Η νέα γενιά μαθαίνει να σκέφτεται διαφορετικά

Η νέα γενιά μαθαίνει να σκέφτεται διαφορετικά

Πώς μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές

Η περιέργεια και η φαντασία είναι δύο χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους μεγάλους μιας και απορροφούν τις γνώσεις σαν σφουγγάρι και έχουν έντονη την επιθυμία της εξερεύνησης, της δημιουργίας, της προσπάθειας. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, φάνηκε ότι παιδιά ακόμη και από την ηλικία των 5 επιδεικνύουν χαρακτηριστικά απαραίτητα στο επιχειρείν, όπως η δημιουργικότητα και η επιθυμία εξερεύνησης μιας νέας ιδέας.

Και αν νομίζουμε ότι τα 5 χρόνια είναι πολύ νεαρή η ηλικία, ο Ράιαν Χίκμαν ήταν μόλις 3 ετών όταν μετά από μια επίσκεψή του με τον πατέρα του σε κέντρο ανακύκλωσης αποφάσισε να ξεκινήσει να μαζεύει μπουκάλια και τενεκεδάκια. Στα 7 του ίδρυσε τον δικό του οργανισμό ανακύκλωσης, που κατάφερε να μαζέψει πάνω από 1,5 εκατομμύριο τενεκεδάκια και μπουκάλια και να βοηθήσει οικονομικά πολλές προσπάθειες διάσωσης ζώων στην θάλασσα. 

Κάπως έτσι αλλάζει ο κόσμος. Με μικρά βήματα που δημιουργούν μια μεγάλη αλυσίδα από ανθρώπους που μαθαίνουν να σκέφτονται διαφορετικά. Γι’ αυτό και η Lidl Kύπρου και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Junior Achievement Cyprus ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από το εκπαιδευτικό και διαδραστικό πρόγραμμα mindRΕset. Για να δώσουν την ευκαιρία σε μαθητές/τριες από όλη την Κύπρο να αναπτύξουν ιδέες, δεξιότητες και ταλέντα και να ενεργοποιηθούν σε θέματα πράσινης επιχειρηματικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσω αυτής της μοναδικής βιωματικής εκπαιδευτικής εμπειρίας ενισχύεται ουσιαστικά η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη των παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου. Μελετούν, σκέφτονται, συνεργάζονται, αντιμετωπίζουν προκλήσεις, βρίσκουν λύσεις με όραμα την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το 2021 η στρατηγική αυτή συνεργασία, με θεσμικό συνεργάτη και υποστηρικτή το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο, τόσο από τους μαθητές/τριες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Αλλωστε, η συμμετοχή πέραν των 9000 μαθητών από την έναρξη του προγράμματος μεταξύ 10 έως 14 ετών από 215 διαφορετικά σχολεία είναι αξιοσημείωτη.

Ουσιαστικά, μέσω του προγράμματος mindREset συστήνονται μαθητικές εταιρείες, οι οποίες παρακολουθούν μία σειρά πέντε εκπαιδευτικών ενοτήτων, μέσω των οποίων καλούνται να αναπτύξουν μία ιδέα και να στήσουν μία επιχείρηση με στόχο τη σωστή και πιο φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση του πλαστικού, είτε μέσω της μείωσής του, είτε μέσω της ανακύκλωσής του, αλλά και μέσω της απομάκρυνσής του και αντικαταστάτης του υλικού με κάτι άλλο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης, οι μαθητές συχνά εστιάζουν και σε ιδέες που προϊόντων που επανασχεδιάζοντας το υλικό του, ακόμα και σε ιδέες επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη χρήση του πλαστικού. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι απευθύνονται σε μαθητές/ήτριες E’ και Στ’ Δημοτικού και Α’ και Β΄ Γυμνασίου, και περιλαμβάνουν τη σύλληψη της ιδέας και το πλάνο δράσης, μέχρι την υλοποίηση. Επιπλέον, οι mindREsetters της χρονιάς συμμετέχουν στον ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, αποκομίζοντας εμπειρίες ζωής.

Η Lidl Kύπρου δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει προσπάθειες που εμπνέουν τη νέα γενιά να σκέφτεται και να δημιουργεί λύσεις με γνώμονα το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση.

Οι νέοι της Κύπρου μαθαίνουν να σκέφτονται «έξω από το κουτί» και μας δείχνουν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Η συνέργεια και το κοινό όραμα της Lidl Κύπρου με το JA Cyprus εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική εμπειρία και θέτουν τις βάσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Άλλωστε, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, δεν μπορείς παρά να συμπορεύεσαι με ανθρώπους και ομάδες που θα κάνουν τη διαδρομή να αξίζει ακόμη περισσότερο. Δείτε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα για αυτή την συνεργασία και δείτε τη νέα γενιά να αλλάζει βήμα-βήμα τον κόσμο μας.

5

Loader