ISFFC: To «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου καλύτερη κυπριακή ταινία

ISFFC: To «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου καλύτερη κυπριακή ταινία

Αναλυτικά όλα τα βραβεία του φετινού φεστιβάλ

Στην κεντρική φωτογραφία η Αλεξάνδρα Ματθαίου παραλαμβάνει το βραβείο της

Στην ταινία της Αλεξάνδρας Ματθαίου «A Summer Place» απονεμήθηκε το Α' Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (ISFFC). Παράλληλα, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαίρη Μηνά έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα καλύτερη ταινία αναδείχτηκαν οι «Εκτοπισμένοι» του Σαμίρ Καραχόντα από το Κόσοβο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. 


 

Θυμήσου αυτό: Α Summer Place: Η ταινία που γυρίστηκε στη Λεμεσό και ξεχωρίζει στα διεθνή φεστιβάλ


φαφαφαφ

Αναφορικά με το εθνικό διαγωνιστικό, το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας απονέμεται στην ταινία «Τελετουργίες της Άνοιξης» του Γιώργου Τσαγγάρη. Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας έλαβε η Σεμέλη Βογαζιανού για την ταινία της «Εν Λίμπο», το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στον Φοίβο Φιλήτα για την ταινία «Night Lives» της Ναυσικάς Χατζηχρίστου, ενώ τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο «Έρμα» του Άγγελου Χαραλάμπους. 

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους συνοδεύεται από το ποσό των €4.000, καθώς και από υπηρεσίες διανομής από την εταιρεία Radiator Sales. Απονεμήθηκε στο «A Summer Place», μια ιστορία από την Κύπρο που αγγίζει παράλληλα το καθολικό θέμα της αποξένωσης, της μοναξιάς και της αλλοίωσης μιας πόλης. «Έχοντας στο επίκεντρό της δυναμικές γυναικείες ερμηνείες, η ταινία παίζει με τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις μας. Αστεία και τρυφερή συνάμα, σκιαγραφεί μέσα από τον αγώνα της πρωταγωνίστριας και τον έκλυτο βίο της ίδιας και της πόλης της, τη μεταμόρφωση της ηρωίδας σε μια απελευθερωμένη, γεμάτη αυτοπεποίθηση νεαρή γυναίκα» αναφέρει το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής.  

Η Radiator Sales μέσω των υπηρεσιών διανομής που προσφέρει με το βραβείο αυτό, θα προτείνει φεστιβαλική στρατηγική στη σκηνοθέτιδα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή της στο διεθνές φεστιβαλικό στερέωμα. Παράλληλα, η εταιρεία θα προσφέρει καθοδήγηση στη σκηνοθέτιδα/ παραγωγό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προωθώντας την ταινία στις σημαντικότερες διεθνείς αγορές ταινιών μικρού μήκους.

fdsgsdgsgsg

Ο Γιώργος Τσαγγάρης μαζί με το Δεύτερο Βραβείο έλαβε και το ποσό των €2.500. Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Τελετουργίες της Άνοιξς» ξεχώρισε για  την εικαστική δεξιοτεχνία της και τη γνώση της παραδοσιακής εικονογραφίας, καθώς και για την ικανότητά της να τη μεταφέρει στο κοινό μετατρέποντας την σε ένα εξαίρετο φαντασιακό κι ένα περίτεχνα σχεδιασμένο animation. 

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη συνοδεύεται επίσης από το ποσό των €2.500 και παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία της σκηνοθέτιδας, μία χορηγία της εταιρείας Tonikon. Η ταινία της Σεμέλης Βογιαζανού ξεχώρισε για την ειλικρινή, βιωματική και γεμάτη σεβασμό προσέγγισή της απέναντι στο ζήτημα της μοναξιάς εν μέσω πανδημίας. Η Βογιαζανού χαρακτηρίστηκε «μια νέα σκηνοθετική φωνή με όραμα και συνέπεια απέναντι στο αντικείμενο και την ιδέα της». Η κριτική επιτροπή θέλοντας να ενθαρρύνει τη σκηνοθέτιδα ώστε να συνεχίσει να μαθαίνει, να εξερευνά και να ανακαλύπτει νέα κινηματογραφικά μονοπάτια της απένειμε τη διάκριση. 

Αναφορικά με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, που συνοδεύεται από υπηρεσίες post-production, colour correction και DCP in HD, μία χορηγία της εταιρείας STEFILM. Η Κριτική Επιτροπή επισημαίνει ότι στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ, αποτελεί τεράστια πρόκληση το να διευθύνει κανείς με αυτοπεποίθηση τη φωτογραφία και να ακολουθήσει πιστά μια οπτικά δυναμική ιδέα έχοντας ως φόντο ένα φιλόδοξο νυχτερινό σκηνικό. Αποτελεί, επίσης, μεγάλο επίτευγμα όταν καταφέρνει κανείς να αμβλύνει τις δυσμενείς συνθήκες της νυχτερινής λήψης. Με το βραβείο αυτό, η Επιτροπή επιθυμεί να στηρίξει και να ενθαρρύνει μια νέα κινηματογραφική φωνή με την ευχή να δει περισσότερα έργα τους στο μέλλον.

Το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονέμεται στη Μαίρη Μηνά για την ανεπιτήδευτη και ισορροπημένη ερμηνεία της, καθώς και για τη συνέπεια με την οποία καταφέρνει να υπηρετήσει το ύφος και το όραμα της σκηνοθέτιδας, στην ταινία «A Summer Place».

Για την τολμηρή προσέγγισή του απέναντι στο τόσο ευαίσθητο θέμα της αναζήτησης ταυτότητας μέσα από ένα δείγμα πειραματικού σινεμά, ενός είδους που δεν είναι προφανές, αλλά ούτε και εύκολο, απονέμεται τιμητική διάκριση στο «Έρμα» του Άγγελου Χαραλάμπους ενθαρρύνοντας έναν νέο σκηνοθέτη με όραμα.

Το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό συνοδεύεται από το ποσό των €4.000. Η ταινία «Εκτοπισμένοι» διακρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να σκιαγραφήσει, μέσα από το πάθος ενός αθλήματος, την εξιλέωση μιας χώρας και μιας κοινότητας που επιθυμεί να δώσει νόημα στην ίδια την ύπαρξή της. Για τη δυναμική, ενδελεχή και συνάμα συγκινητική αφήγηση, που μετατρέπεται σε βαθύ στοχασμό γύρω από την ανθρώπινη θέληση.

fgsdgsg

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των  €2.500, απονέμεται στη νεαρή σκηνοθέτιδα Νασταζία Γκονέρα από την Πολωνία για την ταινία της «Πρώτο Τελευταίο Καλοκαίρι» που καταφέρνει να ξεναγήσει τον θεατή σε έναν ευφάνταστα κτισμένο δυστοπικό κόσμο. Χάρη στα αριστοτεχνικά της πλάνα που υπηρετούν το ύφος χωρίς να μας υπενθυμίζουν συνεχώς την παρουσία της, και στις εντυπωσιακές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, η σκηνοθέτιδα κάνει ένα σαφές, χωρίς διδακτισμούς κοινωνικό σχόλιο.

Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των €1.500 απονέμεται στο «Κράτα με Σφιχτά» της Λεό Μελανί Ρομπέρ Τουρνέ, μία συμπαραγωγή Βελγίου-Γαλλίας. Χαρακτηρίζεται ως ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης που θυμίζει πίνακα του Ματίς και ισορροπεί με παιχνιδιάρικο τρόπο ανάμεσα σε αρχετυπικές μορφές και διονυσιακές αναφορές. Συνδυάζει αισθητική και μουσική, περίτεχνα σχέδια, χρώμα και ήχο, καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν έντονο μυθολογικό μικρόκοσμο που παρασέρνει τον θεατή σε ένα σύμπαν γεμάτο χορό, πόθο και αισθησιασμό.

Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, που συνοδεύεται από το ποσό των €3.000, απονέμεται στην ταινία «E14» του Πεϊμάν Ζεβακάτ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κι αυτό «για την ευφυή χρήση της κάμερας και το προσεγμένο καδράρισμα, κόντρα στο περιορισμένο οπτικό πεδίο του δημιουργού. Για την πρωτότυπη, ηδονοβλεπτική, αλλά άκρως περιεκτική προσέγγισή του. Για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί ένα επίκαιρο, καθολικό θέμα ως ισχυρό εργαλείο χιουμοριστικής ανάλυσης και σχολιασμού, καταφέρνοντας να εστιάσει στις σοβαρές αδυναμίες της προνομιούχας κοινωνίας μας και τους τρόπους με τους οποίους ευνοείται μάλλον ο ατομικισμός και ο καπιταλισμός, παρά οι κοινωνικές διαδικασίες».

Η κριτική επιτροπή απονέμει τιμητική διάκριση στην ταινία «Αποστολή: Χεβρώνα» της Ρόνα Σεγκάλ από το Ισραήλ. Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό αρχειακό υλικό, η σκηνοθέτιδα φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Με γενναιότητα, ευαισθησία και αίσθηση δικαίου, προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Για την εξαίρετη ερμηνεία της, που αποτελεί το βασικό μέσο να συλλάβει ο θεατής την οδύνη μιας εφιαλτικής στιγμής σε ένα αδιάκοπο πλάνο, απονέμεται τιμητική διάκριση στη Δανή ηθοποιό Σεσίλιε Ελίζαμπετ Μπόε Μπακ για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία «Περιστατικό σε Σχολείο» του Γιάκομπ Τόμας Πίλγκαρντ από τη Δανία.

Παράλληλα, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή προτείνει το «Techno Mama» του Λιθουανού σκηνοθέτη Σαούλιους Μπαραντίνσκας ως υποψήφια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2022 στην Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους. «Για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να αποτυπώσει την αγωνία, το όνειρο και τη λαχτάρα του νεαρού πρωταγωνιστή για αγάπη, καθηλώνοντας τόσο τα μάτια όσο και την ψυχή του θεατή. Για την ικανότητα του σκηνοθέτη να μετατρέψει το κοινό σε σύμμαχο του ήρωα σε αυτό το techno ταξίδι, μέσα από τα υπέροχα πλάνα και τις εξαίρετες ερμηνείες των ηθοποιών».

Τέλος, το Βραβείο Καλύτερου Μουσικού Βίντεο στην κατηγορία «Amaze Me» απονέμεται στο κλιπ του Σαμ Ντέιβις «For those I love – Birthday».​

γσγσγσγ
Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ISSFC Ιωακείμ Μυλωνάς και Αλεξία Ρόιτερ. 

Πρόεδρος της διεθνούς πενταμελής κριτική επιτροπή ήταν φέτος η Άννε Γκάσουτς από τη Γερμανία, διοργανώτρια και υπεύθυνη προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους FILMFEST DRESDEN. Τα τέσσερα υπόλοια μέλη ήταν οι Σιμόνε Μπαρντόνι (Καλλιτεχνικός Διευθυντής, υπεύθυνος προγράμματος και διοικητικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Concorto), Κάρλα Βουλπιάνι (Παραγωγός, Sales Agent, Υπεύθυνη Προγράμματος, Project Manager στο Torino Short Film Market), Μάκης Παπαδημητράτος (Σκηνοθέτης - Ηθοποιός) και Βαγγελιώ Σουμέλη (Σκηνοθέτρια). 

Loader