Η Ισπανία καταπολεμά την σπατάλη τροφίμων με πρόστιμα σε σουπερ μαρκετ

Η Ισπανία καταπολεμά την σπατάλη τροφίμων με πρόστιμα σε σουπερ μαρκετ

Και σακούλες για τα περισσεύματα πελατών σε εστιατόρια

Με ένα νέο νομοσχέδιο αναμένεται να αντιμετωπίσει την σπατάλη τροφίμων η Ισπανία.

Η χώρα θα καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων με ένα νομοσχέδιο που ορίζει αυστηρά πρόστιμα για τα σούπερ μάρκετ που πετάνε τα περισσεύματα τους και απαιτεί από τα μπαρ και τα εστιατόρια να προσφέρουν χάρτινες σακούλες, ώστε οι πελάτες να μπορούν να πάρουν τα αποφάγια τους στο σπίτι.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την Τρίτη από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας. Στόχος του είναι να μειωθεί ο αριθμός των 1.300 τόνων τροφίμων που σπαταλούνται ετησίως σε ολόκληρη τη χώρα, όπως δήλωσε ο Luis Planas, υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας. Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με 31 κιλά ανά άτομο.

Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2023. Την ίδια στιγμή, παρόμοιες προσπάθειες γίνονται από τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Διάβασε Επίσης: Έρχεται η ανατρεπτική σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια»

Ο Planas περιέγραψε τη νομοθεσία ως ένα «πρωτοποριακό νομικό μέσο» που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ανεπάρκειες στην τροφική αλυσίδα και να περιορίσει το επακόλουθο οικονομικό, ηθικό και περιβαλλοντικό κόστος. «Σε έναν κόσμο όπου δυστυχώς η πείνα και ο υποσιτισμός εξακολουθούν να υπάρχουν, η σπατάλη τροφίμων βαραίνει τη συνείδηση ​​όλων», είπε.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα που θα αναγκάσουν τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια να συνεργαστούν με τις συνοικιακές οργανώσεις και τις τράπεζες τροφίμων για τον περιορισμό της σπατάλης. Οι μεγαλομεσαίες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην τροφική αλυσίδα θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια για την πρόληψη της σπατάλης, με προτεραιότητα τη δωρεά τροφίμων πριν από την ημερομηνία λήξης τους.

Στην περίπτωση των υπερώριμων φρούτων, το νομοσχέδιο προτείνει τη μετατροπή τους σε προϊόντα όπως μαρμελάδες ή χυμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ζωοτροφές ή για παραγωγή λιπασμάτων και βιοκαυσίμων.

Τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να παρέχουν χάρτινες σακούλες στους πελάτες τους για να πάρουν στο σπίτι τους το φαγητό που δεν έχουν φάει, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν μια πρακτική που δεν συνηθίζεται στην Ισπανία.

Διάβασε Επίσης: Όσα γνωρίζουμε για την τέταρτη σεζόν του Stranger Things

Οι εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ ή έως και 500.000 ευρώ για κατά συρροήν παραβάτες.

Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο τόνοι φαγητού χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι πεινούν ή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή. Η σπατάλη τροφίμων συνδέεται με περίπου το 10% των εκπομπών που προκαλούν την κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader