Η Google έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται μόλις 25 ετών!

Η Google έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται μόλις 25 ετών!

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης γιορτάζει και είναι απίστευτο ότι υπάρχει μόλις 25 χρόνια

Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου: Τα γενέθλια της Google - Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία - Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε στο πέρασμα του χρόνου.

Γιατί άραγε τα τελευταία χρόνια γιορτάζονται σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου τα γενέθλια της Google και όχι σε κάποια από τις ιστορικά «ορθότερες» ημερομηνίες που σχετίζονται με την κολοσσιαία εταιρία;

Είναι γεγονός ότι η ίδια η Google έχει κατά καιρούς ανακοινώσει επτά διαφορετικές γενεσιουργές επετείους, προτού καταλήξει στην πλέον πρόσφατη.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία, ενώ ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου 1997 είχε κατοχυρώσει το Google.com ως διαδικτυακό της domain.

Ήταν η 27η Σεπτεμβρίου 1998 ωστόσο εκείνη που τελικά προτιμήθηκε το 2005, καθώς το είκοσι επτά σηματοδοτούσε και τον αριθμό των ιστοσελίδων που είχαν καταχωρηθεί στο ευρετήριο της μηχανής αναζήτησης την ημέρα εκείνη. Το να ειπωθεί ότι το εύρος επιλογών γιγαντώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, θα ήταν λίγο, μια που τρισεκατομμύρια σελίδες μπορούν να εντοπιστούν στις αναζητήσεις της Google σήμερα.

Φροντίζοντας να υπενθυμίσει την ιδιαίτερη σημασία της 27ης Σεπτεμβρίου στους χρήστες της, η Google δημιουργεί ένα νέο doodle για τα γενέθλιά της κάθε χρόνο.

1

Τα εμβρυακά βήματα της Google και η ραγδαία εξέλιξη

Η Google ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, όταν έκαναν διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέϊτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «10 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκτ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την Google. Ένας από τους πρώτους επενδυτές ήταν ένας συνιδρυτής της Sun Microsystems, Inc. Στην αρχή είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Το 1999 έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

1

Πώς η Google κατέκτησε την ηγεμονία των διαδικτυακών αναζητήσεων

Στα μέσα του 1999, η εταιρεία επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως.

Τον Μάρτιο του 1999, η εταιρεία μετέφερε τα γραφεία της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Το επόμενο έτος, η Google άρχισε να πουλά διαφημίσεις που σχετίζονται με λέξεις-κλειδιά αναζήτησης ενάντια στην αρχική αντίθεση του Πέιτζ και του Μπριν απέναντι σε μια μηχανή αναζήτησης που χρηματοδοτείται από διαφημίσεις. Για να μην επηρεαστεί σημαντικά ο σχεδιασμός της σελίδας, οι διαφημίσεις βασίζονταν αποκλειστικά σε κείμενο. Τον Ιούνιο του 2000, ανακοινώθηκε ότι η Google θα γινόταν ο προεπιλεγμένος πάροχος μηχανών αναζήτησης για το Yahoo!, έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους εκείνη την εποχή, αντικαθιστώντας το Inktomi.

Το 2003, αφού εξαπλώθηκε σε δύο άλλες τοποθεσίες, η εταιρεία μίσθωσε ένα συγκρότημα γραφείων από τη Silicon Graphics, στο 1600 Amphitheatre Parkway στο Μάουνταιν Βιου της Καλιφόρνια.[13] Το σύμπλεγμα έγινε γνωστό ως Γκούγκλπλεξ. Αποτελούσε λογοπαίγνιο του αριθμού googolplex(10^googol=10^10^100) και, επίσης, ήταν συνθετικό των λέξεων Google και complex (=συγκρότημα). Το 2006, η Google αγόρασε το ακίνητο από την SGI για 319 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνθήκες εργασίας σε αυτό το κτήριο χαρακτηρίστηκαν από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί σε εταιρείες, αφού η Google είχε προνοήσει για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως είναι η ξεκούραση, τα τακτικά διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή ακόμη και η ύπαρξη παιδότοπου για τη φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρεία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

Το 2010, η Google έγινε η πρώτη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, την οποία χρησιμοποιούσε το 80% των Αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου έναντι μόνο το 35% των Κινέζων, οι οποίοι προτιμήστε το κινέζικο εργαλείο Baidu. Στην Ευρώπη, το μερίδιο αγοράς της ήταν 93%.

Στις 12 Αυγούστου 2011, ο ιστότοπος ανακοίνωσε μια ενημέρωση του αλγορίθμου του που ονομάζεται "Panda" σε όλες τις εκδόσεις του ιστότοπου (εκτός από τις κινεζικές, τις ιαπωνικές και τις κορεατικές) προκειμένου που χρησιμοποιούν spam τεχνικές για την προώθησή τους στην Google. Εκτός από το Motorola Mobility, η Google αγόρασε περίπου 2.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από την IBM το 201153 για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις από την Apple και τη Microsoft κατά του Android.

Το 2012, η Google ευρετηρίασε περισσότερα από 30 τρισεκατομμύρια έγγραφα και απαντούσε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ερωτήματα αναζήτησης καθημερινά.

1

ΠΗΓΗ 

Loader