ανησυχίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραιτηθούν από τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων για όλους και σε κάθε χώρα. Σε πάρα πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουμε να βλέπουμε τις κυβερνήσεις να παρενοχλούν, να συλλαμβάνουν, να απειλούν, να φυλακίζουν και να σκοτώνουν άτομα απλώς και μόνο επειδή προσπάθησαν να ζήσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους», σχολίασε ο κ. Μπλίνκεν.  

Οι προκλήσεις για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο σήμερα είναι δομικές, συστημικές και βαθιά ριζωμένες, πρόσθεσε ο Υπουργός Μπλίνκεν και απαιτούν διαρκή παγκόσμια δέσμευση από όλους όσοι είναι απρόθυμοι να αποδεχθούν το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τη δίωξη ως το status quo. Απαιτούν την επείγουσα προσοχή της διεθνούς κοινότητας, συμπλήρωσε.  

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν όλες τις κυβερνήσεις να διορθώσουν τις ελλείψεις των νόμων και τις πρακτικές τους και να προωθούν την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για τις καταχρήσεις. Παραμένουν επίσης δεσμευμένες να συνεργάζονται με κυβερνήσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο και την αντιμετώπιση της κατάστασης των ατόμων και των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν κακοποίηση, παρενόχληση και διακρίσεις λόγω αυτού που πιστεύουν ή δεν πιστεύουν, σχολίασε τέλος ο Υπουργός.

(ΚΥΠΕ/ΜΚΥ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)

Loader