Ινδία: Γυναίκα 104 ετών έμαθε ανάγνωση

Ινδία: Γυναίκα 104 ετών έμαθε ανάγνωση

Κατόρθωσε να πραγματοποιήσει το όνειρο μιας ολόκληρης (και μεγάλης) ζωής!

Μια γυναίκα πρότυπο εντυπωσιάζει με την όρεξη που έχει για μάθηση. Μετά από αρκετούς μήνες μαθημάτων, η Κουτιγιάμα από την Κεράλα της Ινδίας έδωσε εξετάσεις και πέτυχε το 89% στη γλώσσα και το 100% στα μαθηματικά. Η γειτόνισσα της Rehana John, ήταν αυτή που την βοήθησε και την έπεισε να ξεκινήσει τα μαθήματα. 

Για παραπάνω από 100 χρόνια, η καθημερινότητα της Kuttiyamma ήταν περίπου η ίδια. Ξυπνούσε πολύ νωρίς στο χωριό Thiruvanchoor και ξεκινούσε τη μέρα της με μαγείρεμα, δουλειές του σπιτιού και τάισμα των ζώων στην αυλή της. 

Τον περασμένο Απρίλιο, η καθημερινότητά της άλλαξε ριζικά. Η μέρα της πλέον ξεκινά με την τοπική εφημερίδα Malayala Manorama, μέσα στην οποία βυθίζεται για τουλάχιστον δύο ώρες. «Ήμουν πάντα περίεργη για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Πάντα μετάνιωνα που δεν ήξερα να διαβάζω και ζητούσα από τους νεότερους να μου διαβάσουν εφημερίδα. Ήθελα επίσης να μπορώ να γράφω το όνομα και τη διεύθυνσή μου». 

Έπειτα από μήνες βραδινών μαθημάτων, αποφάσισε να δώσει κρατικές εξετάσεις, σημειώνοντας 89% στη γραφή και ανάγνωση και 100% στα μαθηματικά. Ως η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο που πέτυχε κάτι τέτοιο, δέχτηκε τα συγχαρητήρια του υπουργού παιδείας, ο οποίος τουίταρε: «Η ηλικία δεν είναι εμπόδιο για τη γνώση. Με τεράστιο σεβασμό και αγάπη, εύχομαι στην Kuttiyamma και όλους τους μαθητές τα καλύτερα». 

Η ηλικία μπορεί να μην είναι εμπόδιο, αλλά η κουλτούρα και η φτώχεια είναι. Η Ινδή μεγάλωσε σε μία εποχή και κοινωνία όπου η εκπαίδευση των γυναικών ήταν αδιανόητη, αλλά ακόμα και τα αγόρια τότε διέκοπταν το σχολείο στα 9 τους χρόνια. Με γονείς αγρότες και υψηλό ποσοστό φτώχειας, οι κόρες είχαν τα καθήκον να μαγειρεύουν, να πλένουν τα ρούχα και το σπίτι της υπόλοιπης οικογένειας. Η Kuttiyama παντρεύτηκε στα 16, έκανε 5 παιδιά και η ζωή συνεχίστηκε στους ίδιους ρυθμούς. 

Διάβασε Επίσης: Τέξας: Περισσότερα από 400 βιβλία αποσύρθηκαν από σχολεία 

Εκπλήρωσε το όνειρό της στα 104 και αυτό το οφείλει στην 34χρονη γειτόνισσα της Rehana John, η οποία την έπεισε να ξεκινήσει την εκμάθηση. Η ίδια είναι καθηγήτρια και ο τελευταίος μεγαλύτερος μαθητής της ήταν 85 χρονών. «Αν εξαιρέσεις τα πολύ μικρά προβλήματα όρασης και ακοής, ήταν μία τέλεια και συχνά άτακτη μαθήτρια που έδινε νόημα στη δουλειά μου. Είχε πάντα μαζί τα βιβλία και τα μολύβια της έτοιμα. Επίσης, είχε πάντα λιχουδιές στο σπίτι που μου ετοίμαζε. Τη νιώθω σαν μαμά μου πλέον». 

Ωστόσο, sky is the limit και η Kuttiyama δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Ετοιμάζεται για τις επόμενες εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αγγλικά, περιβάλλον και μαθηματικά. «Δεν νομίζω ότι τα αγγλικά είναι κάτι εξωγήινο. Θα προσπαθήσω να πετύχω το 100%», μας λέει και αν αυτό δεν είναι το κίνητρο για να ξεκινήσουμε την εβδομάδα και να συνεχίσουμε με τη ζωή μας γενικότερα, τότε δεν ξέρω τι είναι. 

Πηγή

Loader