Η Πορτογαλία μείωσε τους τοξικομανείς με αποποινικοποίηση, θεραπεία και κοινωνική εργασία

Η Πορτογαλία μείωσε τους τοξικομανείς με αποποινικοποίηση, θεραπεία και κοινωνική εργασία

Επαναστατική η πορτογαλική συνταγή

Ένα διαφορετικό τρόπο διάλεξε η Πορτογαλία, εδώ και 20 χρόνια, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση χρήσης ναρκωτικών και όπως φαίνεται πέτυχε.

Οι μικρές ποσότητες ναρκωτικών αποποινικοποιήθηκαν, όχι μόνο η κάνναβη, αλλά και η ηρωίνη, η έκσταση και η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Ωστόσο, η διακίνηση ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα, αλλά η κατοχή μικρών ποσοτήτων τιμωρείται ως πλημμέλημα, όπως η παράνομη στάθμευση. 

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα

Στη χώρα εξακολουθεί να υπάρχει το εμπόριο ναρκωτικών όπως και οι τοξικομανείς, αλλά έχει μειωθεί ο αριθμός των φυλακισμένων και των χρηστών σε σχέση με πριν 25 χρόνια. Τέλη της δεκαετίας του 1990 καταγράφονταν 200 θάνατοι και 10.000 συλλήψεις ετησίως. Οι φυλακές είχαν γεμίσει από τοξικομανείς και μικροεμπόρους, η πολιτική είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά. 

Διάβασε Επίσης: Ο πλουσιότερος νεαρός στον πλανήτη ακολουθεί τα χνάρια του Zuckerberg

Το γεγονός που φαίνεται να ταρακούνησε την Πορτογαλία, ήταν ο θάνατος της κόρης του προέδρου του Κοινοβουλίου, η οποία πέθανε από υπερβολική δόση. Ο πατέρας της ζήτησε δημόσια από το κράτος να δίνει ναρκωτικά με ελεγχόμενο τρόπο. Η επαναστατική αυτή πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση, αλλά από το 2001 όποιος καπνίζει μαριχουάνα δεν διώκεται ποινικά, ούτε καν όταν παίρνει ναρκωτικά με σύριγγα.

Ο Ζοάο Γκουλά είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της πορτογαλικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εξάρτησης και επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών. Η πορτογαλική συνταγή είναι κοινωνική εργασία για περιστασιακούς χρήστες μαριχουάνας, θεραπεία για τοξικομανείς και αυστηρότερες ποινές για εμπόρους. «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τίποτα δεν συνέβη από αυτά που προέβλεπαν οι επικριτές μας. Το αντίθετο μάλιστα, είχαμε πολύ θετική εξέλιξη σε όλους τους τομείς. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν και είναι να προσφέρουμε βοήθεια στους ανθρώπους, τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Δίνουμε συμβουλές στους εξαρτημένους και προσφέρουμε θεραπεία. Εάν ανακαλύψουμε παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακά προβλήματα ή ψυχολογικές ευπάθειες, προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να συνεχίσουν τη ζωή τους μέσα στα ναρκωτικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματός μας».

Πρόστιμα και όχι φυλακίσεις για χρήστες

Αντί οι χρήστες να φυλακίζονται, πληρώνουν πρόστιμο για τις επιτρεπόμενες μικροποσότητες . Ωστόσο, ο συλληφθείς προσέρχεται ενώπιον της Επιτροπής  Καταπολέμησης της Τοξικομανίας, που αποτελείται από δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους Ο Βάσκο Γκόμες είναι επικεφαλής μιας τέτοιας επιτροπής στη Λισαβόνα. «Περίπου το 80% αυτών που έρχονται σε εμάς είναι περιστασιακοί χρήστες», λέει. «Τους διαφωτίζουμε για τους κινδύνους, τους ενημερώνουμε και τους βοηθάμε να αντισταθούν στους μελλοντικούς πειρασμούς».

Παλαιότερα η Πορτογαλία έδινε πολλά χρήματα για μαζικές διώξεις εγκλημάτων που σχετίζονταν με τα ναρκωτικά. Σήμερα το κράτος χρηματοδοτεί συμβουλευτικά κέντρα, προγράμματα υποκατάστασης και θεραπείες. «Είναι πολύ καλύτερα έτσι από το να στέλνεις τους χρήστες αμέσως στη φυλακή» λέει ο Γκόμες. Το 2000 η Πορτογαλία είχε γύρω στους 100.000 τοξικομανείς, το 1% του πληθυσμού. Το 2019, πριν την πανδημία καταγράφηκαν 25.000 χιλιάδες. Βέβαια υπάρχουν και πισωγυρίσματα και κριτική. Γιατί με την πανδημία πολλοί καταφεύγουν και πάλι στα ναρκωτικά, ενώ ασκείται κριτική στα προγράμματα υποκατάστασης. Πολλοί θεωρούν ως πραγματική λύση την αποτοξίνωση.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

Loader