Η 17χρονη που με ένα ψεύτικο eshop βοήθησε θύματα ενδοοικογενειακής βίας 

Η 17χρονη που με ένα ψεύτικο eshop βοήθησε θύματα ενδοοικογενειακής βίας 

Γράφει: Κωνσταντίνα Βουλγαρέλη

Μια Πολωνή μαθήτρια, η 17χρονη Krystyna Paszko, είδε ότι οι αναφορές για ενδοοικογενειακή βία άρχισαν να αυξάνονται λόγω της καραντίνας και αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια της.

Η ευφυέστατη νεαρή είχε την ιδέα να στήσει ολόκληρο online shop με καλλυντικά -πού ήταν όμως ψεύτικο- για να βοηθήσει τα θύματα που ήταν παγιδευμένα στο σπίτια τους.

Η ίδια εξήγησε πώς της ήρθε η ιδέα για κάτι τέτοιο. Ανέφερε ότι είχε ακούσει για την πρωτοβουλία στη Γαλλία, όπου θύματα ενδοοικογενειακής βίας πήγαιναν στο φαρμακείο και ζητούσαν μια συγκεκριμένη μάσκα, για να ζητήσουν έτσι βοήθεια. Αποφάσισε λοιπόν να πουλήσει δήθεν καλλυντικά για να βοηθήσει κι εκείνη όσους μπορούσε.

Ονόμασε το ηλεκτρονικό της κατάστημα «Camomiles and Pansies», όπου το θύμα μπορούσε να απευθύνει μέσα από τη σελίδα αιτήματα για βοήθεια χωρίς να το καταλάβει ο κακοποιητής του, αφού στην ουσία φαινόταν να αγοράζει κάτι διαδικτυακά.

5454545665

Όταν το θύμα έγραφε ότι θέλει μια κρέμα, ένας ψυχολόγος απαντούσε πόσο καιρό έχει δερματικά προβλήματα, πόσο το έχει επηρεάσει κ.α. Αν κάποιος έκανε παραγγελία και έδινε διεύθυνση, ήταν έκκληση προς τις αρχές να επέμβουν.

Η Krystyna ήρθε σε επαφή με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μια πολωνική ΜΚΟ για να ζητήσει βοήθεια. Έτσι, η ΜΚΟ της παρείχε μια ομάδα από ψυχολόγους κα δικηγόρους για να συνεργαστούν με τη σελίδα και την υπέροχη ιδέα της.

Από τότε, πάνω από 350 άτομα έχουν επικοινωνήσει μαζί της, με τα περισσότερα θύματα να είναι νεαρά, κάτω των 40 και το 10% να είναι άνδρες.

 Η ιδέα της μάλιστα βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η ίδια πάντα ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών και τελικά η πρωτοβουλία της αποδείχτηκε σωτήρια.

445456656767
KRYSTYNA PASZKO

Πηγή

Loader