ΗΠΑ: Γυναίκες απειλούν με αποχή από το sex μέχρι να γίνει αποδεκτό το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: Γυναίκες απειλούν με αποχή από το sex μέχρι να γίνει αποδεκτό το δικαίωμα στην άμβλωση

13 από 50 Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα απαγορέψουν τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης

Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το σαββατοκύριακο με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade του 1973 και να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Ήδη 13 από 50 Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα απαγορέψουν τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης θέτοντας σε κίνδυνο γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με προγραμματισμένη αγρυπνία υπό το φως των κεριών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το βράδυ.

Η ηθοποιός του «Full House», Jodie Sweetin, σπρώχτηκε στο έδαφος το Σάββατο από την αστυνομία που προσπαθούσε να εμποδίσει τους διαδηλωτές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων να παρελαύνουν στον αυτοκινητόδρομο US-101 στο Λος Άντζελες.

Αρκετές γυναίκες απειλούν με αποχή από το σεξ «μέχρι τα δικαιώματα των αμβλώσεων να γίνουν ομοσπονδιακός νόμος», με τις εκκλήσεις για πανεθνική σεξουαλική απεργία να αποκτούν δυναμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα hastags #SexStrike και #abstinence.

τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Συντηρητικών κινήθηκαν γρήγορα, με τουλάχιστον οκτώ να επιβάλλουν άμεσες απαγορεύσεις στις αμβλώσεις - πολλές με εξαιρέσεις μόνο εάν η ζωή μιας γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο - και έναν παρόμοιο αριθμό να ακολουθούν το παράδειγμά τους εντός εβδομάδων.

Σε μια πρώτη ματιά στις νομικές μάχες που έρχονται, ο μεγαλύτερος πάροχος αμβλώσεων της χώρας, Planned Parenthood, κατέθεσε μήνυση στη Γιούτα επιδιώκοντας να εμποδίσει την απαγόρευση της πολιτείας, ενώ οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν έχουν παρέμβει για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν νόμιμες τις αμβλώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες τους.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Στη Φλόριντα, όπου το νομοθετικό σώμα ψήφισε πρόσφατα την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 15 εβδομάδες, οι νομοθέτες πίεσαν τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για να εξετάσει την απαγόρευση μετά από έξι εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «τραγικό λάθος», αλλά αναγνώρισε πως τα χέρια του είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα, διότι η εξουσία τώρα ανήκει στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών. Τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα αποφασίζονται πλέον κατά κράτος, με 26 πολιτείες έτοιμες να θεσπίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, συχνά χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η κύρια ελπίδα του προέδρου είναι οι ψηφοφόροι να προσέλθουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με τους Δημοκρατικούς να έχουν ορκιστεί να υπερασπιστούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών με όποιον τρόπο μπορούν.

Ήδη το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα αγνοήσει τους νόμους που περιορίζουν τις αμβλώσεις. Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι «εξακολουθεί να διευθετεί την πολιτική του για τις γυναίκες στρατιωτικούς που χρειάζονται άμβλωση ενώ υπηρετούν σε μια πολιτεία όπου απαγορεύεται», με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε δήλωση να «ορκίζεται» να προστατεύσει την αναπαραγωγική υγεία και την ευημερία των γυναικείων στρατευμάτων της Αμερικής.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader