Το χαλλούμι και η... Πράσινη Γραμμή

Το χαλλούμι και η... Πράσινη Γραμμή

Βέτο Τ/κ στο χαλλούμι

Κι ενώ τρέχουν οι προσπάθειες να διευθετηθεί το ζήτημα του χαλλουμιού στις Βρυξέλλες (και η κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ προιόν) όλα δείχνουν ότι δεν θα τα καταφέρουμε πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Δεκεμβρίου 2019.

Η αίτηση της Κύπρου έχει μπλοκάρει λόγω της διασύνδεσής της με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για σκοπούς ελέγχου της εμπορίας των προϊόντων που θα παράγονται στα κατεχόμενα.

Από τεχνικής άποψης το θέμα είναι κλειστό και παραμένει μόνο η πολιτική πτυχή για να ολοκληρωθεί η κατοχύρωση. Ενώ, όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να προβεί σε διευθετήσεις για να διασφαλίσει την έγκριση του φακέλου, οι ενστάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ουσιαστικά δεν αφήνουν να τελεσφορήσει το όλο εγχείρημα. 


ΔΕΣ ΕΔΩ: Για την υπηκοότητα του χαλουμιού κινητοποιούνται οι αγρότες


Αυτό που αποδέχονται όλες οι πλευρές είναι όπως τα προϊόντα που παρασκευάζονται στις κατεχόμενες περιοχές και πληρούν τη νομοθεσία θα μπορούν να εμπορεύονται σε όλο τον κόσμο με την πιστοποίηση από τον οργανισμό Veritas.

Ωστόσο, το πρόβλημα που υπάρχει στα κατεχόμενα είναι ότι η πλειοψηφία των κτηνοτροφικών μονάδων δεν πληρούν τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα και επομένως δεν θα μπορούν να εξάγονται προϊόντα που παρασκευάζονται από τις μονάδες αυτές, εκτός και αν κάνει τα στραβά μάτια τόσο η Δημοκρατία, όσο και η ΕΕ. Ένα ζήτημα που δεν γίνεται αποδεκτό από τις δύο πλευρές. 

Επομένως, ακόμα και αν συναινούσε η ΕΕ στις απαιτήσεις των Τ/κ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την εμπορία προϊόντων χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν δημοσίευσε την αίτηση καταχώρησης της ονομασίας χαλλούμι στις 28 Ιουλίου 2015 και από τότε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Η αίτηση κατατέθηκε στις 9 Ιουλίου 2014.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 

Στο λήμμα Πέγεια στη Wikipedia προστέθηκε και η... Shakira

Ο Αβέρωφ της διπλανής πόρτας του Instagram

Κύπρος, το Χόλιγουντ ασχολείται μαζί σου

Ίσως το καλύτερο τρολοβίντεο στην ιστορία του κυπριακού ίντερνετ

Σχεδόν έτοιμο το πόρισμα για τις κατά συρροή δολοφονίες

Νεότερα από το μέτωπο (της Πλατείας)

Loader