Κάνεις και εσύ Stonewalling μέσα στη σχέση ή γάμο σου;

Κάνεις και εσύ Stonewalling μέσα στη σχέση ή γάμο σου;

 Η τοξική συμπεριφορά στη σχέση που συνήθως οδηγεί σε χωρισμό.

Οι συγκρούσεις στα ζευγάρια είναι συνήθως συγκρούσεις αναγκών, παρόλο που ξεκινούν από φαινομενικά ασήμαντες αφορμές.

Οι γυναίκες έχουν την τάση αλλά και την ικανότητα να προσεγγίζουν ένα πρόβλημα μέσω μιας πιο αναλυτικής συναισθηματικής σκέψης, ενώ οι άνδρες επικεντρώνονται κυρίως στην πρακτική πλευρά των ζητημάτων που ανακύπτουν. Η υγιής επικοινωνία γενικά είναι εν τέλει αυτή που βοηθά τις σχέσεις να εξελίσσονται και να έχουν μια διαχρονική σταθερότητα. 

Πολλοί σύντροφοι έχουν την τάση να αποφεύγουν ή να εγκαταλείπουν τη συζήτηση και να απομονώνονται και να κλείνονται στον εαυτό τους. Εκφράζουν κατά αυτόν τον τρόπο μία τάση παθητικής εκδίκησης προς τον σύντροφό τους. Αυτή η τοξική συμπεριφορά ονομάζεται «stonewalling» ή αλλιώς «ύψωση τείχους» και συμβαίνει όταν ο σύντροφος εγκαταλείπει τον διάλογο, αρνείται πεισματικά να επικοινωνήσει και το παίζει αδιάφορος, λες και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το πρόβλημα που έχει προκύψει. Σου θυμίζει κάτι;

878990-00-
Mikhail Nilov / pexels

Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ συχνή ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σύγκρουσης και συνήθως οδηγεί σε χωρισμό σε βάθος χρόνου. Η επίμονη άρνηση να επικοινωνήσουμε με τον σύντροφό μας και να προσποιηθούμε ότι δεν τον ακούμε την στιγμή που μας μιλάει, οδεύει προς τη διάλυση της σχέσης σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι αυτό που λέμε «κατέβασε ρολά».

Αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, κάνουμε πώς είμαστε απασχολημένοι με κάτι άλλο άσχετο και αδιαφορούμε για τον σύντροφό μας, ο οποίος εκείνη την στιγμή είναι έξαλλος. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να αλλάξουμε θέμα συζήτησης σαν να μην τρέχει τίποτα ή να μείνουμε σιωπηλοί χωρίς να κοιτάμε τον άλλον στα μάτια.

65567787
RF._.studio / pexels

Συνήθως οι άνδρες είναι εκείνοι που σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό υιοθετούν αυτή τη στάση όταν τα πράγματα στη σχέση δυσκολεύουν.

Σύμφωνα με τον Dr. John Gottman, ψυχολόγο στο University of Washington, o οποίος έχει μελετήσει πάνω από 2.000 ζευγάρια, το 85% των ατόμων που καταφεύγουν στην «ύψωση τείχους» σε ετερόφυλα ζευγάρια είναι άνδρες.

Η «ύψωση τείχους» είναι μέρος ενός μοτίβου συμπεριφοράς που αναπτύσσεται ανάμεσα στο ζευγάρι, όπου ο ένας απαιτεί να συζητηθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει εκφράζοντας τα παράπονά του και ο άλλος εγκαταλείπει την κουβέντα. Όσο περισσότερο ο πρώτος επιμένει, τόσο περισσότερο ο δεύτερος αποσύρεται.

Πηγή

Loader