Κάμαλα Χάρις: Η «θηλυκή Ομπάμα» προωθείται στις αμερικανικές εκλογές

Κάμαλα Χάρις: Η «θηλυκή Ομπάμα» προωθείται στις αμερικανικές εκλογές

Επιλέχθηκε από τον Τζο Μπάιντεν για να τον πλαισιώσει

Η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φιλοδοξεί να γίνει η Κάμαλα Χάρις, καθώς επιλέχθηκε από τον Τζο Μπάιντεν για να τον πλαισιώσει ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Η γερουσιάστρια από την Καλιφόρνια, κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, είναι επίσης η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που διεκδικεί την αντιπροεδρία της χώρας. Ο Μπάιντεν είχε προ καιρού υποσχεθεί ότι στη θέση του Αντιπροέδρου θα επιλέξει γυναίκα, με πολλά ονόματα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως αυτά της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, της βουλευτή Κάρεν Μπας και της πολιτικής ακτιβίστριας από την Τζόρτζια Στέισι Άμπραμς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βρήκε τον μπελά του όταν την αποκάλεσε την «ομορφότερη Γενική Εισαγγελέα της χώρας». Μετά την είσοδό της στην Γερουσία τα μίντια της χάρισαν το προσωνύμιο «θηλυκή Ομπάμα» και εκείνη έσπευσε να το αποτινάξει υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να χαράξει τη δική της αυτόνομη πορεία. Η αριστερή-προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος την έχει πολλάκις επικρίνει ως «προστάτη του status quo». Κάποιοι από τους συνεργάτες του σημερινού προέδρου την χαρακτήρισαν «μεγάλο μπελά», καθώς αυτή ήταν που στρίμωχνε λυσαλλέα τους μάρτυρες στις ακροάσεις για την καταγγελλόμενη συμπαιγνία συνεργατών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, ενώ οι αιχμηρές τοποθετήσεις της στις ακροάσεις για την έγκριση του διορισμού στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ άφησαν εποχή.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν ίσως το γιατί ο Τραμπ έκρινε ότι ήταν «πολύ, πολύ μοχθηρή» απέναντι στον Μπάιντεν στη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης το 2019. «Ακόμη μοχθηρότερη κι από την Ποκαχόντας», δήλωσε συγκεκριμένα.  

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας το 1964 από πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή από το Μαντράς, που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να ειδικευθούν και να σταδιοδρομήσουν ως οικονομολόγος και ενδοκρινολόγος αντιστοίχως. Πέρασε ένα μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Κεμπέκ, λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων της μητέρας της και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

πό το 1990 άρχισε να απασχολείται ως βοηθός εισαγγελέα και το 2003 κατάφερε να εκλεγεί Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, στρεφόμενη εναντίον του κατόχου της θέσης και πρώην μέντορά της, από τον οποίο απέσπασε την υποστήριξη της τοπικής ηγεσίας των Δημοκρατικών, καθώς και μεγάλο προβάδισμα στις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις. Το 2010 εξελέγη οριακά Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Καλιφόρνια και επανεξελέγη με μεγαλύτερη άνεση το 2014, ενώ στις εκλογές του 2016 διαδέχθηκε την Μπάρμπαρα Μπόξερ στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Είναι η τρίτη γυναίκα που αναδείχθηκε γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, η δεύτερη μόλις Αφροαμερικανίδα γερουσιαστής και βέβαια η πρώτη Αφροαμερικανίδα (και Ινδο-Αμερικανίδα) που διεκδικεί την αντιπροεδρία.

Η εισαγγελική σταδιοδρομία της Χάρις σημαδεύτηκε από την "ακτιβιστική” της τάση να επεκτείνει τις έρευνές της στον χώρο του περιβαλλοντικού, του διαδικτυακού και του επιχειρηματικού εγκλήματος, από τον υψηλό βαθμό καταδικών που πετύχαινε (χωρίς πάντως να ζητά την θανατική ποινή) και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για θέματα των ανηλίκων, με υιοθέτηση πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση του σκασιαρχείου στην εκπαίδευση και προγραμμάτων κατά της υποτροπής νεαρών μικροπαραβατών.

Στη Γερουσία, κατόρθωσε να κινήσει το ενδιαφέρον του εθνικού ακροατηρίου, ως μέλος των Επιτροπών Πληροφοριών και Δικαιοσύνης, με τις σκληρές ερωτήσεις της κατά τις ακροάσεις στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ και των δύο νεότερων μελών στη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Καμάλα Χάρις ενδέχεται να γράψει ιστορία, σε περίπτωση που εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελάχιστες είναι, άλλωστε, οι γυναίκες που έχουν απλά επιλεχθεί στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ ως συνυποψήφιες επίδοξων προέδρων: η Σάρα Πέιλιν το 2008 στο πλευρό του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζον Μακέιν και η Τζεραλντίν Φεράρο το 1984 με τον Δημοκρατικό Ουόλτερ Μοντέιλ.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε προ πολλού δεσμευθεί να επιλέξει γυναίκα ως υποψήφια για την αντιπροεδρία, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που υπέθεταν ότι θα ήταν και Αφροαμερικανίδα. Εξάλλου, οι φωνές που είχαν υψωθεί υπέρ μιας μαύρης υποψήφιας αντιπροέδρου στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος έσπευσαν να υπενθυμίσουν την «αποφασιστική υποστήριξη που έδωσαν οι Αφροαμερικανίδες στους Δημοκρατικούς».

Στην πραγματικότητα, όμως, σημαντικός παράγοντας στην απόφαση του Μπάιντεν έπαιξαν και οι φυλετικές ταραχές που δεν έχουν εδώ και μήνες σταματήσει να ταλανίζουν την Αμερική. Ενδεικτική και η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή 100 διασήμων και καλλιτεχνών προς τον Μπάιντεν με τίτλο: «αν δεν επιλέξεις μαύρη γυναίκα θα χάσεις».

Loader