Η «Εδέμ» του σήμερα βρίσκεται στη Σιγκαπούρη

Η «Εδέμ» του σήμερα βρίσκεται στη Σιγκαπούρη

Ο ουρανοξύστης με τους κρεμαστούς κήπους 

Είκοσι οροφοδιαμερίσματα, τεσσάρων δωματίων, με κεντρικό σημείο το καθιστικό που οδηγεί σε ένα μεγάλο καταπράσινο μπαλκόνι.

Το πολυβραβευμένο βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Heatherwick Studio παρουσίασε έναν 20όροφο ουρανοξύστη αμιγούς κατοικίας στην Σιγκαπούρη, ο οποίος έχει σχεδιαστεί ώστε να «διαφέρει από τους συνηθισμένους ουρανοξύστες που είναι κατασκευασμένοι από γυαλί και ατσάλι», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου, Ματ Κας.

Ο ουρανοξύστης «Eden» (Εδέμ), όπως ονομάζεται, έχει ύψος 104,5 μέτρων και βρίσκεται στην περιοχή Νιούτον. Σχεδιάστηκε σε απόλυτα κάθετη μορφή και με σημείο αναφοράς ότι κάθε διαμέρισμα έχει τον δικό του κήπο.

1112

Ο ουρανοξύστης κατοικιών «Eden» συμπεριλήφθηκε στην κατηγορία των στεγαστικών έργων που θα διαγωνισθούν για το φετινό βραβείο Dezeen.

«Αντί να σχεδιάσουμε άλλη μία πολυκατοικία - ουρανοξύστη με τα κλασικά διαμερίσματα κουτιά, ακολουθήσαμε την οδό που παρέχει στον ένοικο την δυνατότητα της διαμονής σε ένα διαμέρισμα απολύτως ανοιχτό, που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται, ενώ παράλληλα συμβαδίζει αρμονικά με το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον της Σιγκαπούρης», λέει ο Ματ Κάς.

234

Το συγκρότημα αποτελείται από είκοσι οροφοδιαμερίσματα, τεσσάρων δωματίων έκαστο, με κεντρικό σημείο το καθιστικό που οδηγεί σε ένα μεγάλο καταπράσινο μπαλκόνι.

Δύο μικρότερα μπαλκόνια εκτείνονται επίσης και από τις δύο πλευρές του καθιστικού, ενώ τα δύο κύρια υπνοδωμάτια έχουν και αυτά το δικό τους μπαλκόνι.

Τα μπαλκόνια είναι σχεδιασμένα σε στιλ αχιβάδας προκειμένου να δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για γιγαντιαίες γλάστρες.

33345

«Συνήθως τα μπαλκόνια είναι σχεδιασμένα στα συγκροτήματα κατοικιών μικρά σαν κουτιά και μετατρέπονται ως επί το πλείστον σε αποθηκευτικούς χώρους», εξηγεί ο Ματ Κας.

«Εμείς θέλαμε τα μπαλκόνια μας να προσκαλούν τον ένοικο να περνάει εκεί τον περισσότερο χρόνο. Γι′ αυτό και τα σχεδιάσαμε μεγάλα. Θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε περίπου σαν μποστάνια, τα οποία αφενός εξυπηρετούν την σωστή άρδευση και αποστράγγιση και αφετέρου δίνουν την εντύπωση ότι στην πρόσοψη του κτιρίου υπάρχει μία φυσική ανάπτυξη πρασίνου».

346

Για να δοθεί κίνητρο στους ενοίκους να περνούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο μπαλκόνι, το κτίριο σχεδιάστηκε με το κλιμακοστάσιο και τα ασανσέρ να βρίσκονται μαζί στην μία πλευρά και οι χώροι διαμονής στην άλλη.

Το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου βρίσκεται 23 μέτρα πάνω από το έδαφος. Το λόμπι έχει ύψος 18 μέτρων ενώ η πισίνα που αποτελεί την βάση του ουρανοξύστη έχει ντυθεί με κεραμικά πλακάκια σε χρώμα βαθύ πράσινο. «Συγχρόνως έχουμε θέα 270 μοιρών στην πόλη, δίνοντας την δυνατότητα σε κάθε διαμέρισμα να έχει αέρα από τρεις κατευθύνσεις», εξηγεί ο Ματ Κας.

868970

«Αυτό μας ενθαρρύνει καταρχάς να ανοίξουμε τις μεγάλες γυάλινες τζαμαρίες των διαμερισμάτων για περισσότερη δροσιά, να μας φέρει σε άμεση οπτική επαφή με την πόλη και την ίδια στιγμή η θέα να μας τραβήξει να βγούμε έξω, όπου μεγάλα μπαλκόνια που δρουν σαν υπερυψωμένοι κήποι, δημιουργούν την πλούσια συναρπαστική εμπειρία πως είμαστε περιτριγυρισμένοι από τη φύση».

Το Heatherwick Studio σχεδίασε επίσης τους εσωτερικούς χώρους του διαμερίσματος χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως το ξύλινο δάπεδο, το οποίο καλύπτει τον ενιαίο χώρο καθιστικού και εκτείνεται μέχρι και το κύριο μπαλκόνι. Σχεδίασε επίσης τους νεροχύτες, τους νιπτήρες και τις μπανιέρες.

Καθώς το «EDEN» είναι το πρώτο έργο που κατασκευάζει η Heatherwick Studio στον χώρο της αμιγούς κατοικίας, οι σχεδιαστές έκαναν το παν προκειμένου να ξεχωρίζει από τις πολυκατοικίες που αυτή την στιγμή είναι υπό ανέγερση.

9876

«Ήταν το πρώτο οικιστικό έργο του Heatherwick Studio και είναι πολύ σημαντικό για εμάς, οι άνθρωποι που πρόκειται να ζήσουν εδώ να αισθάνονται μέρος του πραγματικού κόσμου», λέει ο Ματ Κας.

Και συνεχίζει: «Είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνει τη μυρωδιά των φυτών μετά από τη βροχή ή να βλέπεις τον απαλό κυματισμό των φύλλων. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προσφέρει στους ανθρώπους μια αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας».

76433

Ο ουρανοξύστης EDEN είναι ο τελευταίος σε έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό κτιρίων στην πόλη που ενσωματώνει μεγάλες ποσότητες πρασίνου, ικανοποιώντας το όραμα του πρώην πρωθυπουργού Λι Κουάν Γιού, ως την «πόλη μέσα σε κήπο».

Αποτελεί συνέχεια του πρόσφατα κατασκευασμένου αεροδρομίου Τζούελ Τσάνγκι (Jewel Changi Airport) και του συγκροτήματος κατοικιών Μαρίνα Γουάν (Marina One).

«Η Σιγκαπούρη είναι γνωστή ως «η πόλη μέσα σε κήπο», δηλώνει ο Κας. «Είναι μια απίστευτα πλούσια, τροπική και όμορφη πόλη. Θέλαμε να το γιορτάσουμε απολαμβάνοντας όσο το δυνατόν πιο στενή σχέση μεταξύ του τεχνητού και του φυσικού περιβάλλοντος».

54566567

Πηγή

Loader