ΗΠΑ: Αύξηση στα περιστατικά COVID σε παιδιά

ΗΠΑ: Αύξηση στα περιστατικά COVID σε παιδιά

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

Πάνω από 211.000 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μεταξύ παιδιών την εβδομάδα ως την 14η Ιανουαρίου.

Περίπου δυόμισι εκατομμύρια παιδιά έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, καταγράφουν δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.  Πάνω από 211.000 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μεταξύ παιδιών την εβδομάδα ως την 14η Ιανουαρίου, διευκρίνισε η AAP.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, από την 31η Δεκεμβρίου ως τη 14η Ιανουαρίου, η αύξηση των μολύνσεων στις τάξεις των παιδιών ανήλθε σε 382.545 (+18%), κατά τους υπολογισμούς της AAP. Παιδιά είναι πλέον το 12,6% του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ. Ο δείκτης μολύνσεων έχει φθάσει τα 3.336 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά, κατά τους δύο οργανισμούς.

«Επί του παρόντος, μοιάζει σπάνια η εκδήλωση σοβαρών μορφών της COVID-19 μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που ο ιός μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία όσων έχουν μολυνθεί, καθώς και των συνεπειών για την ψυχική τους υγεία», επανέλαβαν σε ανακοίνωσή τους οι δύο θεσμοί. Έκαναν την ίδια διαπίστωση και απηύθυναν την ίδια έκκληση τον Δεκέμβριο.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.192 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 211.491 νεκρούς. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 62.094 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να ανέρχεται σε 8.573.864, κατά την ίδια πηγή. Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη στη χώρα, δέχεται το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία (50.318 θάνατοι, 1.644.225 κρούσματα), ακολουθούμενη από αυτή του Ρίο ντε Ζανέιρο (28.026, 486.806).

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία. Η χώρα βιώνει από τον Δεκέμβριο το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της επιδημίας, με αυξανόμενους αριθμούς θανάτων και μολύνσεων και το σύστημα υγείας να καταρρέει σε πολλές περιοχές.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.894 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.584 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν - αριθμός άνευ προηγουμένου -, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 142.832 νεκρούς επί συνόλου 1.668.396 μολύνσεων. Ωστόσο στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου, εξηγώντας ότι γίνονται λίγα τεστ.

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ενημέρωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.400 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 26 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 17.573 νεκρούς επί συνόλου 677.151 μολύνσεων. Οι αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού. Μέχρι χθες είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορωνοϊό 24.025 άνθρωποι και τη δεύτερη 8.360. Σήμερα ο αρμόδιος εποπτικός φορέας θα αποφασίσει εάν θα δώσει πράσινο φως για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου CoronaVac, προϊόν της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Sinovac, ώστε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Στο μεταξύ, παράταση της ισχύος του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου, διατήρηση σχολείων και παιδικών σταθμών κλειστών, υποχρεωτική χρήση μάσκας ιατρικού τύπου (όχι υφασμάτινης) στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα και ενίσχυση της τηλεργασίας, αποφάσισαν χθες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια της Γερμανίας, σε μια επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες, με κεντρικό σημείο τριβής την λειτουργία των σχολείων. Όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, είναι σημαντικό και οι γειτονικές χώρες να εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση περιορισμών, διαφορετικά, όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τους εισερχόμενους στην Γερμανία. Το θέμα θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27 την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 15.974 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.068.002, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ταυτόχρονα, άλλοι 1.148 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει πλέον τους 48.770 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι τοπικές αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη ότι θα διενεργήσουν έρευνες για όλους τους ταξιδιώτες που έφθασαν στην πόλη από το εξωτερικό μετά τη 10η Δεκεμβρίου και ότι θα κλείσει ένας σταθμός του μετρό, καθώς η κινεζική πρωτεύουσα κατέγραψε χθες Τρίτη επτά κρούσματα του SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το σοβαρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και επίκειται τον Φεβρουάριο η περίοδος των διακοπών επ` ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της Κίνας ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, κάτι που εγείρει ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου κύματος, που θα μπορούσε να παραλύσει ξανά την οικονομία. Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε νωρίτερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για 103 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 118 την προηγουμένη. Η επαρχία Τζιλίν (βορειοδυτικά) κατέγραψε 46 μολύνσεις, ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει το Πεκίνο, επιβεβαίωσε 19.

Είναι η όγδοη συνεχόμενη ημέρα που το άθροισμα των κρουσμάτων ξεπερνά τα 100. Η Ημερησία του Πεκίνου ανέφερε ότι η ηγεσία της κομματικής οργάνωσης της πρωτεύουσας και κυβερνητικά στελέχη συμφώνησαν χθες σε έκτακτη συνεδρίασή τους να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης, να μειώσουν τις δημόσιες συναθροίσεις καθώς και τον αριθμό των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Loader