Η «Barbie» γράφει ιστορία και στο box office

Η «Barbie» γράφει ιστορία και στο box office

Ήδη γίνεται λόγος για το τέταρτο καλύτερο πρώτο Σαββατοκύριακο όλων των εποχών, σε μία περίοδο που η βιομηχανία δοκιμάζεται με την απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων.

Το πείραμα «Barbenheimer», η ταυτόχρονη κυκλοφορία στις αίθουσες δύο μεγάλων παραγωγών εκ διαμέτρου αντίθετων από κάθε άποψη, της live action ταινίας «Barbie» σε σκηνοθεσία Γκρέτα Γκέργουιγκ με ηρωίδα τη διάσημη κούκλα και το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν με τον θεωρητικό φυσικό Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, «πατέρα της ατομικής βόμβας» σε πρώτο πλάνο, όχι μόνο λειτούργησε, αλλά έσπασε τα ταμεία.

Η «Barbie» της Warner -με την τεράστια διαφημιστική καμπάνια- ΄και πρωταγωνιστές τη Μάργκοτ Ρόμπι και τον Ράιαν Γκόσλινγκ, κατέκτησε την πρώτη θέση με τις πωλήσεις εισιτηρίων να εκτοξεύονται στα 155 εκατομμύρια δολάρια στους κινηματογράφους της Βόρειας Αμερικής (αφήνοντας πίσω το «The Super Mario Bros. Movie», όπως και κάθε ταινία της Marvel φέτος), καταγράφοντας το καλύτερο άνοιγμα ταινίας για το 2023 και καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πρώτου Σαββατοκύριακου κυκλοφορίας όσον αφορά σε ταινία που υπογράφει γυναίκα σκηνοθέτις.

Το «Oppenheimer» της Universal, με τον Κίλιαν Μέρφι στον ρόλο του τίτλου και ένα εξαιρετικό καστ, εκτινάχθηκε επίσης στα ύψη, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και αρχικές εκτιμήσεις, με εισπράξεις 80,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ΗΠΑ και Καναδά, γεγονός που σηματοδοτεί το καλύτερο ντεμπούτο ταινίας του Νόλαν εκτός του Batman και ένα από τα καλύτερα σημεία εκκίνησης για βιογραφικό δράμα με σήμανση «R» στις ΗΠΑ, εν ολίγοις ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17 ετών.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που μία ταινία ανοίγει με περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις και το ίδιο Σαββατοκύριακο, μια άλλη ταινία ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Ήδη γίνεται λόγος για το τέταρτο μεγαλύτερο box office πρώτου Σαββατοκύριακου όλων των εποχών, σε μία περίοδο που η βιομηχανία δοκιμάζεται με τη διπλή απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων.

Σύμφωνα με το Variety, τα τρία κορυφαία Σαββατοκύριακα όλων των εποχών αφορούν πρεμιέρες σίκουελ τεράστιων franchise -«Avengers: Endgame», «Avengers: Infinity War» και «Star Wars: The Force Awakens».

Και οι δύο ταινίες ήταν οι τελευταίες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές του έτους που πρόλαβαν να κάνουν press tour, κυριολεκτικά στο παρά ένα από την κήρυξη της απεργίας.

Παγκοσμίως, η «Barbie» έκανε εισπράξεις 182 εκατομμυρίων δολαρίων σε 69 αγορές, που αθροιστικά για το πρώτο αυτό Σαββατοκύριακο κυκλοφορίας της μεταφράζεται σε 337 εκατομμύρια δολάρια. Το «Oppenheimer» -στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει στις 24 Αυγούστου- έκανε 93,7 εκατομμύρια δολάρια σε 78 αγορές, συνολικά, 174,2 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, το μόνο πραγματικό θύμα ήταν το «Mission: Impossible: Dead Reckoning Part I» του Τομ Κρουζ, που παρά τις επαινετικές κριτικές και ένα καλό πρώτο Σαββατοκύριακο, σημείωσε πτώση της τάξης του 64% το δεύτερο Σαββατοκύριακο προβολής του, με εισπράξεις (στην αμερικανική αγορά) 19,5 εκατομμύρια δολάρια.

Loader