Η λίστα του Forbes με τους 236 δισεκατομμυριούχους και τα new entries

Η λίστα του Forbes με τους 236 δισεκατομμυριούχους και τα new entries

Μειώθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι στη λίστα σε σχέση με το 2021

Δύσκολη ήταν η προηγούμενη χρονιά για τους δισεκατομμυριούχους, καθώς ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 87, ενώ οι περιουσίες τους «αξίζουν» 400 δισ. δολάρια λιγότερο από πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια λίστα World’s Billionaires του Forbes.

Παρά τον πόλεμο, την πανδημία και την κρίση στην αγορά, συνολικά 236 άτομα έγιναν δισεκατομμυριούχοι την τελευταία χρονιά σε αντίθεση με το 2021 που ο αριθμός τους έσπασε το ρεκόρ των 493. 

Τα new entries της λίστας προέρχονται από 34 διαφορετικές χώρες με την Κίνα να κατακτά και φέτος την πρωτιά, μετρώντας 62 νέους δισεκατομμυριούχους (ανάμεσά τους δυο από το Χονγκ Κονγκ))- τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα.

Διάβασε Επίσης: Ιαπωνία: Ζευγάρι παντρεύεται και χωρίζει κάθε τρία χρόνια 

Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο 52χρονος Chris Xu (με περιουσία $5.4 δισ.), ο μυστηριώδης ιδρυτής της Shein και ο 54χρονος Tang Xiao’ou ($5.7 δισ.). Ο πλουσιότερος, ωστόσο, αυτοδημιούργητος νεοεισερχόμενος της λίστας προέρχεται από την Ταϊβάν και είναι ο 74χρονος Zhang Congyuan ($11.7 δισ.), ιδρυτής της Huali Industrial, που κατασκευάζει αθλητικά είδη για δεκάδες brands, όπως Nike, Puma και Vans.

 

Οι ΗΠΑ έχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νέων δισεκατομμυριούχων (συνολικά 50), ανάμεσά τους ο 28χρονος Gary Wang ($5.9 δισ.), συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου crypto της FTX και ο 44χρονος Scott Shleifer ($5 δισ.), συνιδρυτής τoυ Tiger Global Management.

Την τριάδα συμπληρώνει η Ινδία με 29 νέους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του 95χρονου επιχειρηματία του φαρμακευτικού κλάδο, Subba Rao Jasti ($1.1 δισ.) αλλά και μιας αυτοδημιούργητης γυναίκας, της Falguni Nayar ($4.5 δισ.), η οποία εγκατέλειψε το investment banking πριν δέκα χρόνια, σε ηλικία 49 ετών για να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία ομορφιάς και ενδυμάτων, Nykaa. 

Από τα σύνολο των 236 νέων δισεκατομμυριούχων, μόνο 33 είναι γυναίκες και μόλις 11 αυτοδημιούργητες.

Η Renata Kellnerova κληρονόμησε 16,6 δισ. δολάρια, μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, όταν ο μεγιστάνας σύζυγος της, Petr Kellner, επενδυτής και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας, σκοτώθηκε πέρυσι σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Να σημειωθεί ότι είναι η πλουσιότερη νέα δισεκατομμυριούχος της σχετικής λίστας.

Από την Αμερική, την λίστα συμπληρώνουν οι Edythe Broad ($6.9 δισ.), χήρα του μεγιστάνα των κατασκευών Eli Broad, και η Melinda French Gates, πρώην σύζυγος του Bill Gates με τα 6,2 δισ. δολάρια που εξασφάλισε από το διαζύγιο με τον ιδρυτή της Microsoft.

 

Στις αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχους, ξεχωρίζει η περίπτωση της 34χρονη Melanie Perkins, CEO και συνιδρύτρια της Canva, η κεφαλαιοποίηση της οποίας υπολογίζεται στα 40 δισ. δολάρια.

Στη λίστα βρίσκεται και η Rihanna με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων στα 34 της, λόγω της θετικής πορείας της εταιρείας καλλυντικών Fenty Beauty και της εταιρείας εσωρούχων Savage X Fenty.

Διάβασε Επίσης: Γκράφιτι σε πάρκο του Βερολίνου το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock

Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό μεγάλο όνομα της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας που μπαίνει φέτος για πρώτη φορά στη λίστα, αφού προστέθηκε και ο σκηνοθέτης της διάσημης σειράς ταινιών «Lord of the Rings », Peter Jackson ($1.5 δισ.) μετά την απόφαση του να πουλήσει μερίδιο της Weta στην Unity Software έναντι 975 εκατ. δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση παρά τους κλυδωνισμούς των αγορών, ο επενδυτικός και χρηματοοικονομικός κλάδος κατάφερε και φέτος να δημιουργήσει τους περισσότερους νέους δισεκατομμυριούχους- συνολικά 45, ανάμεσά τους ο 36χρονος Josh Kushner ($2 δισ.), αδελφός του γαμπρού του Donald Trump, Jared Kushner. 

Bρείτε μας στο Instagram

Τέλος, ο τεχνολογικός κλάδος κατάφερε να «προσθέσει» -μέσω startups και fintechs- 38 νέα ονόματα στην λίστα.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader