Ισπανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει τριήμερη άδεια για την περίοδο

Ισπανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει τριήμερη άδεια για την περίοδο

Οι γυναίκες θα δικαιούνται μέχρι και τρεις μέρες άδεια κάθε μήνα

Ανάσα ξεκούρασης αναμένεται να δώσει στις γυναίκες στην Ισπανία η νέα μεταρρύθμιση που πρόκειται να εγκριθεί από την ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτή, οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα μπορούν να παίρνουν άδεια από την εργασία τους έως και τρεις ημέρες κάθε μήνα.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, αποκάλυψε το σχέδιο μεταρρύθμισης που θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει το δικαίωμα σε άδεια εμμήνου ρύσεως, βάσει της οποίας οι γυναίκες θα έχουν άδεια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Μέχρι στιγμής μόνο ορισμένες ασιατικές χώρες προσφέρουν τη συγκεκριμένη άδεια, όπως είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία και η Ζάμπια. 

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται αν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και πυρετό.

Διάβασε Επίσης: Πλησιάζει η πρεμιέρα της τελευταίας σεζόν του “Who killed Sara?”

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός για την ισότητα, Ángela Rodríguez, υπογραμμίζοντας ότι αφού με τα ίδια συμπτώματα κάποιος παίρνει άδεια καθώς θεωρείται άρρωστος, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την έμμηνο ρύση.

«Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά. Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι' αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτήρια και κοινωνικά κέντρα», πρόσθεσε.

Διάβασε Επίσης: Ταϊλάνδη: Θα μοιράζει δωρεάν ένα εκατομμύριο φυτά κάνναβης στα νοικοκυριά

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει την απαίτηση γονικής άδειας για τα παιδιά ηλικίας 16 έως 17 ετών που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

Loader