H υπερθέρμανση της Κίνας προκαλεί κλιματικό ντόμινο σε όλο τον πλανήτη

H υπερθέρμανση της Κίνας προκαλεί κλιματικό ντόμινο σε όλο τον πλανήτη

Απαιτείται συλλογική δράση

Στην πιο πολυπληθή γωνιά του πλανήτη οι μέσες θερμοκρασίες εδάφους έχουν αυξηθεί τα τελευταία 70 χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς σε σχέση με κάθε άλλο σημείο του πλανήτη, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι θα παραμείνουν «σημαντικά υψηλότερες» και στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Reuters, στην ετήσια αξιολόγηση του κλίματος που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το Πεκίνο, το μετεωρολογικό γραφείο περιέγραψε τη χώρα ως «μια ευαίσθητη περιοχή στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή», με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται κατά 0,26 βαθμούς Κελσίου (0,47 βαθμούς Φαρενάιτ) τη δεκαετία από το 1951, την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης θερμάνθηκα κατά μέσο κατά 0,15 βαθμούς.

Ο Yuan Jiashuang, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κλίματος της Κίνας ανέφερε πως: «Στο μέλλον, η αύξηση της θερμοκρασίας στην Κίνα θα είναι σημαντικά υψηλότερη από την παγκόσμια».

Το σημαντικό είναι, ότι η αλλαγή του καιρού στην Κίνα θα επηρεάσει την ισορροπία των υδάτινων πόρων, θα κάνει τα οικοσυστήματα πιο ευάλωτα και θα μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε κάθε γωνιά της γης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν τις τελευταίες εβδομάδες καταστροφές, με τους παρατεταμένους καύσωνες να προκαλούν ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Ιστορικά υψηλές βροχοπτώσεις προκάλεσα για μια ακόμη φορά θανατηφόρες πλημμύρες σε διάφορες χώρες και εκτός Ασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι «κανένα έθνος δεν είναι απρόσβλητο» από την κλιματική αλλαγή και είπε ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να επιλέξει μεταξύ της «συλλογικής δράσης ή της συλλογικής αυτοκτονίας».

Στην Κίνα, η θερμοκρασία τις τελευταίες βδομάδες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου στο νότο και στο βορρά με 131 κινεζικούς μετεωρολογικούς σταθμούς να έχουν καταγράψει θερμοκρασίες ασύλληπτα υψηλές που φτάνουν τους 62 βαθμούς. Η κλιματική αξιολόγηση της Κίνας για το 2021 ανέφερε ότι τα επίπεδα των παράκτιων υδάτων πέρυσι ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1980 γεγονός που επιτάχυνε την υποχώρηση των παγετώνων στο Θιβέτ.

 

Πηγή

 

Loader