Η νέα ΜΚΟ «Voice for Autism» εγκαινίασε τις δύο πρώτες κατοικίες για άτομα με αυτισμό στη Λευκωσία

Η νέα ΜΚΟ «Voice for Autism» εγκαινίασε τις δύο πρώτες κατοικίες για άτομα με αυτισμό στη Λευκωσία

Τα σπίτια για άτομα με αυτισμό έγιναν πραγματικότητα

Σε μια όμορφη εκδήλωση, πλαισιωμένη από ευχάριστες εκπλήξεις και χαμόγελα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, τα εγκαίνια των δύο κατοικιών της νέας ΜΚΟ «Voice for Autism», στις οποίες θα διαμένουν άτομα με αυτισμό, άνω των 18 ετών, με τους φροντιστές τους.

Άτομα με αυτισμό βοήθησαν στην προετοιμασία και το σερβίρισμα εδεσμάτων ενώ ο Χρήστος Κασουλίδης, επίσης άτομο με αυτισμό, ταξίδεψε μουσικά τους παρευρισκόμενους, με το βιολί του και με αγαπημένα παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια. 

6

Την όλη πρωτοβουλία αγκάλιασαν από την αρχή ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση και η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή. 

«Δεν επιδιώξαμε μια επίσημη εκδήλωση. Θέλαμε μια εκδήλωση χωρίς αποκλεισμούς, για να δώσουμε στους νέους με αυτισμό μια ξεχωριστή ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν. Η ΜΚΟ δημιουργήθηκε για αυτούς, τα σπίτια ανήκουν σε αυτούς και η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα άτομα με αυτισμό. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το κράτος εξέφρασε τη στήριξή του, με την παρουσία αξιωματούχων στην εκδήλωση, αλλά και με το ρόλο του αρωγού, μέσω χορηγιών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του εγχειρήματος», ανέδειξε η συνιδρύτρια και πρόεδρος της Voice for Autism, Έλεν Γεωργίου Ποντίκη.

6

Τα σπίτια για άτομα με αυτισμό έγιναν πραγματικότητα, χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Ομίλου Island Oil (Holdings). Αποτελούν την πρώτη προσπάθεια στη Λευκωσία, που εξυπηρετεί τον σκοπό της υποστηριζόμενης διαβίωσης νέων με αυτισμό. Βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, σε κεντρική τοποθεσία της Λακατάμιας, δίπλα από όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες. Τα συγκεκριμένα σπίτια θα αποτελέσουν πρότυπο για μελλοντικές κατοικίες υποβοηθούμενης διαβίωσης, με 24ωρη φροντίδα.  

«Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, μια ΜΚΟ, με τεχνογνωσία, κατάρτιση και εμπειρίες στα θέματα του αυτισμού, δημιουργεί μια στέγη η οποία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, προσφέροντάς τους ένα διεγερτικό, υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον. Αυτό, άλλωστε, προνοεί και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να ζουν μια ανεξάρτητη ζωή και να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη στήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ποντίκη ανακοινώνοντας παράλληλα την χορηγία ύψους €25.000, του  Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας η οποία θα αξιοποιηθεί για την επίπλωση και τον εξοπλισμό των σπιτιών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση για την ειλικρινή και σημαντική στήριξή της στην όλη προσπάθεια, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς επίσης και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος εξέφρασε τη ετοιμότητα της πολιτείας στη χρηματοδότηση της λειτουργίας των σπιτιών. 

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν οι υπεραγορές Lidl οι οποίες προσέφεραν όλα τα τρόφιμα. Την εκδήλωση αγκάλιασαν και στήριξαν ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης, τα παγωτά Regis και τα Debbie’s Cookies.

Η Voice for Autism είναι μια νέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που επικεντρώνεται στη στήριξη νεαρών ενηλίκων με αυτισμό, βοηθώντας τους να κτίσουν ουσιαστικές και κοινωνικά ενταγμένες ζωές, Έχει αποκτήσει δύο νέα σπίτια στη Λακατάμια, στη Λευκωσία και έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης, υποστηριζόμενη από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Οργάνωσης η οποία αποτελείται από κορυφαίους ακαδημαϊκούς/ψυχολόγους/θεραπευτές της Κύπρου που εργάζονται στον τομέα των ειδικών αναγκών και επιθυμούν την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης κοινωνίας που θα στηρίζει τα άτομα με αναπηρίες. Επιπρόσθετα, η Οργάνωση εστιάζει στην κοινωνική ένταξη. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να ανοίξει μια καφετέρια όπου τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να εργαστούν μαζί, γεγονός που θα ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους.

Loader