Η ΑΚΤΗ μας καλεί να «ποταβριστούμε» και τον φετινό Σεπτέμβρη!

Η ΑΚΤΗ μας καλεί να «ποταβριστούμε» και τον φετινό Σεπτέμβρη!

Το σύνθημα για την έναρξη της δράσης #potavristou δίνει και φέτος η ΑΚΤΗ από την Βρύση των Πεγειώτισσων, με την υποστήριξη του Δήμου Ακάμα και του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου

Τη φετινή έναρξη της δράσης #potavristou πραγματοποίησε και επίσημα σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ από τη Βρύση των Πεγειώτισσων με την υποστήριξη του Δήμου Ακάμα και του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου (ΕΟΑ Πάφου), στην παρουσία του Προέδρου του ΕΟΑ Πάφου, κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη και του Αντιδημάρχου  Δήμου Ακάμα, κ. Ανδρέα Χριστοδούλου.

Από  τον Σεπτέμβριο του 2019 η ΑΚΤΗ διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο τη δράση  #potavristou και η διαδικασία είναι απλή: η κάθε παρεά, ο κάθε πολίτης μπορεί να ποταβριστεί όπου κι αν βρίσκεται, να μαζέψει τα σκουπίδια που βλέπει γύρω του, να τα μετρήσει και να στείλει τα δεδομένα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της ΑΚΤΗΣ στο Facebook και το Instagram. Μπορεί, επίσης, να ανεβάσει τις φωτογραφίες από τον καθαρισμό στα προσωπικά του κοινωνικά δίκτυα με τα hashtags #potavristou, #akti και #SeaTheChange. 

Στα πέντε χρόνια υλοποίησης της δράσης  #potavristou, συμμετείχαν πάνω από 10000 εθελοντές, οι οποίοι μάζεψαν 77 τόνους σκουπιδιών από 1050 τοποθεσίες της Κύπρου και 250 τοποθεσίες του εξωτερικού, από την Σιγκαπούρη, μέχρι την Καλιφόρνια, την Μάλτα και την Ιαπωνία! 

Από το 2019 μέχρι και σήμερα η δράση του #potavristou έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κύπρου: βραβεύτηκε το 2020 από τον Διεθνή Οργανισμό Ocean Conservancy, ως μια από τις 10 πιο καινοτόμες δράσεις παγκοσμίως για καθαρές ακτές και θάλασσες και το 2021 από το δίκτυο των Μεσογειακών ΜΚΟ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό MIO-ESCADE. Το 2022 η καμπάνια του #potavristou έλαβε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού Ocean Conservancy, στο πλαίσιο της εκστρατείας #TeamSeas και βραβεύτηκε με αργυρό βραβείο στα Carob Awards 2022. Πώς να συμμετέχεις στο #potavristou σε 4 απλά βήματα: 

1.    Όπου κι αν είσαι, σε βουνό, σε παραλία ακόμη και σε ένα πάρκο ή ένα χωράφι, στην πόλης, στο χωριό #potavristou και μάζεψε όσα περισσότερα σκουπίδια μπορείς. 2.    Μέτρησε πόσα σκουπίδια μάζεψες: π.χ. 3 πλαστικά ποτηράκια, 5 μπουκάλες, 6 γόπες τσιγάρων, 2 σακούλες. 3.    Βγάλε φωτογραφία τα σκουπίδια. 4.    Ανέβασε τη φωτογραφία στο Facebook /Instagram, με #potavristou, #teamocean και #akti, μαζί με τις πληροφορίες για τα σκουπίδια που μάζεψες, πού βρίσκεσαι (τοποθεσία) και πόσα άτομα συμμετείχαν. (Σε περίπτωση που ο λογαριασμός σου στο Instagram είναι ιδιωτικός (private), τότε ανέβασέ τα στο facebook, στην προσωπική σου σελίδα με tag την ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre ή στείλε μας μήνυμα στο Messenger ή στο Instagram.)

Τι θα κάνεις τα σκουπίδια που μάζεψες; 

•    Αν είσαι κάπου ερημικά, πάρε τα μαζί σου. 

•    Αν είναι δύσκολη η μεταφορά επικοινώνησε με τον πλησιέστερο δήμο για να σε διευκολύνει ή να σου δώσει οδηγίες. 

•    Αν βρίσκεσαι σε σκάφος, βγάλε τα στο πλησιέστερο λιμανάκι, στους αντίστοιχους κάδους

•    Αν υπάρχει πρόσβαση, βάλε τα στους κάδους ανακύκλωσης (υπάρχουν αρκετοί κάδοι για PMD).

Τωρά που ξέρεις πόσον απλόν ένει μεν βαρκέσαι! Απλά…  #potavristou

Βρες την ΑΚΤΗ στα social media:

www.akti.org.cy

https://www.instagram.com/akti_ngo/

https://www.facebook.com/akti.cy

https://www.linkedin.com/company/akti-project-and-research-centre/

https://www.tiktok.com/@akti_ngo

Στοιχεία επικοινωνίας

22458485 (Γιάννης Λοϊζίδης)

 

Loader