ΗΠΑ: Ο Τραμπ οδηγείται στο εδώλιο

ΗΠΑ: Ο Τραμπ οδηγείται στο εδώλιο

Την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη -ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται για δεύτερη φορά- αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, μια μόλις εβδομάδα πριν την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο και στον απόηχο των επεισοδίων στο Καπιτώλιο.

Την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη -ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται για δεύτερη φορά- αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, μια μόλις εβδομάδα πριν την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο, στον απόηχο των επεισοδίων στο Καπιτώλιο.

H Βουλή των Αντιπροσώπων -εν μέσω φόβου για νέες ταραχές- συνεκλήθη προκειμένου να συζητήσει το άρθρο παραπομπής του Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που οδήγησε τους οπαδούς του στο μνημείο της Δημοκρατίας και αποφάσισε την παραπομπή του.

Μάλιστα, δέκα Ρεπουμπλικανοί συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς για να κατηγορήσουν τον Τραμπ για δεύτερη φορά.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται για λίγα λεπτά ακόμη, ωστόσο έχουν ήδη συμπληρωθεί οι απαιτούμενες ψήφοι που κηρύσσουν τον αμερικανό πρόεδρο «έκπτωτο».

Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της υποκίνησης στάσης ψήφισαν 232 βουλευτές, ανάμεσά τους και δέκα Ρεπουμπλικάνοι. Και εναντίον της παραπομπής ψήφισαν 197 βουλευτές, όλοι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε σύντομη γραπτή δήλωσή του που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τη βία, την παρανομία και τους βανδαλισμούς. Ο απερχόμενος πρόεδρος, κάνοντας αναφορά στις πληροφορίες που υπάρχουν για νέες διαδηλώσεις, ζήτησε από τους Αμερικανούς να βοηθήσουν να «εκτονωθούν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές για περισσότερες διαδηλώσεις, σας προτρέπω ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία βία, καμία παρανομία και κανένας βανδαλισμός, οποιουδήποτε είδους. Δεν είναι αυτό που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτό που η Αμερική αντιπροσωπεύει. Καλώ όλους τους Αμερικανούς να βοηθήσουν να εκτονωθούν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σας ευχαριστώ», αναφέρει η νέα δήλωση του Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον ήδη οχυρώνεται ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, καθώς υπάρχει ο φόβος για νέες ταραχές. Το FBI προειδοποίησε ότι σχεδιάζονται βίαιες διαδηλώσεις και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, τα μέλη της εθνοφρουράς συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ουάσινγκτον, όπου θα βρίσκονται 15.000 στελέχη της για την ορκωμοσία. Σήμερα, εκατοντάδες μέλη της εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν γύρω από το Καπιτώλιο και «πλημμύρισαν» το εσωτερικό του κτιρίου, την ώρα που στη Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινούσε η συνεδρίαση για τη νέα παραπομπή του Τραμπ. 

Loader