Η φωτογραφία ενός Σύριου πατέρα με τον γιo του που τους έδωσε μια νέα ζωή στην Ιταλία

Η φωτογραφία ενός Σύριου πατέρα με τον γιo του που τους έδωσε μια νέα ζωή στην Ιταλία

Το κλικ του Τούρκου φωτογράφου άλλαξε για πάντα τη ζωή τους

Ένα συγκινητικό στιγμιότυπο ενός Σύριου πατέρα με τον γιo του, τους άνοιξε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή στην Ιταλία.

Και η ιστορία ξεκίνησε όταν ο φωτορεπόρτερ Mehmet Aslan, πέρσι τον Ιανουάριο δουλεύοντας στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, κατέγραψε με τον φακό του τον Munzir al-Nazzal, έναν Σύριο άνδρα που είχε χάσει το πόδι του σε βομβιστική επίθεση.

Ωστόσο, ο Munzir έχει ένα γιο, τον 5χρονο Mustafa, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς άκρα. Πριν, τη λήψη πατέρας και γιoς έπαιζαν και στη φωτογραφία βλέπουμε  τη στιγμή ο πατέρας στηρίζεται στην πατερίτσα του και σηκώνει το παιδί ψηλά στον αέρα. Ο ένας χαρίζει στον άλλον το πιο αληθινό χαμόγελο.

Διάβασε Επίσης: Αυστραλία: Ζευγάρι κέρδισε μετά από 22 χρόνια που έπαιζε τα ίδια νούμερα

Όπως λέει ο Munzir για τον 5χρονο: «Του αρέσει να βρίσκεται ψηλά στον αέρα γιατί του δίνει την αίσθηση ότι πετάει, είναι ένα είδος απελευθέρωσης για ένα παιδί που δεν έχει τα άκρα των χεριών και των ποδιών του».

O Aslan επέλεξε να ονομάσει τη συγκινητική φωτογραφία «Οι κακουχίες της ζωής». Η συγκινητική στιγμή πατέρα και γιου έκανε γύρο του κόσμου και τον περασμένο Οκτώβριο και βραβεύτηκε ως η «λήψη της χρονιάς» στα Siena international photo awards. Έτσι, οι διοργανωτές της έκθεσης και η Καθολική Εκκλησία έλαβαν αμέσως δράση προκειμένου να βοηθήσουν την οικογένεια που εκείνη την περίοδο ζούσε κάτω από αντίξοες συνθήκες σε στρατόπεδο προσφύγων στην Τουρκία.

Μετά από πολλές προσπάθειες πατέρας και γιος κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία στις 21 Ιανουαρίου για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή χάρη στη φωτογραφία του Aslan.  Όπως δηλώνει ο 33χρονος σήμερα Munzir: «Θα ευχαριστώ για πάντα τους Ιταλούς και την εκκλησία για όλα όσα έκαναν για εμάς. Αυτά τα 11 χρόνια, καμία χώρα δεν προσφέρθηκε να μας βοηθήσει και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όλη αυτή την προσφορά».

Ο Munzir έχασε το δεξί του πόδι το 2014 από μια βομβιστική επίθεση στη χώρα του ενώ το 2017, οταν η γυναίκα του ήταν έγκυος στον Mustafa, τραυματίστηκε σοβαρά από μια επίθεση με τοξικό αέριο στην πόλη Khan Sheikhun της βορειο-δυτικής Συρίας, όπου 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η θεραπεία που έλαβε η Zeynep επηρέασε την υγεία του εμβρύου κι έτσι ο Mustafa γεννήθηκε χωρίς άκρα εξαιτίας μιας εκ γενετής ασθένειας. «Επί έντεκα χρόνια, η Συρία κάνει πόλεμο εναντίον των δικών της ανθρώπων. Εξαιτίας της εμπόλεμης ζώνης, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα χέρια τους ή τα πόδια τους, όπως ο σύζυγός μου. Και στην πόλη μου, τέσσερις ακόμη γυναίκες, θύματα της επίθεσης τοξικού αερίου, έφεραν στον κόσμο παιδιά με την ίδια δυσμορφία σαν του Mustafa».

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας : Mehmet Aslan

 

Loader