Η Coca-Cola «υιοθετεί» πάρκο στον Αμαζόνιο

Η Coca-Cola «υιοθετεί» πάρκο στον Αμαζόνιο

Η Coca-Cola μόλις συμφώνησε να χρηματοδοτήσει μια προστατευόμενη έκταση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ενώνοντας τις δυνάμεις της με την ζυθοποιία Heineken και έναν διευρυνόμενο αριθμό διεθνών εταιρειών οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε ένα Πάρκο» της κυβέρνησης της Βραζιλίας .

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα, που ξεκίνησε φέτος από την κυβέρνηση του προέδρου Τζέιρ Μπολσονάρο, ισοδυναμεί με «greenwashing» και το χαρακτηρίζουν ως μια κίνηση που στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης, σε μια εποχή που η αποψίλωση των δασών αυξάνεται.

Ενεργώντας μέσω της θυγατρικής της στη Βραζιλία, η Coca-Cola είναι η όγδοη εταιρεία που εντάχθηκε στο πρόγραμμα υιοθετώντας έναντι 122.109 δολαρίων την περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος,Javari-Buriti.

Το πάρκο καταλαμβάνει 132 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο απομακρυσμένο δυτικό τμήμα της πολιτείας Αμαζόνας της Βραζιλίας και περιλαμβάνει έναν από τους πυκνότερους σχηματισμούς του φοινικόδασου Buriti στον κόσμο.

Η Ηeineken νωρίτερα αυτό το μήνα δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει δασώδη περιοχή έκτασης 93 τετραγωνικών χιλιομέτρων του Αμαζονίου, η οποία φιλοξενεί μια παραδοσιακή κοινότητα φυλακισμένων σκλάβων στην πολιτεία Maranhao.

Στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έχουν αποψιλωθεί περισσότερα από 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε 12 μήνες, μια περιοχή η οποία είναι 14 φορές μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια στοιχεία που διατίθενται από τον κυβερνητικό ερευνητικό οργανισμό Inpe.

Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν την πρωτοβουλία του Μπολσονάρο θεωρώντας ότι προωθεί την ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές και επισημαίνοντας ότι υιοθέτηση ενός πάρκου είναι μόνο μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. 

«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιστρέψει την περιβαλλοντική διάλυση ... και όχι να αφήνει τεράστια περιθώρια για greenwashing μέσω αυτού το προγράμματος», δήλωσε η Cristiane Mazzetti από την Greenpeace Brasil.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε ότι τα κεφάλαια θα διατεθούν για βελτιώσεις υποδομής και προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή 

Loader