I Can’t Breathe: Τεράστιο κύμα συμπαράστασης μετά τη δολοφονία

I Can’t Breathe: Τεράστιο κύμα συμπαράστασης μετά τη δολοφονία

Βαθαίνει η οργή για την αστυνομική βία που σκοτώνει

‘America is over’, «Κάψτε την», «Δεν είμαστε περήφανοι που είμαστε Αμερικάνοι», «Που είναι τα καθίκια τώρα;», «Ξεκινάει πόλεμος», «Πυροβολήστε τον», «Πάρτε τα όπλα από τα γουρούνια», «Τραμπ 2020», «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη», «Δικαιοσύνη για τον Φλόιντ», «Ζώα ήταν άοπλος», είναι ορισμένα από τα μηνύματα Αμερικανών που πέφτουν βροχή στα chat που μεταδίδoνται live οι συγκρούσεις διαμαρτυρόμενων και αστυνομικών στη Μινεάπολη για δεύτερη μέρα.

Η αστυνομία και οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μινεάπολη μετά από διαδήλωση στο σημείο όπου ο Τζορτζ Φλόιντ βρήκε βίαιο και τραγικό θάνατο. 

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη για να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Το βίντεο που κατέγραψε το περιστατικό με τον Φλόιντ να φωνάζει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Μην με σκοτώσεις!» λίγο πριν πεθάνει εξακολουθεί να μοιράζεται στα social media συνοδευόμενο από μηνύματα που ζητούν σκληρή τιμωρία των αστυνομικών.

Δεν φλέγεται μόνο ο τόπος του εγκλήματος όμως. Διαδηλωτές στο Λος Άντζελες μπλοκαραν προσωρινά τον αυτοκινητόδρομο 101  και έκαψαν αμερικάνικες  σημαίες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ανάλογα επεισόδια, μικρότερης έντασης, σημειώνονται και σε άλλες πολιτείες, σύμφωνα με τον ξένο τύπο.

GSGSGS

Η ανατριχιαστική δολοφονία on camera του 46χρονου μαύρου από λευκό αστυνομικό, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη ανά τον κόσμο και έχει προκαλέσει έκρηξη στην Μινεάπολη,  που παραμένει τυλιγμένη στις φλόγες. Εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί με πρόσωπα καλυμμένα, πλημμύρισαν τους δρόμους γύρω από το Τρίτο Αστυνομικό Τμήμα χθες, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε συλληφθεί ο Φλόιντ, φωνάζοντας «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Έξω από το αστυνομικό τμήμα, οι αστυνομικοί  είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης διερωτήθηκε χθες Τετάρτη “για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι στη φυλακή”. “Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα”.

«Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί», είπε η Μπρίτζετ Φλόιντ στην εκπομπή Good Morning America του ABC. «Τον πίεζαν εννέα λεπτά στον λαιμό», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ, μιλώντας σήμερα στο ABC. «Απλά φανταστείτε τι υπέμεινε ο Τζορτζ Φλόιντ αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του». 

100662218_143945537246890_8180044727408656384_n.jpg
 

 

101170062_10158411846725050_4233129860110745600_o.jpg

Νέες εικόνες

Το βίντεο της σύλληψης του Φλόιντ, το οποίο τράβηξε περαστικός, δείχνει έναν αστυνομικό να τον ακινητοποιεί στο έδαφος και να κρατά επί αρκετά λεπτά το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.

Ο Φλόιντ ακούγεται να λέει: “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, όμως ο λευκός αστυνομικός του απαντά να παραμείνει ήρεμος. Ένας δεύτερος αστυνομικός κρατά σε απόσταση τους περαστικούς που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο σημείο, ενώ ο Φλόιντ παύει να κινείται και μοιάζει να έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Εξάλλου νέα βίντεο φαίνεται να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι ο Φλόιντ, που κατηγορείται ότι προσπάθησε να περάσει για αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Στις εικόνες που τράβηξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο εστιατόριο στο οποίο συνελήφθη τον δείχνει με τα χέρια πίσω από την πλάτη, δεμένα με χειροπέδες, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση όταν ένας αστυνομικός τον οδηγεί προς το περιπολικό.

Χωρίς το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί “θα είχαν παρουσιάσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχαν κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί”, κατήγγειλε ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του θανόντος.

“Να γιατί”

Πολλές προσωπικότητες κατήγγειλαν την αδικαιολόγητη βία από την πλευρά των αστυνομικών εναντίον Αφροαμερικανών.

Η μαύρη γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, επέκρινε “μια πράξη βασανιστηρίων” και “μια δημόσια εκτέλεση” σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί ο ρατσισμός.

“Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ότι αποτελεί μέρος ενός συστηματικού κύκλου αδικίας που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας, είναι μια θλιβερή υπενθύμιση”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν.

Ο σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέιμς ανήρτησε στο Instagram μια φωτογραφία του Κόλιν Κέπερνικ, πρώην παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ, γονατισμένου και μία του Τζορτζ Φλόιντ ακινητοποιημένο στο έδαφος με τη λεζάντα: “Να γιατί”.

“Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ; Ή εξακολουθεί να σας μπερδεύει;”, έγραψε ο Λεμπρόν Τζέιμς.

Ο Κέπερνικ είχε μποϊκοτάρει τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, γονατίζοντας κατά την ανάκρουσή του πριν την έναρξη των αγώνων του αμερικανικού φούτμπολ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία εναντίον των Αφροαμερικανών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, tvxs, LiFO

Loader