Καλλιεργώντας Ηγετικές Δεξιότητες σε Λειτουργούς Νεολαίας

Καλλιεργώντας Ηγετικές Δεξιότητες σε Λειτουργούς Νεολαίας

Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη οικογένεια, που βασίζεται σε κοινές αξίες, αρχές, ιστορία και παραδόσεις, καθώς και στον σεβασμό της διαφορετικότητας

Περισσότεροι από 30 λειτουργοί νεολαίας από 8 ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο "Γίνε ηγέτης, Οχι ακόλουθος" (Be a leader, not a follower), το οποίο διοργανώνει η οργάνωση νεολαίας Youth Dynamics.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 10  και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2024, φιλοξενείται στα Περβόλια και περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από τεχνικές μη τυπικής μάθησης, με στόχο την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, προσόντων και γνώσεων στους λειτουργούς νεολαίας.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν σεμινάρια από καταρτισμένους εκπαιδευτές, έχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές, να αναπτύξουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους και να ανακαλύψουν καινοτόμες στρατηγικές για την ενδυνάμωση και υποστήριξη των ομάδων στόχου τους. Το σεμινάριο έχει ως βασικό σκοπό να προσφέρει στους συμμετέχοντες όλα τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις, ώστε να αναπτύξουν τις σωστές ηγετικές δεξιότητες και να διοικήσουν αποτελεσματικά τις ομάδες ή τις οργανώσεις τους, με τελικό στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα των ομάδων.

Μέσα από διάφορες κοινές δραστηριότητες, όπως συζητήσεις, εργαστήρια, ασκήσεις, εναλλαγές ρόλων, παιχνίδια, προσομοιώσεις και υπαίθριες δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν νέες ικανότητες και ηγετικές γνώσεις. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για πετυχημένες πρακτικές και θα ενισχυθούν θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η ανεκτικότητα και η φιλία.

Στόχοι του Προγράμματος

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

  • Να αυτοαξιολογηθούν ως ηγέτες.
  • Να εντοπίσουν περιοχές βελτίωσης.
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες στη διαχείριση αλλαγών και να ασκήσουν θετική επιρροή στα μέλη της οργάνωσής τους.
  • Να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους για την ενδυνάμωση των ανθρώπων και την άσκηση θετικής επιρροής.
  • Να δημιουργούν αποτελεσματικές ομάδες εργασίας, με έμφαση στο ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία.
  • Να παρακινούν την ομάδα τους για καλύτερη απόδοση.

Σημαντικότητα της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης στο ERASMUS+

Στα προγράμματα ERASMUS+, η διαδικασία μάθησης βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους που συναντώνται στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κύριο εργαλείο είναι ο διάλογος, η παρατήρηση, η ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας. Μέσω αυτών των διαδικασιών, οι συμμετέχοντες καταλήγουν σε συμπεράσματα για κοινωνικά ζητήματα, προτείνουν λύσεις και μαθαίνουν.

Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη οικογένεια, που βασίζεται σε κοινές αξίες, αρχές, ιστορία και παραδόσεις, καθώς και στον σεβασμό της διαφορετικότητας.

Loader