Η λιτή «στέψη» του βασιλιά Καρόλου στη Σκωτία

Η λιτή «στέψη» του βασιλιά Καρόλου στη Σκωτία

Το σκήπτρο και το στέμμα από τις τιμές της Σκωτίας παρουσιάστηκαν στον βασιλιά, μαζί με το νέο σπαθί της Ελισάβετ

Δύο μήνες μετά τη λαμπερή στέψη του στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, στο Λονδίνο, ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς της Σκωτίας.

Η Σκωτία διοργάνωσε τη δική της εκδήλωση για να σηματοδοτήσει την άνοδο του νέου μονάρχη στο θρόνο. Η τελετή περιελάμβανε στοιχεία της βασιλικής παράδοσης της Σκωτίας μαζί με νέες προσθήκες, όπως μουσικά κομμάτια που γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση, έναν ψαλμό που τραγουδήθηκε στην τοπική διάλεκτο, τα γαελικά, και τη χρήση αποσπασμάτων από την Καινή Διαθήκη στα σκωτσέζικα.

 

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, το σκήπτρο και το στέμμα από τις τιμές της Σκωτίας παρουσιάστηκαν στον βασιλιά, μαζί με το νέο σπαθί της Ελισάβετ, το οποίο μετέφερε η Ολυμπιονίκης κωπηλάτης Κάθριν Γκρέινγκερ.  

Ο βασιλιάς Κάρολος παρέλαβε το στέμμα της Σκωτίας στον καθεδρικό ναό του St. Giles, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, βασίλισσα Καμίλα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Στον μονάρχη δόθηκαν και άλλα δύο αντικείμενα τιμής στη Σκωτία, το σκήπτρο και το κρατικό σπαθί, τα οποία δέχθηκε με ευλάβεια. Στον ναό είχε τοποθετηθεί για την εορταστική τελετή και η Πέτρα του Πεπρωμένου, ένα σημαντικό σύμβολο της σκωτσέζικης ταυτότητας.

Στη λιτή τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου το «παρών» έδωσαν, εκτός από την αδελφή του, πριγκίπισσα Άννα, εκατό εξέχοντα άτομα από φιλανθρωπικές και άλλες οργανώσεις καθώς και ο νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ, ο οποίος εμφανίστηκε με την παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα και διάβασε απόσπασμα από την Παλαιά Διαθήκη. Η Ολυμπιονίκης της Κωπηλασίας Κάθριν Γκρέινγκερ μετέφερε το Ξίφος του Κράτους. Στην τελετή στέψης η ιερέας Σάλι Φόστερ Φούλτον πραγματοποίησε ομιλία με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη και τόνισε πως «Η γη δεν είναι ανθρώπινο προϊόν ή κτήμα αλλά πρέπει να την αγαπάμε και να την προστατεύουμε για τις επόμενες γενεές». Άλλωστε, εδώ και χρόνια ο βασιλιάς Κάρολος έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του για την προστασία του περιβάλλοντος και έχει γίνει γνωστό πως φροντίζει ακόμα και για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στα μπάνια της επίσημης κατοικίας του, στο παλάτι του Κένσινγκτον.  

Συλλήψεις αντιμοναρχικών στην τελετή στέψης του βασιλιά στη Σκωτία

Πλήθος υποστηρικτών της βασιλικής οικογένειας κρατώντας σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν συγκεντρωθεί το πρωί της Τετάρτης στην διαδρομή Royal Mile, που αρχίζει από το Κάστρο του Εδιμβούργου και καταλήγει στον καθεδρικό ναό της πόλης, για να επευφημήσουν τους νέους βασιλείς και το πριγκιπικό ζεύγος της Ουαλίας. Όμως, ανάμεσα στο πλήθος παρεισέφρησαν και περίπου 200 αντιμοναρχικοί ακτιβιστές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Καρόλου και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δεν είσαι ο βασιλιάς μας», «Όχι βασιλιάδες, όχι βασίλισσες, όχι αστυνομία».

Σύμφωνα με την Telegraph έγιναν τέσσερις συλλήψεις με την κατηγορία διατάραξης της ειρήνης ενώ μετά την λήξη της τελετής στέψης Κάρολος και Καμίλα αναχώρησαν με διαφορετικό αυτοκίνητο από τον Ουίλιαμ και την Κέιτ, χαιρέτησαν τα πλήθη και αγνόησαν τους διαδηλωτές.

Πηγή

Loader