Η αδιαφορία για την φύση και η ασέβεια στα ζώα, προκάλεσαν την πανδημία

Η αδιαφορία για την φύση και η ασέβεια στα ζώα, προκάλεσαν την πανδημία

Σύμφωνα με την φημισμένη 86χρονη ζωολόγο Jane Goodall

Τις επιστημονικές φωνές που ενισχύουν τη σύνδεση της πανδημίας κορωνοϊού με το περιβάλλον και την άγρια ζωή, έρχεται να ενισχύει η παγκοσμίου φήμης πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούντολ, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη και διάσωση πρωτευόντων θηλαστικών. 

Η 86χρονη ζωολόγος πρωτευόντων θηλαστικών λέει ότι η πανδημία του κορωνοϊού προκλήθηκε επειδή η ανθρωπότητα απαξίωσε τη φύση και έδειξε ασέβεια απέναντι στα ζώα.  

Η Γκούντολ, γνωστή για την έρευνά της στην Αφρική, η οποία αποκάλυψε την αληθινή φύση των χιμπατζήδων, ζήτησε από τον κόσμο «να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος για να προλάβει τις μελλοντικές καταστροφές». 

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης πριν από την κυκλοφορία του νέου ντοκιμαντέρ της National Geographic «Jane Goodall: The Hope», υπογράμμισε επίσης ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

hjfy

«Η αδιαφορία μας για τη φύση και η ασέβεια για τα ζώα, με τα οποία πρέπει να μοιραστούμε τον πλανήτη, προκάλεσαν αυτή την πανδημία, που είχε προβλεφθεί εδώ και πολύ καιρό. Καθώς καταστρέφουμε το δάσος, τα διαφορετικά είδη ζώων εξαναγκάζονται σε μεγαλύτερη εγγύτητα και συνεπώς μεταδίδονται ασθένειες από το ένα ζώο στο άλλο και κάποιο ζώο είναι πιθανότερο να μολύνει τους ανθρώπους», λέει. 

  

«Τα ζώα που θηρεύονται για τρόφιμα, που πωλούνται στις αγορές της Αφρικής ή στην Ασία, ειδικά την Κίνα, και η εκμεταλλευση σε φάρμες στις οποίες συνωστίζονται σε σκληρές συνθήκες δισεκατομμύρια ζώα σε όλο τον κόσμο, όλα είναι συνθήκες που δημιουργούν μια ευκαιρία για τους ιούς να περνάνε πέρα από το φράγμα των ειδών, προς τον άνθρωπο. Είναι πολύ καλό ότι η Κίνα έκλεισε τις αγορές ζώντων αγρίων ζώων, με μια προσωρινή απαγόρευση που ελπίζουμε ότι θα γίνει μόνιμη, και θα ακολουθήσουν και άλλες ασιατικές χώρες. Αλλά στην Αφρική, θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η πώληση κρέατος, επειδή πολλοί άνθρωποι στηρίζονται σε αυτό για την επιβίωσή τους», ανέφερε η Γκούντολ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.  

uyit

«Θα χρειαστεί προσεκτική σκέψη για το πώς πρέπει να γίνει, δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε κάποιον από αυτό που έκανε για χρόνια ενώ δεν έχει χρήματα για να υποστηρίξει τον εαυτό του ή την οικογένειά του, αλλά τουλάχιστον αυτή η πανδημία θα έπρεπε να μας διδάξει τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε την επόμενη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέρος του φυσικού κόσμου, εξαρτώμεθα  από αυτόν και καθώς τον καταστρέφουμε, στην πραγματικότητα κλέβουμε το μέλλον από τα παιδιά μας». 

«Ας ελπίσουμε ότι λόγω αυτής της άνευ προηγουμένου ανταπόκρισης, των lockdown που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι άνθρωποι θα αφυπνιστούν και τελικά θα αρχίσουν να σκέφτονται τρόπους με τους οποίους μπορούν να ζήσουν διαφορετικά τη ζωή τους. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα μικρό βήμα κάθε μέρα». 

Πηγή

Loader