Η ρατσιστική αφίσα με τον πρόεδρο της Κίνας ως άνθρωπο - νυχτερίδα

Η ρατσιστική αφίσα με τον πρόεδρο της Κίνας ως άνθρωπο - νυχτερίδα

Ο καλλιτέχνης πίσω από την αφίσα, ο οποίος υπογράφει τα έργα του με το όνομα Iron Art Works, ζήτησε συγγνώμη για τυχόν αναστάτωση που προκλήθηκε

«Μόλις υποβάλαμε την παραγγελία μας, παρατηρήσαμε όλες τις τεράστιες αφίσες στον τοίχο και υπήρχε ένα εικονογραφημένο πορτρέτο που έδειχνε τον Σι Τζινπίνγκ (πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) πολύ κίτρινο με αυτιά νυχτερίδας και με μια επικεφαλίδα που τον ανέφερε ως Βatman», δήλωσε ο γνωστός fashion influencer Bryanboy.

Ο καλλιτέχνης πίσω από την αφίσα, ο οποίος υπογράφει τα έργα του με το όνομα Iron Art Works, ζήτησε συγγνώμη για τυχόν αναστάτωση που προκλήθηκε, αλλά όχι για την ίδια την εικόνα ενώ σε δήλωσή του έκανε λόγο για καλλιτεχνική ελευθερία και είπε πως έχει κάνει και άλλα έργα με πρωταγωνιστές ισχυρούς που τους σαρκάζει. «Δεν θα το έκανα εξαρχής, αν δεν το υποστήριζα. Εξακολουθώ να το κάνω», είπε στο BBC μέσω email. «Δεν θέλω να βλάψω τους ανθρώπους φυσικά, δεν είναι καθόλου πρόθεσή μου». 

Ο Bryanboy, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Bryan Yambao, γευμάτιζε στο εστιατόριο της σουηδικής πρωτεύουσας με ένα φίλο από το Χονγκ Κονγκ το Σάββατο και έγραψε στο Instagram για την αφίσα. «Από τότε που ξέσπασε ο Covid, εγώ και πολλοί από τους Ασιάτες που γνωρίζω έχουμε υποστεί πολλές ρατσιστικές και ξενοφοβικές κακοποιήσεις στο διαδίκτυο», δήλωσε στο BBC ο Yambao, ο οποίος είναι Φιλιππινέζος. «Το να το βλέπουμε και στην πραγματική ζωή ήταν κάπως σουρεαλιστικό»  

Το έργο τέχνης χαρακτηρίζει τον Κινέζο πρόεδρο ως "Bat Man" (άνθρωπο νυχτερίδα) - σε μια προφανή αναφορά στη θεωρία ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από νυχτερίδες και εγκαταστάθηκε στο εστιατόριο πριν από αρκετές εβδομάδες. Η πανδημία προκάλεσε ένα κύμα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ακόμη και βίας απέναντι σε ανθρώπους κινέζικης εθνικότητας, καθώς και σε ανθρώπους της Ανατολικής Ασίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tonight my "BAT MAN" blew up for beeing racist against Asian people. My intention was never for it to be. Thou racism and hate IS a part of our time and that is included in the symbolism. I cant stretch enough how much i apologise for the people who got their feelings hurt by it. I have been working with hardcore satire portraits alot and making a fool of people in power (swipe ex HATE and PUTAN). My intention of the "BAT MAN" was the same, represented by the dictator Xi Jinping and CCP's handling of the virus outbreak. But i now, thanks to you teatching me, realised that it hit all wrong... So I repeat, my intention was only to make a fool of Xi/CCP, NOT to make a racist comment that hurt a lot of people, but i accedentally did, and I again apologise to you who feel that way. So for that sake i will take down the posts of it, but im keeping this one, to contribute too the open discussion and so you get your voices herd. That was my intention all along.

A post shared by iron (@ironartworks) on

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να μην συνδέεται με συγκεκριμένες τοποθεσίες ή εθνότητες η πανδημία. «Αυτός δεν είναι "Ιός Γουχάν","Κινεζικός ιός" ή "Ασιατικός ιός"», ανέφερε ο οργανισμός σε οδηγία που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, προσθέτοντας ότι το «επίσημο όνομα της νόσου επιλέχθηκε σκόπιμα για να αποφευχθεί ο στιγματισμός».

Πηγή

Loader