Η νέα λεκάνη τουαλέτας της NASA στοιχίζει 23 εκατομμύρια 

Η νέα λεκάνη τουαλέτας της NASA στοιχίζει 23 εκατομμύρια 

Είναι ιδανική για τις γυναίκες και κατασκευασμένη κυρίως από τιτάνιο

Η πρώτη διαστημική λεκάνη της NASA -μια τουαλέτα τιτανίου που κόστισε 23 εκατομμύρια δολάρια και ενδείκνυται κυρίως για γυναίκες- βρίσκεται πλέον στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προτού τελικά φτάσει στη σελήνη.

Το νέο αντικείμενο μεταφέρθηκε μέσα σε ένα φορτηγό πλοίο στο Wallops της Βιρτζίνια. Η εκτόξευση όμως από την περιοχή ματαιώθηκε, με τους υπεύθυνους να τονίζουν πως οι μηχανικοί θα εξετάσουν τι μπορεί να μην πήγε καλά.

Η λεκάνη ζυγίζει 100 κιλά και έχει ύψος μόλις 28 ίντσες. Οι μόνιμοι κάτοικοι του σταθμού θα την χρησιμοποιήσουν για μερικούς μήνες και αν όλα πάνε καλά, η τουαλέτα θα είναι ανοιχτή για χρήση.

443445455

Οι παλιές τουαλέτες εξυπηρετούσαν περισσότερο τους άνδρες. Για την εξυπηρέτηση των γυναικών, η NASA έστρεψε το κάθισμα και το έκανε ψηλότερο.

Το νέο σχήμα θα βοηθά τους αστροναύτες να κάθονται καλύτερα, δήλωσε η Μελίσα ΜακΚίνλει, διευθύντρια του έργου του Johnson Space Center.  

«Το να βρεις λύση σε ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει δεν είναι λίγο», είπε.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης λεκάνης, ο εξαερισμός θα απομακρύνει τα απόβλητα και όχι το νερό όπως κανονικά θα συνέβαινε.

490987

Τα ούρα που θα συγκεντρώνονται στη νέα τουαλέτα θα μεταφέρονται στο μακροχρόνιο σύστημα ανακύκλωσης της NASA για την παραγωγή πόσιμου νερού που θα χρησιμοποιείται για μαγείρεμα.

Το τιτάνιο και άλλα σκληρά κράματα επιλέχθηκαν για την κατασκευή της λεκάνης ώστε να αντέξει όλο το οξύ που θα συλλέγεται.

Πηγή

Loader