Η UNESCO αφαιρεί τη Λίβερπουλ από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Η UNESCO αφαιρεί τη Λίβερπουλ από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Η απόφαση άφησε άφωνες τις τοπικές αρχές της αγγλικής πόλης, αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση.

Εκτός καταλόγου των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς βρέθηκε η αγγλική πόλη Λίβερπουλ μετά από απόφαση της UNESCO.

Η απόφαση, που άφησε άφωνες τις τοπικές αρχές της αγγλικής πόλης, αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση, πάρθηκε γιατί η UNESCO έκρινε ότι τα νέα κτίρια, μεταξύ των οποίων και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, υπονόμευσαν την ελκυστικότητα που έχουν οι βικτωριανές της αποβάθρες.

Η Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2004 και εντάχθηκε στη σχετική λίστα όπου περιλαμβάνονται μνημεία όπως το Σινικό Τείχος, το Τατζ Μαχάλ και ο Πύργος της Πίζας. Η πόλη είναι μόλις το τρίτο μέρος που αφαιρείται από τον κατάλογο.

Ύστερα από ψηφοφορία στην Κίνα των μελών της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η UNESCO ανέφερε στο Twitter ότι η Λίβερπουλ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο του παγκόσμιου πολιτιστικού οργανισμού.

Η Τζοάν Άντερσον, δήμαρχος του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ακατανόητη» και πως ελπίζει να υποβληθεί έφεση.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη και ανήσυχη από αυτή την απόφαση να αρθεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Λίβερπουλ, που έρχεται μία δεκαετία αφότου η UNESCO επισκέφθηκε τελευταία φορά την πόλη για να την δει ιδίοις όμμασι», είπε. «Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να εξετάσουμε εάν μπορούσε να υποβάλουμε έφεση».

rtgtrttr
WELLSIE82 VIA GETTY IMAGES

Τη μεγάλη απογοήτευσή της εξέφρασε και η βρετανική κυβέρνηση.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από αυτή την απόφαση και εκτιμούμε ότι η Λίβερπουλ συνεχίζει να αξίζει το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι αποβάθρες στην Ιστορία και γενικότερα στην πόλη», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τα μόνα άλλα μνημεία που αφαιρέθηκαν στο παρελθόν από τον κατάλογο αυτό είναι ένα καταφύγιο άγριας ζωής στο Ομάν ύστερα από περιστατικά λαθροθηρίας και απώλεια ενδιαιτήματος και η κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη της Γερμανίας το 2009 όταν πάνω από το ποτάμι κατασκευάστηκε μια γέφυρα τεσσάρων λωρίδων.

Ο χαρακτηρισμός των μνημείων ως πολιτιστική κληρονομιά τους δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρησή τους ενώ προβάλλονται σε τουριστικούς οδηγούς σε όλο τον κόσμο.

Η Λίβερπουλ απειλούνταν με διαγραφή της από τη λίστα από το 2012 αφού η UNESCO προειδοποίησε ότι νέα κτίρια είχαν αλλάξει τον ορίζοντα της πόλης και καταστρέφουν την αξία του ως κληρονομιά του παραλιακού της τμήματος.

Πηγή

Loader