Το κορίτσι σύμβολο αποφοίτησε

Το κορίτσι σύμβολο αποφοίτησε

Η Malala Yousafzai πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Η Malala Yousafzai έγινε ευρέως γνωστή όταν το 2012 πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ένα Ταλιμπάν μέσα στο σχολικό λεωφορείο και χρειάστηκε να κάνει πολλά χειρουργεία για να επανέλθει.

Το νεαρό κορίτσι πλέον είναι καλά και κατάφερε παρά τις δυσκολίες να σπουδάσει και να πάρει το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη φιλοσοφία, την πολιτική και τα οικονομικά. Το πτυχίο αυτό είναι το δεύτερο που κερδίζει αφού έλαβε το τιμητικό πτυχίο Master of Arts από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2013.

Ενάμιση χρόνο αφότου η νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης πήρε το πτυχίο της στη φιλοσοφία, την πολιτική και τα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Malala, 24 ετών, κατάφερε να παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησής της, η οποία καθυστέρησε να γίνει λόγω της πανδημίας. 

«Μίλησα λίγα λατινικά και προφανώς έχω πτυχίο!», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, ανεβάζοντας πολλά στιγμιότυπα από τη μεγάλη μέρα. 

Διάβασε Επίσης: 61χρονη Αμερικανίδα κέρδισε το λαχείο για... τρίτη φορά 

Σε μία από τις φωτογραφίες η Malala ήταν με το καπέλο και το φόρεμα της στην πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, με ένα πλατύ χαμόγελο δίπλα στους φίλους της και τον νέο της σύζυγο Asser Malik, καθώς και μια φωτογραφία με τους γονείς της, Ziauddin Yousafzai και Toor Pekai Yousafzai, που γέρνουν για να τη φιλήσουν στο μάγουλο. 

Ο Malik γιόρτασε επίσης το επίτευγμα της νέας του συζύγου με μια δική του ανάρτηση στα social media. «Το μέρος που συναντηθήκαμε πρώτη φορά, έγινε ακόμη πιο σημαντικό την ημέρα αποφοίτησης της Malala», έγραψε στο Instagram δίπλα σε δύο φωτογραφίες. 

Η τελετή απονομής πτυχίου της Malala είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης 

Η Yousafzai ξεκίνησε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2017, ενώ μαζί με την απονομή του Νόμπελ το 2014, η υπέρμαχος για τα δικαιώματα των παιδιών έγραψε ένα απομνημόνευμα, I Am Malala, και ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ της, He Named Me Malala. 

Και στα δύο, περιέγραψε λεπτομερώς το ταξίδι της αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι από έναν ένοπλο Ταλιμπάν το 2012 και τα χρόνια που πέρασε υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση των κοριτσιών στην πατρίδα της, Πακιστάν. 

«Ανησυχούσα για το πώς θα κάνω φίλους. Ο κόσμος με γνώριζε ήδη και αυτό ήταν πρόκληση για μένα να είμαι εκεί ως φοιτήτρια και να μην είμαι εκεί ως άτομο που είναι ήδη γνωστό στα μέσα ενημέρωσης» δήλωσε στο PEOPLE. [Αλλά μόλις ήρθα, όλοι εδώ με καλωσόρισαν και ήμουν τόσο χαρούμενη που είμαι μέλος της Οξφόρδης. Είμαι απλώς φοιτήτρια της Οξφόρδης και νομίζω ότι έτσι με αντιμετωπίζουν.» 

«Είναι μια καταπληκτική περίοδος της ζωής μου, γιατί γνωρίζω λίγο περισσότερο τους ανθρώπους της ηλικίας μου», είπε. «Είναι εκπληκτικό πόσοι νέοι άνθρωποι εδώ κάνουν απίστευτη και τόσο καλή δουλειά. Κάθε άνθρωπος εδώ έχει μια καταπληκτική ιστορία και έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα.» 

Τον Ιούνιο του 2020, η Yousafzai ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οξφόρδη με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανέφερε: «Δύσκολο να εκφράσω τη χαρά και την ευγνωμοσύνη μου αυτή τη στιγμή». 

Το πτυχίο ήταν το δεύτερο που κέρδισε η Yousafzai, αφού έλαβε το τιμητικό πτυχίο Master of Arts από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2013.

Πηγή 

Loader