Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ ανοίγει πυρά σε δημοτικό σχολείο, γιατί δεν της άρεσαν οι Δευτέρες

Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ ανοίγει πυρά σε δημοτικό σχολείο, γιατί δεν της άρεσαν οι Δευτέρες

Το όπλο τής το χάρισε ο πατέρα της ως χριστουγεννιάτικο δώρο

Η 16χρονη Μπρέντα Σπένσερ ζούσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, από χωρισμένους γονείς.

Έμενε μαζί με τον πατέρα της  σε ένα μικρό σπίτι, απέναντι από το οποίο υπήρχε ένα δημοτικό σχολείο, το Grover Cleveland Elementary School. Τα Χριστούγεννα του 1978, η Μπρέντα είχε ζητήσει ένα ραδιόφωνο, αλλά τελικά ο Άγιος Βασίλης της έφερε ένα ελαφρύ, 22αρι τουφέκι, ειδικό για μικρόσωμους σκοπευτές. Η έφηβη ήταν πολύ καλή στη σκοποβολή, αφού προπονούταν με τον πατέρα της.

Μαρτυρίες λένε ότι πατέρας και κόρη κοιμούνταν σε ένα μονό στρώμα στο πάτωμα του σαλονιού σε ένα σπίτι γεμάτο άδεια μπουκάλια από αλκοολούχα ποτά.

Ένα κρύο πρωινό Δευτέρας σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου του 1979, η Μπρέντα ζήτησε από τον μπαμπά της να μην πάει σχολείο. Όταν εκείνος έφυγε για τη δουλειά, η έφηβη βγήκε στο μπαλκόνι μαζί με το τουφέκι που της είχε κάνει δώρο τα Χριστούγεννα. Η απόσταση που την χώριζε από τα κάγκελα του σχολείου δεν ξεπερνούσε τα 50 μέτρα.

Η 16χρονη στόχευσε σαν ελεύθερος σκοπευτής και στις 8:30, την ώρα που μαθητές προσέρχονταν στο σχολείο, άρχισε να πυροβολεί.

Πρώτη τραυματίστηκε η 10χρονη Μόνικα Σέλβιγκ και ακολούθησαν άλλα επτά παιδιά. Ο διευθυντής έτρεξε να βοηθήσει τους μαθητές, αλλά έπεσε νεκρός στην προσπάθειά του. Το ίδιο έγινε και με τον σχολικό φύλακα, Μάικ Σούκαρ. Ο αστυνομικός Ρόμπερτ Ρομπ που έφτασε πρώτος στο σημείο, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στον λαιμό και η σφαίρα σφηνώθηκε στη σπονδυλική του στήλη. Επέζησε, αλλά κόντεψε να μείνει παράλυτος. Συνολικά, μέσα σε περίπου 20 λεπτά, η Μπρέντα πυροβόλησε 36 φορές. Οι 11 από αυτές τις σφαίρες βρήκαν στόχο, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας εννέα ακόμα.

«Το έκανα για πλάκα. Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες. Αυτό μου ζωντάνεψε τη μέρα. Πρέπει να πηγαίνω τώρα», είπε αρχικά, ενώ όταν ρωτήθηκε για τα θύματά της συμπλήρωσε: «Πυροβόλησα ένα γουρούνι (εννοώντας τον αστυνομικό), νομίζω ότι θέλω κι άλλο. Το διασκεδάζω. Δεν είχα κάποιο λόγο για αυτό, και είχε πλάκα. Ήταν σαν να πυροβολείς πάπιες στη λίμνη, (εννοώντας προφανώς τους μικρούς μαθητές) έμοιαζαν σαν ένα κοπάδι από αγελάδες που στέκεται ακίνητο: ήταν πραγματικά εύκολος στόχος!»

Την ημέρα του μακελειού, ο τραγουδιστής των Boomtown Rats Bob Geldof, έδινε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό και ξαφνικά ήρθε στον σταθμό η είδηση από το Σαν Ντιέγκο. Η φράση «I don't like Mondays» καρφώθηκε στο μυαλό του Bob και αποφάσισε να το κάνει τραγούδι.

To 1993 η Σπένσερ έκανε αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους. Όταν εξετάστηκε η υπόθεσή της, δήλωσε ότι δεν θυμόταν ξεκάθαρα την επίθεση, γιατί βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, μαριχουάνας και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Δήλωσε ότι έβλεπε παραισθήσεις και νόμιζε ότι πυροβολούσε εναντίον ξένων κομάντο.

Το 2001 αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ο πατέρας της την κακοποιούσε σεξουαλικά. Ωστόσο οι δικηγόροι αντιμετώπισαν την μαρτυρία της με δυσπιστία, αφού ήταν η πρώτη φορά που το ανέφερε μετά από τόσα χρόνια. Ο πατέρας της αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αλλά οι πράξεις του ήταν ύποπτες. Ένα χρόνο μετά την κάθειρξη της κόρης παντρεύτηκε τη συγκρατούμενής του που είχε μόλις αποφυλακιστεί. Το όνομά της ήταν Σίλα, ήταν μικρότερη από την Μπρέντα και τον παντρεύτηκε, αφού έμεινε έγκυος με το παιδί του. Όσοι την έβλεπαν, σχολίαζαν ότι έμοιαζε συγκλονιστικά με την Μπρέντα.

Η Σπένσερ μέχρι σήμερα εκτίει την ποινή της για την επίθεση από το μπαλκόνι του σπιτιού της στο σχολείο του Κλίβελαντ.

 

 

Πηγές

mixanitouxronou.gr

star.gr

athensvoice.gr

Πηγή φωτογραφίας

Loader