Η Κύπρος απέκτησε έξυπνα φώτα

Η Κύπρος απέκτησε έξυπνα φώτα

Έτοιμα τα part time φώτα στη Λεμεσό

Οι λεπτομέρειες για τα έξυπνα φώτα που υποδέχεται πρώτη η Λεμεσός και θα δουλεύουν... part time - Έρχονται έξυπνα φώτα σε 125 σημεία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη για την Offsite 

Τα έξυπνα φώτα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν και στην Κύπρο. Η πρώτη πόλη που θα τα υποδεχθεί θα είναι η Λεμεσός. Ήδη, στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλαξεως στη Λεμεσό τα «έξυπνα φώτα» εγκαταστάθηκαν και αναμένεται πριν το τέλος του Μαϊου να λειτουργήσουν. 

Το έργο περιλαμβάνει συγκεκριμένα την εγκατάσταση, ρύθμιση και λειτουργία του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης και  τις  εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος που ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο περιοδικής συντήρησης του κυκλικού κόμβου Αγίας Φυλάξεως.

ΦΩΤΑ 2

Τα συγκεκριμένα φώτα στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως θα δουλεύουν... part time. Όπως διαπιστώθηκε από μελέτη, η αυξημένη κίνηση στον συγκεκριμένο κυκλικό κόμβο το πρωί είναι από Αγία Φύλα/Παλώδεια προς Λεμεσό ενώ το απόγευμα είναι στον αυτοκινητόδρομο από και προς τον κυκλικό κόμβο των Πολεμιδιών. Έτσι το πρωί θα δουλεύουν τα φώτα για τους οδηγούς από Αγία Φύλα και το απόγευμα για τους οδηγούς από και προς τον κυκλικό κόμβο των Πολεμιδιών. Προς τούτο τον σκοπό τοποθετήθηκαν ειδικοί αισθητήρες κάτω από το δρόμο οι οποίοι θα λαμβάνουν στοιχεία από την κίνηση και έτσι τα φώτα θα λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση. Με αυτό τον τρόπο το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο σημείο αναμένεται να μειωθεί κατά 57%.

Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα ξεκίνησε μελέτη για να τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα φώτα και στους υπόλοιπους κυκλικούς κόμβους στη Λεμεσό. 

Γεμίζει η Κύπρος έξυπνα φώτα

Η Offsite συγκέντρωσε στοιχεία και πληροφορείται ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα  Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ) προτίθενται να εγκαταστήσουν σύστημα διαχείρισης αστικής κυκλοφορίας (UTMC-Urban Traffic Management & Control) το οποίο θα προσαρμόζει τους χρόνους πρασίνου των κύριων φωτοελεγχόμενων διασταυρώσεων τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Είναι άλλο έργο από εκείνο της Αγίας Φύλας και με διαφορές στη φιλοσοφία.

φ

 

Αναλόγως της κυκλοφορίας και ταυτόχρονα  θα συντονίζονται  οι χρόνοι του πράσινου σηματοδότη σε προσκείμενες διασταυρώσεις  μέσω κεντρικού υπολογιστή από το Κέντρο Ελέγχου της Κυκλοφορίας στο ΤΔΕ για μείωση των καθυστερήσεων στα φώτα τροχαίας ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμήςΤο έργο αναμένεται να προκηρυχθεί τους προσεχείς μήνες, θα  έχει διάρκεια ολοκλήρωσης 24 μηνών και κόστος περίπου 4 εκ. ευρώ. Στο κεντρικό σύστημα θα ενσωματωθούν αργότερα και τα φώτα που τοποθετήθηκαν ήδη στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως. 

Δίνεται προτεραιότητα σε λεωφορεία / ασθενοφόρα

Το  σύστημα θα είναι σχεδιασμένο ούτως ώστε να δίνει προτεραιότητα στα λεωφορεία και στα ασθενοφόρα στις κύριες διαδρομές λεωφορείων (Λεωφόρος Λεμεσού/Μακαρίου και Λεωφόρος Στροβόλου/Δ. Σεβέρη) επεκτείνοντας το πράσινο όταν προσεγγίζει λεωφορείο τη διασταύρωση ή ξεκινώντας το πράσινο γρηγορότερα όταν το λεωφορείο περιμένει στο κόκκινο.

Σε 125 σημεία

Το σύστημα αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε 125 σημεία καλύπτοντας το κέντρο της Λευκωσίας και όλες τις κύριες αρτηρίες που το προσεγγίζουν (Λεωφ. Λεμεσού, Λεωφ. Στροβόλου, Λεωφ. Ακροπόλεως και Αρχαγγέλου) και το Κέντρο της Λεμεσού περιλαμβανομένου του Παραλιακού Δρόμου Λεμεσού και των δύο δακτύλιων της πόλης, Λεωφ. Σπ. Κυπριανού και Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

φ1

Βρετανική πατέντα

Τα έξυπνα φώτα χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση σηματοδότησης σε πολλά μέρη στον κόσμο, αλλά κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάμερες καταγράφουν την κυκλοφορία, αναγνωρίζουν τους φόρτους και τα οχήματα που αναμένουν στην ουρά και διαμορφώνεται ανάλογα ο διαχωρισμός στις φάσεις των φαναριών, η διάρκεια του πρασίνου και ο συντονισμός μεταξύ γειτονικών διασταυρώσεων, ώστε συνολικά να υπάρχει η βέλτιστη ροή κυκλοφορίας σε μια περιοχή.

Δείτε πιο κάτω στο gallery περισσότερες φωτογραφίες από τα πρώτα έξυπνα φώτα στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό

 

Loader