Η πασιέντζα κάνει τα αυτοκίνητα της Tesla δυνητικά επικίνδυνα

Η πασιέντζα κάνει τα αυτοκίνητα της Tesla δυνητικά επικίνδυνα

Υπό εξέταση για ένα πολύ επικίνδυνο χαρακτηριστικό

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει τέτοιου είδος έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού στα οχήματα της Tesla επιτρέπει στους οδηγούς να ξεκινούν παιχνίδια όπως η πασιέντζα στο ταμπλό τους, χωρίς να χρειάζεται το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε στάθμευση.

Η Tesla βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με έρευνες από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ για την εφαρμογή μιας δυνητικά επικίνδυνης λειτουργίας.

«Γνωρίζουμε τις ανησυχίες των οδηγών και συζητάμε το χαρακτηριστικό με τον κατασκευαστή», αναφέρει η υπηρεσία σε δήλωση. «Ο νόμος για την ασφάλεια των οχημάτων απαγορεύει στους κατασκευαστές να πουλούν οχήματα με ελαττώματα σχεδιασμού που θέτουν παράλογους κινδύνους για την ασφάλεια».

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Ασφάλειας, οι συσκευές εντός του οχήματος πρέπει να είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην επιτρέπουν στον οδηγό να εκτελεί δευτερεύουσες εργασίες που αποσπούν την προσοχή ενώ βρίσκεται σε κίνηση. Η Υπηρεσια παρείχε στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η οδήγηση χωρίς εστιασμένη προσοχή στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους το 2019.

Τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla διαθέτουν από καιρό την επιλογή για παιχνίδια στην κεντρική οθόνη του αυτοκινήτου, ωστόσο, πριν από την πρόσφατη ενημέρωση, μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία μόνο όταν το όχημα ήταν ακίνητο. Η πρόσφατη ενημέρωση προφανώς είχε σκοπό να επιτρέψει στους επιβάτες να παίζουν τα παιχνίδια ενώ βρίσκονται εν κινήσει και φυσικά το σύστημα ζητά επιβεβαίωση πριν ξεκινήσει τα παιχνίδια. 

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος για να εξακριβώσει το όχημα ποιος πραγματικά παίζει το παιχνίδι, επομένως, στην πραγματικότητα, ο οδηγός μπορεί απλώς να πατήσει την επιλογή «είμαι επιβάτης» και να παίξει πασιέντζα ενώ τρέχει στον αυτοκινητόδρομο με 100 μίλια την ώρα.

Ενώ μέχρι στιγμής 60 άτομα έχουν υποβάλει καταγγελία για το θέμα, η Tesla δεν έχει σχολιάσει το θέμα ακόμη. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει έλεγχο για τα χαρακτηριστικά τους. 

Το σύστημα υποβοήθησης «αυτόματος πιλότος» της Tesla, το οποίο, παρά το όνομα, δεν καθιστά το όχημα πλήρως αυτόνομο, έχει τραβήξει την προσοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Πρόσφατα ξεκίνησε μια έρευνα για περιστατικά που αφορούσαν αυτοκίνητα Tesla που λειτουργούσαν με αυτόματο πιλότο και έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Πηγή

Loader