Ιάπωνας υπουργός δωροδοκούσε ψηφοφόρους με πεπόνια

Ιάπωνας υπουργός δωροδοκούσε ψηφοφόρους με πεπόνια

Παραιτήθηκε

Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας, Isshu Sugawara, υπέβαλε την παραίτησή του μετά από κατηγορίες για παράβαση του εκλογικού νόμου.  

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ο Ιάπωνας υπουργός δωροδοκούσε τους ψηφοφόρους του στο Τόκυο με ακριβά πεπόνια, πορτοκάλια, αυγοτάραχο και βασιλικό πολτό. Κατηγορείται επίσης ότι προσέφερε 20.000 Γιεν (περίπου 166 ευρώ) για «συλλυπητήρια» σε οικογένεια υποστηρικτή του.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Ιαπωνίας οι πολιτικοί απαγορεύεται να στέλνουν δωρεές στην οικεία εκλογική τους περιφέρεια. Οι κατηγορίες κατά του Isshu Sugawara εμφανίστηκαν αρχικά σε εβδομαδιαίο περιοδικό το οποίο υποστήριξε ότι ο γραμματέας του Ιάπωνα υπουργού προσέφερε τα χρήματα στην οικογένεια ενός ψηφοφόρου που πέθανε. Στην Ιαπωνία είναι σύνηθες να προσφέρουν χρήματα σε οικογένειες που πενθούν.  

Το περιοδικό επίσης δημοσίευσε λίστα με δώρα που στάλθηκαν από το γραφείο του μαζί με τις ευχαριστήριες επιστολές που έλαβε από τους παραλήπτες τους. Ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή είπε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει αν έχει παραβεί τον εκλογικό νόμο, ωστόσο αποφάσισε να παραιτηθεί. «Δεν θέλω τα προβλήματά μου να επιβραδύνουν τις βουλευτικές διαδικασίες» δήλωσε. Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe σε δήλωσή του σχετικά ανέφερε «Eίμαι υπεύθυνος για τον διορισμό του, ζητώ βαθύτατα συγνώμη από τον ιαπωνικό λαό».  

Με πληροφορίες από BBC

Loader